Στα Χανιά οι μετανάστες

Στα Χανιά οι μετανάστες
ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΥΠΑΤΙΑ. (PHASMA / ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ) Phasma

Θερμή υποδοχή επιφυλάχθηκε στους μετανάστες της Υπατίας. Πενήντα αλληλέγγυοι τους υποδέχτηκαν με συνθήματα και χειροκροτήματα. Ικανοποιημένοι για το αποτέλεσμα οι μετανάστες

Τα ξημερώματα έφτασαν στο λιμάνι της Σούδας 200 από τους οικονομικούς μετανάστες της Αθήνας,που σταμάτησαν την απεργία πείνας μετά από 44 ημέρες.

Στο λιμάνι, έγιναν δεκτοί με επεφημίες από 50 περίπου αλληλέγγυους, οι οποίοι τους υποδέχτηκαν με πανό, συνθήματα και χειροκροτήματα. Μάλιστα, προτού το πλοίο δέσει στο λιμάνι, φώναζαν και οι μετανάστες συνθήματα.

“Οι αγωνιστές μετανάστες δεν άφησαν στην Υπατία και στο εργατικό κέντρο Θεσσαλονίκης μόνο τους 4,5, κατά εκτίμηση, τόνους ζωτικού ανθρώπινου βάρους που έχασαν εκεί, μια και ο κάθε ένας κατά μέσο όρο έχασε 15 κιλά, αλλά άφησαν και μια παρακαταθήκη αγώνα ήθους και αξιοπρέπειας πετυχαίνοντας την πρώτη μεγάλη κεντρική νίκη στον καιρό του μνημονίου” δήλωσε ο Μάρκος Χατζησάββας από το φόρουμ μεταναστών Κρήτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τους οικονομικούς μετανάστες που επέστρεψαν στη Σούδα 2-3 θα νοσηλευτούν στο νοσοκομείο Χανίων.

“Εργάζομαι στην Ελλάδα 8 χρόνια. Αποφασίσαμε να κάνουμε απεργία γιατί πιστεύαμε ότι ήταν ο μόνος τρόπος για να ακουστεί η φωνή μας. Τα καταφέραμε να ζούμε από την κατάσταση παρανομίας στη νομιμοποίηση. Είμαστε ικανοποιημένοι από την απόφαση της κυβέρνησης. Περάσαμε δύσκολα όλα αυτές τις ημέρες, αλλά όλοι είχαμε πάρει απόφαση να το παλέψουμε ως το τέλος”, σημείωσε ο Χαζέ Καντουά, οικονομικός μετανάστης από το Μαρόκο.

“Είχαμε μεγάλες δυσκολίες.Περάσαμε ένα μεγάλο σχολείο, πολύ μεγάλο σχολείο. Είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, συνεχίζουμε τον αγώνα μας”, τόνισε ο Ραρίντ από το Μαρόκο που βρίσκεται 6 χρόνια στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, τα ξημερώματα της Τρίτης καταγράφηκε επεισόδιο με μετανάστες, που φιλοξενούνταν στην Υπατία, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποχώρησής τους από το μέγαρο και της μεταφοράς τους στο λιμάνι, για να πλεύσουν με το πλοίο της γραμμής για Κρήτη.

Καθώς αποχωρούσαν, δύο εκ των μεταναστών διαμαρτυρήθηκαν υποστηρίζοντας ότι δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά τους για παραμονή στη χώρα, περιλούστηκαν με κηροζίνη, το καύσιμο, που έως πρότινος χρησιμοπούσαν στις σόμπες που θέρμαιναν τον χώρο και απείλησαν να αυτοπυρποληθούν.

Ομοεθνείς τους αντέδρασαν ακαριαία, προλαμβάνοντας την πυροδότηση και το επεισόδιο έληξε χωρίς δυσάρεστες συνέπειες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα