Επικίνδυνα εκρηκτικά στο Λαύριο

Επικίνδυνα εκρηκτικά στο Λαύριο

Τόνοι εκρηκτικών που κατασχέθηκαν στον Αστακό και προορίζονταν για καταστροφή, παραμένουν σε αποθήκες των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. Παραδέχεται λάθη το υπ. Εθνικής Αμύνης

Στις Ένοπλες Δυνάμεις θα διατεθούν τα 25 κοντέινερ γεμάτα με εκρηκτικά που είχαν κατασχεθεί πριν από έξι χρόνια από το πλοίο "Baltic Sky".

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Τα Νέα", το ίδιο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας παραδέχεται ότι ήρθε αντιμέτωπο με σοβαρά λάθη και παραλήψεις  που είχαν διαμορφώσει μια "εκρηκτική κατάσταση για το δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια των περιοχών που είχαν αποθηκευτεί τα εκρηκτικά".

Τα κοντέινερ που περιείχαν τόνους εκρηκτικών βρίσκονταν αποθηκευμένα σε τρεις περιοχές. Η μεγαλύτερη ποσότητα βρίσκεται στο Λαύριο, στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έλαβαν την απόφαση της διάθεσής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις και αυτό γιατί τα εκρηκτικά βρέθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση και η καταστροφή τους θα στοίχιζε αρκετά χρήματα.

Να σημειωθεί ότι για την χρήση των εκρηκτικών από τις Ένοπλες Δυνάμεις απαιτείται νομοθετική πρωτοβουλία, μιας και υπήρχε δικαστική απόφαση για την άμεση καταστροφή τους.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρει ότι αρχικά εξασφαλίστηκε η εφαρμογή και η τήρηση μέτρων ασφαλείας, ενώ στη συνέχεια διενεργήθηκαν έλεγχοι και δοκιμές των εκρηκτικών από εξειδικευμένο προσωπικό. Αυτές οι δοκιμές κατέληξαν ότι τα υλικά είναι αξιοποιήσιμα και κατάλληλα για χρήση.

Τελικά, το υπουργείο αποφάσισε να διατεθούν τα εκρηκτικά στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην ανακοίνωσή της, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κατηγορώντας την για αδράνεια, αναβλητικότητα και διστακτικότητα στο ζήτημα των εκρηκτικών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Άμυνα
SHARE:

24Media Network