Zoom: H σκοτεινή αλήθεια για την πιο δημοφιλή πλατφόρμα της καραντίνας

Zoom: H σκοτεινή αλήθεια για την πιο δημοφιλή πλατφόρμα της καραντίνας
Η εφαρμογή zoom Unsplash

H πιο δημοφιλής πλατφόρμα videochatting κατηγορείται ήδη για ζητήματα ασφάλειας αλλά και χρήσης των προσωπικών δεδομένων.

Τι κι αν οι οικονομίες μοιάζουν αυτή τη στιγμή, στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, σε αναστολή. Υπάρχουν κάποιες εταιρείες που επωφελούνται από όλη αυτή τη συνθήκη. Εταιρείες που βρήκαν έναν απροσδόκητο σύμμαχο στην προσπάθεια που έκαναν, για να γιγαντωθούν. Μια από αυτές είναι και εκείνη που κρύβεται πίσω από την πλατφόρμα Zoom, η οποία χρησιμοποιείται σε όλο τον πλανήτη τόσο για video-conferences στον επαγγελματικό τομέα όσο και για videochat μεταξύ φίλων.

H αλήθεια είναι η πλατφόρμα Zoom προσφέρει μια από τις καλύτερες και πιο εύχρηστες υπηρεσίες video-chatting που θα βρεις εκεί έξω. Kαι δεν χρησιμοποιείται μόνο από εταιρείες και ιδιώτες. Ο Boris Johnson έκανε το πρώτο online υπουργικό του συμβούλιο μέσα από την εφαρμογή. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι μπορεί ως προς αυτό το τελευταίο να εγείρονται κάποια ζητήματα. Κυρίως ζητήματα ασφαλείας. Βλέπετε, ο Boris Johnson πόσταρε φωτογραφία όπου φαινόταν το ID του meeting. Και αυτό μάλλον δεν είναι πολύ καλή ιδέα. Ας ελπίσουμε ότι το επιτελείο του δεν θα αναγκαστεί να τρέχει στους δρόμους του Λονδίνου και για αυτόν τον λόγο.

Κι αν άλλες τέτοιου τύπου πλατφόρμες -τύπου Skype- βλέπουν και αυτές μια σημαντική αύξηση στη χρήση τους, το Zoom γνωρίζει μια πραγματική έκρηξη. Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή έχει διπλασιάσει τη χρηματιστηριακή του αξία και κινείται συνεχώς προς τα πάνω. Δεν είναι μόνο βέβαια το γεγονός ότι είναι εύχρηστο. Στο Zoom μπορείς να κάνεις meetings και να μαζέψεις πολλά άτομα. Μέχρι 100 στο δωρεάν κομμάτι της εφαρμογής (σε σχέση με τα 50 του Skype). Πολύ βασικό για τις μέρες που περνάμε.

Το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων

Κι όμως ως συνήθως συμβαίνει σε αυτά τα πράγματα, όλο και κάποιος θα έρθει να χαλάσει τον ενθουσιασμό. Και, εδώ που τα λέμε, συνήθως θα έχει και δίκιο. Τις προηγούμενες μέρες το Zoom βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής από χρήστες, δημοσιογράφους αλλά και τις αρχές. Το ζήτημα ήταν για ακόμα μια φορά, όπως θα περίμενε κανείς, η προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Πρώτα από όλα, αποκαλύφθηκε ότι το Zoom μάζευε στα κρυφά δεδομένα των χρηστών και τα έστελνε στο Facebook. Και αν αυτός ο κώδικας -που κατά την εταιρεία λειτουργούσε κατά λάθος- είναι πλέον παρελθόν, οι ανησυχίες για τον τρόπο που διαχειρίζεται προσωπικά δεδομένα το Zoom άρχισα να πυκνώνουν. Και αυτό συνεχίζει να ισχύει, ακόμα και αν η ίδια εταιρεία απέσυρε έναν από τους παλιούς όρους χρήσης. Σύμφωνα με αυτόν, το Zoom θα είχε δικαίωμα να κρατήσει δεδομένα τόσο των χρηστών του, όσο και το ίδιο το περιεχόμενο των meeting (!), για να το χρησιμοποιήσει για διαφημιστικούς σκοπούς, κτλ.

Το λεγόμενο Zoombombing

Παρόμοια ζητήματα ασφάλειας προκύπτουν όμως και από το λεγόμενο Zoombombing, κατά το οποίο trolls ή hackers μπαίνουν στο μέσο τηλε-συνεδριών. Σε μια περίπτωση από τα τέλη του Μαρτίου, ένα σχολείο στη Μασαχουσέτη κατήγγειλε ότι κατά τη διάρκεια μιας online παράδοσης, ένας ανώνυμος χρήστης εμφανίστηκε, φώναξε τη διεύθυνση της κατοικίας της δασκάλας και εξαφανίστηκε. To Ζoombombing δεν έμεινε βέβαια μόνο εκεί. Κατά τη διάρκεια μιας Συναγωγής που γινόταν μέσω Ζοοm εμφανίστηκαν απρόσκλητα προφίλ με αντισημιτικά κίνητρα. Αυτές είναι μόνο δύο από τις πολλές καταγγελίες σε όλον τον κόσμο.

Το Zoom έβγαλε ένα video με οδηγίες που αν ακολουθήσουν οι χρήστες του θα είναι ασφαλείς από ρατσιστικά troll που παρεμβαίνουν σε online συνεδριάσεις, για να διασπείρουν τις ιδεολογίες μίσους τους. Ταυτόχρονα, κάνει προσπάθειες να γίνει -εν μέσω μιας έκρηξης που ενδεχομένως καν να μην είχε προβλέψει- όσο το δυνατόν πιο ασφαλής ψηφιακός χώρος.

Η αλήθεια είναι ότι όσο πιο σκληρή είναι η κριτική σε μια πλατφόρμα, τόσο καλύτερη γίνεται αυτή. Το ζήτημα ασφάλειας και προστασίας προσωπικών δεδομένων είναι πάντα εκεί. Το Zoom πρέπει να παίξει σύμφωνα με τους κανόνες. Όσο έκτακτες και αν είναι οι συνθήκες.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα