Vodafone: Κυβερνήσεις μας ζητούν προσωπικά δεδομένα και συνομιλίες πολιτών

Vodafone: Κυβερνήσεις μας ζητούν προσωπικά δεδομένα και συνομιλίες πολιτών
Photograph: Carl Court/AFP

Τι αναφέρει η Vodafone σχετικά με κρατικές παρακολουθήσεις συνομιλιών της εταιρείας. Τι συμβαίνει στην Ελλάδα (Πίνακας υποκλοπών)

Η Vodafone επικαλούμενη αποτελέσματα της έκθεσης “Γνωστοποίησης” (Disclosure Report), ανέφερε πως σε αρκετά από τα 29 κράτη στα οποία δραστηριοποιείται κρατικές υπηρεσίες, πολλές φορές δίχως καν να ζητήσουν την άδειά της, υποκλέπτουν και καταγράφουν τις συνομιλίες πολιτών από κινητά τηλέφωνα, έχοντας εγκαταστήσει στο δίκτυό της συστήματα άμεσης πρόσβασης.

Το ίδιο ισχύει και για το δίκτυο άλλων τηλεφωνικών εταιρειών. Μετά τις αποκαλύψεις Σνόουντεν άλλωστε, υπάρχει παγκόσμια ανησυχία για τις υποκλοπές.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, σε άλλα κράτη οι κυβερνητικές υπηρεσίες χρειάζονται δικαστική εντολή για να υποκλέψουν επικοινωνίες των πελατών της, ενώ σε άλλες χώρες οι κυβερνήσεις δρουν αυτοβούλως.

Η έκθεση 40.000 σελίδων δημοσιεύεται από την εφημερίδα Guardian, ενώ προκαλεί αίσθηση ότι η Vodafone παραδέχθηκε τα ευρήματα της.

Στην Ελλάδα, όπως γράφει ο Guardian, έχουν υποβληθεί 8.602 αιτήματα για πρόσβαση σε στοιχεία τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων πελατών της εταιρείας, για το έτος 2013.

Στην Αλβανία, την Αίγυπτο, την Ουγγαρία, την Ινδία, τη Μάλτα, το Κατάρ, τη Ρουμανία, τη Νότια Αφρική και την Τουρκία είναι παράνομο να αποκαλύψει οποιεσδήποτε πληροφορίες που σχετίζονται με την υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ή την υποκλοπή του περιεχομένου των τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων, υποστηρίζει η Vodafone στην έκθεσή της.

Σε άλλες έξι από τις 29 χώρες που δραστηριοποιείται η εταιρία, η παρακολούθηση και καταγραφή των συνομιλιών των πολιτών είναι νόμιμη.

Παρόλα αυτά, η Vodafone δεν κατονομάζει αυτές τις έξι χώρες για την ασφάλεια του προσωπικού της εταιρείας.

Η ερευνητική ομάδα που συνέταξε την έκθεση υποστηρίζει πως οι πολίτες -πελάτες της Vodafone- έχουν από το διεθνές δίκαιο δικαίωμα προστασίας της ιδιωτικής τους ζωής.

Ωστόσο η εταιρεία πρέπει να συμμορφώνεται με τους νόμους κάθε χώρας στην οποία δραστηριοποιείται και πολλές φορές υποχρεώνεται να αποκαλύπτει πληροφορίες για τους πελάτες της σε υπηρεσίες ασφαλείας και σε άλλες κρατικές υπηρεσίες, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που της ζητείται να περιορίσει την πρόσβαση σε ορισμένες υπηρεσίες.

“Σε έναν μικρό αριθμό χωρών, ο νόμος υπαγορεύει ότι συγκεκριμένες υπηρεσίες και αρχές μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στο δίκτυο ενός παρόχου υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, παρακάμπτοντας οποιαδήποτε μορφή επιχειρησιακού ελέγχου εκ μέρους του παρόχου επί της νομιμότητας των υποκλοπών”, αναφέρει η εταιρεία.

Ο πίνακας των χωρών και των παρακολουθήσεων:

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα