Το ρωσικό ΥΠΕΞ, η μόνη κυβερνητική σελίδα στο Facebook που έχει κάνει like στον Τραμπ

Το ρωσικό ΥΠΕΞ, η μόνη κυβερνητική σελίδα στο Facebook που έχει κάνει like στον Τραμπ
President Donald Trump, wearing at hat from the Gerald R. Ford CVN 78 aircraft carrier, walks down the stairs of Air Force One upon his arrival at Andrews Air Force Base, Md., Thursday, March 2, 2017. Trump returned from Virginia after meeting with sailors and shipbuilders on the aircraft carrier, that is expected to be commissioned this year after cost overruns and delays. ( AP Photo/Jose Luis Magana) AP

Και ο Ερντογάν μεταξύ των ηγετών με τους περισσότερους ακολούθους στη δημοφιλέστερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης

Του Παναγιώτη Μαρκίδη

Ο υπουργός εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson και το υπουργείο εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου είναι οι μοναδικές επίσημες κυβερνητικές σελίδες που έκαναν like στη νέα σελίδα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών (POTUS), ενώ η σελίδα του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών είναι η μόνη επίσημη κυβερνητική σελίδα που έχει κάνει like στην προσωπική σελίδα του Donald Trump, όπως προκύπτει από τα ευρήματα μελέτης με θέμα την επικοινωνία ηγετών, κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi είναι ο ηγέτης με τον μεγαλύτερο αριθμό followers στο Facebook, με την προσωπική του σελίδα να αριθμεί 40 εκατομμύρια followers. Ακολουθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald J. Trump με 20 εκατομμύρια followers στην προσωπική του σελίδα.

Την 1η Φεβρουαρίου του 2017, η επίσημη σελίδα του Ινδού πρωθυπουργού, το γραφείο του πρωθυπουργού της Ινδίας, βρισκόταν στην τρίτη θέση με 13 εκατομμύρια followers και η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας καταλάμβανε την τέταρτη θέση με 10 εκατομμύρια. Ο τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan συμπλήρωνε την πρώτη πεντάδα με 8 εκατομμύρια followers.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι, ενώ περισσότερες από τις μισές δημοσιεύσεις περιλαμβάνουν φωτογραφίες, οι δημοσιεύσεις με βίντεο προσέλκυσαν τις περισσότερες αλληλεπιδράσεις: 4.847 κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με 2.935 που αφορούσαν δημοσιεύσεις με φωτογραφίες. Τα 47.739 βίντεο που ανέβηκαν στις σελίδες των παγκόσμιων ηγετών στο Facebook το 2016 σημείωσαν 2,5 δισεκατομμύρια προβολές.

Τα στοιχεία περιλαμβάνονται στη μελέτη «World Leaders on Facebook» 2017 που διεξήγαγε η Burson-Marsteller, αναλύοντας τη δραστηριότητα 590 σελίδων στο Facebook, οι οποίες ανήκουν σε ηγέτες κρατών, επικεφαλής κυβερνήσεων και υπουργούς εξωτερικών, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016, με την αξιοποίηση συγκεντρωτικών στοιχείων από το εργαλείο Crowdtangle του Facebook.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi είχε τις περισσότερες αλληλεπιδράσεις (likes, comments και shares) στο Facebook το 2016 σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο παγκόσμιο ηγέτη. Ωστόσο, ο Αλβανός πρόεδρος Bujar Nishani κατέχει την πρώτη θέση όσον αφορά το ποσοστό αλληλεπιδράσεων επί του αριθμού των followers, με 10,79%. Παραδόξως, ο Barack Obama, ο οποίος υπήρξε μέχρι πρόσφατα ο παγκόσμιος ηγέτης με τους περισσότερους followers στο Facebook -ανέρχονταν σε 52 εκατομμύρια- καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό αλληλεπιδράσεων, το οποίο αντιστοιχεί σε μόλις 0,15%.

Σχεδόν το 90% του συνόλου των εθνικών κυβερνήσεων διαθέτει επίσημη παρουσία στο Facebook. Επιπλέον, 87 ηγέτες κρατών, 70 επικεφαλής κυβερνήσεων και 55 υπουργοί εξωτερικών διατηρούν προσωπική σελίδα στην πλατφόρμα, σύμφωνα με τη μελέτη. Με βάση τα δεδομένα που συλλέχθηκαν τον Φεβρουάριο, η σχετική μελέτη καταλήγει ότι τα 169 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ διατηρούν επίσημη σελίδα στο Facebook, η οποία δεν έχει τροποποιηθεί από το 2015.

Η σελίδα της κυβέρνησης της Αιθιοπίας στο Facebook παρουσιάζει τη μεγαλύτερη δραστηριότητα με 29 δημοσιεύσεις ημερησίως κατά μέσο όρο το 2016, ξεπερνώντας τις 10.000 δημοσιεύσεις στη διάρκεια του έτους. Ωστόσο, την κυβέρνηση της Αιθιοπίας ακολουθεί κατά πόδας η κυβέρνηση της Μποτσουάνας με 28 δημοσιεύσεις κατά μέσο όρο ημερησίως, καθώς και η κυβέρνηση της Ονδούρας με 23 δημοσιεύσεις την ημέρα.

(Φωτό: AP Images / Jose Luis Magana)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα