Το Τinder έγινε το πρώτο app που παρακολουθεί και τα ιδιωτικά μας μηνύματα

Το Τinder έγινε το πρώτο app που παρακολουθεί και τα ιδιωτικά μας μηνύματα
Το Tinder δοκιμάζει από το Νοέμβριο τον αλγόριθμο που 'παρακολουθεί' τα ιδιωτικά μηνύματα. Shutterstock

To Tinder θα παρουσιάσει σύντομα την επί πληρωμή δυνατότητα να μαθαίνουμε για τα ποινικά μητρώα όσων 'σαρώνουμε' προς τα δεξιά. Αλγόριθμος παρακολουθεί ήδη τα ιδιωτικά μας μηνύματα.

Το Τinder ανακοίνωσε πως έγινε το πρώτο dating app που χρησιμοποιεί αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, για να ‘σκανάρει’ τα ιδιωτικά μηνύματα (DM). Όπως εξήγησε, το κάνει για να καταπολεμήσει την παρενόχληση που έως τώρα γινόταν ‘υπογείως’. Δηλαδή, στα DM. Οι αναλυτές εξηγούν πως αυτό έχει μια λογική, δεδομένου ότι στα dating apps η μεγαλύτερη δράση αφορά τα ιδιωτικά μηνύματα.

Σημείωση: το Twitter και το Instagram έχουν θέσει ήδη σε εφαρμογή ανάλογο χαρακτηριστικό -με τεχνολογία ΑΙ-, αλλά για δημόσια posts.

Έρευνα έχει δείξει πως ‘πίσω από την κουρτίνα’ (στα DM) η παρενόχληση είναι σύνηθες φαινόμενο, με το 39% των χρηστών στις ΗΠΑ να έχουν δηλώσει πως την έχουν ζήσει. Το 57% ήταν γυναίκες. Την ίδια ώρα, μαζί με τα θέματα που αφορούν την προστασία των χρηστών, προκύπτουν και αυτά για το απόρρητο και την ιδιωτικότητα τους. Αλλά όπως σε όλα τα πράγματα σε αυτήν τη ζωή, κάτι χάνεις, κάτι κερδίζεις. Και το Tinder θέλει να κερδίσει ένα ασφαλές περιβάλλον “για όποιον χρησιμοποιεί την εφαρμογή μας”. Ή τουλάχιστον έτσι λέει.

Η λειτουργία για καταδικασμένους

Σε αυτό το πλαίσιο πληροφορίες αναφέρουν πως το Tinder θα παρουσιάσει -επί πληρωμή- και τη δυνατότητα να βλέπουμε αν το όποιο δεξί swipe διαθέτει ποινικό μητρώο. Έτσι θα προστατεύονται οι χρήστες από συναντήσεις με καταδικασμένους για παρενόχληση, stalking, οδήγηση υπό την επήρεια και άλλα πλημμελήματα ή εγκλήματα. Στη λίστα δεν θα περιλαμβάνονται οι χρήστες ουσιών ή οι καταδικασμένοι για απλήρωτες κλήσεις.

Η πρώτη ανάγνωση που έγινε από τους Αμερικανούς αναφέρει πως πρόκειται για ξεκάθαρη περίπτωση διάκρισης “δεδομένου ότι το 1/3 του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει ποινικό μητρώο”.

“Σας ενοχλεί;”

Το Tinder είναι η δημοφιλέστερη εφαρμογή για γνωριμίες, με 7.8 εκατομμύρια χρήστες καθημερινά (έναντι του Bumble των 5 εκατομμυρίων, του Plenty of Fish των 4.2 εκατομμυρίων, του Match.com των 1.9 εκατομμυρίων, του ΟΚ Cupid των 1.7 εκατομμυρίων, του Grindr των 1.6 εκατομμυρίων και του Hinge των 1.2 εκατομμυρίων). Περισσότεροι από 1.000.000 χρήστες πληρώνουν για να έχουν εξτρά χαρακτηριστικά -με πρώτο την παγκόσμια και όχι χιλιομετρική ‘εμβέλεια’-, ενώ κάθε 24ωρο γίνονται 1.8 δισεκατομμύρια ‘swipes’. “Φτιάχνει” περισσότερα από 26.000.000 matches τη μέρα και η αξία του είναι στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια -το δεύτερο Bumble είναι στα 4.000.000.000 δολ.

Fact: Το Bumble είναι δημιουργία της Ουίτνι Γολφ Χερντ, η οποία υπήρχε εξ των ιδρυτών του Tinder. Το εγκατέλειψε εξαιτίας σεξουαλικής παρενόχλησης που κατήγγειλε και σε μήνυση. Εξαιρουμένου του Bumble, όλα τα άλλα δημοφιλή dating apps ανήκουν στην ίδια εταιρία, την Match Group Inc. Το 2017 είχε προσφέρει 450 εκατομμύρια δολάρια στη Χερντ, για να το αγοράσει. Εκείνη απέρριψε την πρόταση.

Ο αλγόριθμος που διαβάσατε στην εκκίνηση, τεστάρετε από το Νοέμβριο του 2020. Τον Γενάρη του 2021 το Tinder εμφάνισε τη λειτουργία που ρωτάει τους παραλήπτες δυνητικά creepy μηνυμάτων “σας ενοχλεί;”. Αν ο χρήστης απαντήσει ‘ναι’, το app εμφανίζει τα βήματα που πρέπει να κάνει για να ‘καταγγείλει’ το μήνυμα.

Ο κολοσσός ενημέρωσε πως μετά την εμφάνιση του ‘σας ενοχλεί;’ έγιναν πολλές περισσότερες ενημερώσεις από χρήστες, για ‘ανησυχητικά μηνύματα’. Ο αριθμός των σχετικών αναφορών αυξήθηκε κατά 46% τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος 2021), όταν έγινε το beta test και του ‘είστε σίγουροι;’ σε ομιλούντες την αγγλική και την ιαπωνική γλώσσα. Μετά την πρώτη δοκιμή, οι αλγόριθμοι κατέγραψαν μείωση της τάξεως του 10%, σε ακατάλληλα μηνύματα.

“Είστε σίγουροι;”

Το νέο χαρακτηριστικό θα συγκρίνει το περιεχόμενο των Direct Messages με άλλα γραπτά μηνύματα, τα οποία έχουν ‘καταγγελθεί’ για ‘ακατάλληλη’ γλώσσα στο παρελθόν. Εάν το μήνυμα φαίνεται πως θα μπορούσε να είναι ακατάλληλο, το app θα εμφανίζει στους χρήστες την ερώτηση που υπό νορμάλ συνθήκες θα έπρεπε να κάνουμε όλοι οι χρήστες SNS στον εαυτό μας, πριν ποστάρουμε το οτιδήποτε: “Είστε σίγουροι πως θέλετε να το στείλετε;”.

Όπως αναφέρει το Quartz, αυτήν την ερώτηση την έκανε πρώτο το Instagram, τον Ιούλιο του 2019, όταν οι αλγόριθμοι ‘εντόπιζαν’ χρήστες που ήταν έτοιμοι να ποστάρουν ένα αγενές μήνυμα. Το Μάιο του 2020 άρχισε τα τεστ παρόμοιου χαρακτηριστικού και το Twitter, όταν ‘εντόπιζε’ χρήστες που ήταν έτοιμοι να ποστάρουν κάτι, το οποίο οι αλγόριθμοι αναγνώριζαν ως ‘επιθετικό’. Το Μάρτιο του 2021 μπήκε στο ‘χορό’ και το TikTok, με την επισήμανση “ξανασκεφτείτε το’, σε δυνητικά σχόλια λεκτικής κακοποίησης.

Τι γίνεται όμως, με την ιδιωτικότητα

Το νέο χαρακτηριστικό του Tinder, που ξεκάθαρα θα λειτουργήσει ως οδηγός και για τα άλλα apps, κατά τους δημιουργούς του βοηθά μια κατάσταση. Κατά το Electronic Frontier Foundation, που ελέγχει τα θέματα του απορρήτου και της ιδιωτικότητας, κατασκοπεύει ιδιωτικές συνομιλίες και δίνει πληροφορίες στην κεντρική αρχή. Παραπέμπει στους ‘spy monitors’ (αλγόριθμο της κινεζικής υπηρεσίας πληροφοριών) του WeChat. Βέβαια, αυτό δεν απευθύνει την παραμικρή ερώτηση στους χρήστες. Δρα ούτως ή άλλως. Ως ‘βοηθητικό εργαλείο’ το νέο feature του Tinder οφείλει να είναι διαφανές, εθελοντικό και να μην διαρρέει προσωπικά δεδομένα αναγνώρισης -όπως για παράδειγμα ό,τι προκύπτει από το λογισμικό ορθογραφικού ελέγχου.

Η απάντηση του Tinder ήταν πως το πρόγραμμα σκαναρίσματος μηνυμάτων ‘τρέχει’ μόνο στις συσκευές των χρηστών, η εταιρία συλλέγει ανώνυμες πληροφορίες για τις λέξεις και τις φράσεις που εμφανίζονται περισσότερο στα μηνύματα που έχουν καταγγελθεί ως ανάρμοστα και αποθηκεύει τη λίστα με αυτές τις ευαίσθητες λέξεις, στις συσκευές των χρηστών. Αν κάποιος επιχειρήσει να στείλει μήνυμα που περιλαμβάνει κάποια από αυτές τις λέξεις, ο αλγόριθμος τον εντοπίζει και ρωτάει “είστε σίγουροι;”, χωρίς να επιστρέφονται data στους servers του Tinder. Κανείς άνθρωπος, πέραν του χρήση δεν θα δει ποτέ το μήνυμα. Επίσης, το app δεν προσφέρει τη δυνατότητα μη χρήσης του συγκεκριμένου χαρακτηριστικού “γιατί θέλουμε όλοι να νιώθουν ασφαλείς όταν είναι στο Tinder”.

Το Tinder είναι στα δικαστήρια με τους ιδρυτές του

Με την ευκαιρία, ας δούμε ποιος έφτιαξε το Tinder, μαζί με την Χερντ, ο οποίος έγινε και 35 χρόνων πριν τρεις μέρες (22/5). Το όνομα του είναι Σον Ραντ (Sean Rad) και όπως έχει δηλώσει, είναι εθισμένος στο Tinder, όπου βρήκε και την Αλέξα Ντελ (της γνωστής οικογενείας των υπολογιστών Dell), με την οποία είχαν σχέση στα μέσα της περασμένης δεκαετίας.

Είναι απόγονος μεταναστών από το Ιράν. Μεγάλωσε στο Μπέβερλι Χιλς, επιχείρησε να κάνει καριέρα στη μουσική βιομηχανία (με μια μπάντα που δημιούργησε στο σχολείο και μια part time δουλειά που ‘έπιασε’ -ανήλικος ακόμα- σε εταιρία entertainment), αλλά δεν είχε προκοπή. Αποφάσισε να σπουδάσει, πήγε στο University of Southern California, αλλά το παράτησε δυο χρόνια μετά. Δηλαδή, το 2006. Όχι γιατί βαρέθηκε, αλλά επειδή έκρινε πως είχε κάτι καλύτερο να κάνει. Ήταν η πρώτη του εταιρία. Την ονόμασε Orgoo και ήταν εργαλείο για chat με μηνύματα και videos. Το 2009 ‘έφτιαξε’ την Adly, εταιρία μάνατζμεντ του brand που λέγεται Twitter, την οποία πούλησε το 2012. Μετά προσελήφθη ως general manager στην Hatch Labs (εκκολαπτήριο εταιριών κινητής τηλεφωνίας που παρέχει και πόρους).

Σε ένα hackathlon (‘πρωτάθλημα’ για προγραμματιστές και λύσεις σε προβλήματα ή νέες ιδέες για ιστοσελίδες, apps και ρομπότ) που έγινε το Γενάρη του 2012, ο Ραντ μαζί με τον Τζο Μιουνόθ παρουσίασαν το Matchbox. Ήταν πρόταση για app που είχε σκεφτεί ο Ραντ και σήμερα ξέρουμε ως Tinder. Πρόσθεσαν στην ομάδα και άλλα μέλη του Hatch Labs. Δυο ήταν η Ουίτνι Γολφ (τότε δεν είχε το Χερντ) και ο Τζάστιν Ματίν (που πλέον δεν ανήκει στο team -μετά τη μήνυση της Γολφ για σεξουαλική παρενόχληση). Παρουσίασαν το Tinder το φθινόπωρο του 2012 -ως προϊόν της Match Group. The rest is history.

H Ουίτνι Γουλφ Χερντ, ιδρύτρια του Bumble. @2021 AP Photo/Richard Drew

Ο υποβιβασμός στη μετα-Χερντ εποχή

Το 2014 ένα εκ των κορυφαίων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Tinder ζήτησε από τον CEO -και κάτοχο του 10% των μετοχών- της εταιρίας να πάνε μια βόλτα, για να μιλήσουν για δουλειές. Ο περίπατος αυτός δεν διήρκεσε πολύ, καθώς μόλις βρέθηκαν ο Ραντ ενημερώθηκε για την απόφαση των διοικούντων να τον υποβιβάσουν.

Είχε μόλις τακτοποιήσει τη μήνυση της Χερντ για σεξουαλική παρενόχληση (μεταξύ άλλων του στοίχισε την απομάκρυνση του φίλου και συνιδρυτή, Τζάστιν Ματίν -ο οποίος παρενοχλούσε τη Χερντ), αλλά δεν απαλλάχθηκε από τη φήμη “του τύπου που κάνει εκκεντρικά σχόλια”. Οι επενδυτές και οι διαφημιζόμενοι φοβήθηκαν πως θα τους ‘πάρει’ μαζί του, οπότε αποφάσισαν να τον ‘εξαφανίσουν’. Είχε να επιλέξει μεταξύ του υποβιβασμού ή της απόλυσης. “Θυμάμαι πως δεν πίστευα ό,τι άκουγα. Πώς μπορούσαν να με απομακρύνουν από μια εταιρία που είχα εγώ ξεκινήσει και που πήγαινε εξαιρετικά;” είπε σε ομιλία του στους τελειόφοιτους του USC Marshall School of Business, το 2016. “Ένιωσα ταπεινωμένος. Πως ήθελα να φύγω και να μην κοιτάξω ποτέ πίσω. Πώς θα μπορούσα να βλέπω κάθε μέρα την ομάδα, εφόσον ένιωθα τόσο αποτυχημένος;”. Τελικά, έμεινε “γιατί ήθελα να νιώσω πως έχω ένα σκοπό. Ότι δεν με ενδιέφερε να κρατήσω τον τίτλο που είχα έως τότε, αν μπορούσα να συνεχίσω να ‘χτίζω’ το Tinder. Θα σφουγγάριζα και τα πατώματα, προκειμένου να έχω αυτήν την ευκαιρία. Δηλαδή, δεν θα το έκανα, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ”.

Δεν ήταν ηγέτης πια “και αυτό μου έμαθε πώς πραγματικά μπορείς να ηγηθείς μιας ομάδας. Ηγέτης δεν είναι όποιος έχει όλες τις απαντήσεις. Όπως και δεν είναι κάποιος τέλειος άνθρωπος. Είναι αυτός που χαράσσει πορεία και μπορεί να δείξει σε μια ομάδα τον προορισμό”. Είπε πως ξαναβρήκε τον εαυτό του, μέσα από την υποχρέωση που είχε να βρίσκει λύσεις για το όποιο πρόβλημα -μέσω ερευνών που έκανε με τους ‘συμπαίκτες’ του. “Ξαναβρήκα τη δημιουργική μου ενέργεια”.

Πέντε μήνες αργότερα, ένα άλλο μέλος του ΔΣ του ζήτησε να κάνουν μια βόλτα παρέα. Σε αυτό το αντάμωμα έμαθε πως επιστρέφει στη θέση του CEO -καθώς αυτός που είχε επιλεγεί και ήταν ο Κρίστοφερ Πέιν της eBay δεν ταίριαζε στη φιλοσοφία του Tinder. Το 2015 η Match Group, στην οποία ανήκει το Tinder μπήκε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

O Σον Ριντ, δεξιά και ο Τζόναθαν Μπαντίν, αριστερά, δυο εκ των ιδρυτών του Tinder, σε απονομή βραβείων το Μάιο του 2015. @2021 Andy Kropa/Invision/AP

Το 2017 ο Ραντ έγινε πρόεδρος της Swipe Ventures, επενδυτική εταιρία που έφτιαξε η Match Group, η οποία τον πήγε στα δικαστήρια το 2019. Ζητούσε αποζημίωση 250.000.000 δολαρίων, κατηγορώντας τον πως ‘είχε καταγράψει ευαίσθητες επιχειρηματικές συζητήσεις’ με ανωτέρους και συναδέλφους του, χωρίς τη συναίνεση τους. Επίσης “είχε αντιγράψει αρχεία ιδιοκτησιακών εταιριών του κολοσσού, στις προσωπικές του συσκευές” ενόσω εργαζόταν στην Tinder. Εκείνος επισήμανε πως είχε δικαίωμα στα back up, βάσει όσων ανέφερε η σύμβαση που είχε υπογράψει και ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης να απορρίψει την εις βάρος του αγωγή, στις 25 Μαρτίου του 2019.

Το καλοκαίρι του 2018 είχε καταθέσει με άλλους εκ των ιδρυτών του Tinder μήνυση εναντίον της Match Group. Ζητούσαν αποζημίωση 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καταγγέλλοντας ‘χειραγώγηση των οικονομικών δεδομένων” και την απομάκρυνση του Ραντ “ώστε να δημιουργήσει η εταιρία ψεύτικη χαμηλή αποτίμηση” που δικαιολογούσε τη διαγραφή των ιδρυτών και άλλων στελεχών από τους μετόχους. Πώς τους διέγραψαν; Κατά τον Ραντ, τους ανάγκασαν να πουλήσουν τις μετοχές τους, υπό την απειλή απόλυσης. Αυτό το θέμα έχει φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα