7 συμβουλές για το πώς να χαλαρώσετε στις διακοπές σας

Διαβάζεται σε 7'
Χαλάρωση σε διακοπές
Χαλάρωση σε διακοπές ISTOCK

Μερικές απίθανες και χρήσιμες συμβουλές για να χαλαρώσετε πραγματικά στις επόμενες διακοπές σας.

Σας έχει τύχει, να σκέφτεστε τις διακοπές σας, που ξεκινούν σε λίγες ημέρες και να είστε αγχωμένοι; Να πηγαίνετε τελικά και να είστε στην «τσίτα», να μην μπορείτε να απολαύσετε σχεδόν τίποτα; Να επιστρέφετε από το ταξίδι σας και να είστε πιο στρεσαρισμένοι και κουρασμένοι από ότι πριν φύγετε;

Λοιπόν, δυστυχώς συμβαίνει και σίγουρα ο πονοκέφαλος των διακοπών ξεκινά για πολλούς από την οργάνωση. Να βρεις προορισμό, να κλείσεις εισιτήρια, ξενοδοχεία, εκδρομές, να φτιάξεις βαλίτσες. Η Olivia Morreli, συντάκτρια του Conte Nast Traveller, συγκέντρωσε συμβουλές από ειδικούς και δημιούργησε μια λίστα από πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να χαλαρώσετε πραγματικά και να απολαύσετε το ταξίδι σας.

Πακετάρετε σωστά τις αποσκευές σας

Ό,τι κι αν κάνετε, μην αφήνετε τη βαλίτσα σας άφτιαχτη μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς σίγουρα θα υπάρξουν μερικά αντικείμενα που θα σας έρθουν στο μυαλό λίγο πριν βγείτε έξω από την πόρτα. Πακετάρετε λοιπόν έγκαιρα για να μη συμβεί κάτι τέτοιο. Το να φτιάξετε μια λίστα είναι πάντα χρήσιμο και σας διασφαλίζει ότι δεν ξεχνάτε τίποτα σημαντικό. Ξεκινήστε με τα απαραίτητα (διαβατήριο ή ταυτότητα, τηλέφωνο, φορτιστής, κλειδιά, πορτοφόλι, βίζες ή ταξιδιωτικά έγγραφα, συνταγογραφούμενα φάρμακα).

Το να πετάτε μέσα στη βαλίτσα ένα σωρό αταίριαστα ρούχα, δεν απέδωσε ποτέ, γι’ αυτό ενημερωθείτε αρχικά πώς θα είναι ο καιρός στον προορισμό σας. Σκεφτείτε τι θα κάνετε εκεί για να διαλέξετε κατάλληλα ρούχα, αν θα πάτε σε καλά εστιατόρια ή εκδηλώσεις και σίγουρα πάρτε μαζί άνετα ρούχα για τα βράδια και κατάλληλα παπούτσια για όλες τις περιστάσεις (δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ανακαλύψετε τα μόνα παπούτσια που έχετε φέρει σας έκαναν φουσκάλες την πρώτη μέρα). Όσον αφορά τα προϊόντα περιποίησης, η συσκευασία των υγρών σας σε μια διαφανή πλαστική σακούλα θα σας εξοικονομήσει χρόνο κατά τη διάρκεια της επιβίβασης.

iStock

Φτιάξτε μια βασική δομή για το ταξίδι σας

Ένα υποτυπώδες σχέδιο, μια βασική δομή, σίγουρα θα σας βοηθήσει στις διακοπές σας, ώστε να περάσετε καλύτερα. Σκεφτείτε τι θέλετε να αποκομίσετε από τις διακοπές σας, υπάρχει για παράδειγμα κάποιο συγκεκριμένο εστιατόριο που θέλετε να δοκιμάσετε; Ένα μουσείο που ήθελες απεγνωσμένα να επισκεφτείτε; Μια παραλία στην οποία μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας να αράζει; Κάνοντας την έρευνά σας θα εξασφαλίσετε ότι μπορείτε να κάνετε και να ζήσετε όλα όσα θέλετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Η κράτηση σε εστιατόρια ή μπαρ εκ των προτέρων θα σας εξοικονομήσει πολύτιμο χρόνο.

Η αγορά εισιτηρίων για γκαλερί ή μουσεία σημαίνει ότι δεν θα αναγκαστείτε να περιμένετε στην ουρά για πολλές ώρες και ένα γρήγορο ψάξιμο στο Google θα σας φανερώσει πόσο χρόνο χρειάζεστε για να πάτε σε μια παραλία και αν θα είναι οργανωμένη. Φυσικά, αφήστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας για αποφάσεις της τελευταίας στιγμής, καθώς κακά τα ψέματα το αυθόρμητο και το απροσδόκητο είναι συχνά το πιο διασκεδαστικό. Πρέπει όμως να είστε χαλαρός για να το απολαύσετε.

Αφιερώστε χρόνο έξω

Για τους περισσότερους από εμάς, το μεγαλύτερο μέρος των εργάσιμων ημερών μας το περνάμε σε εσωτερικούς χώρους. Οι διακοπές είναι μια εξαιρετική στιγμή για να πάρετε τον απαραίτητο καθαρό αέρα και βιταμίνη D, αλλά και άλλα οφέλη για την υγεία σας. «Το να περνούν χρόνο στη φύση βοηθά τους ταξιδιώτες να χαλαρώσουν μειώνοντας την ψυχική τους κόπωση, ενισχύοντας την ευτυχία και αποκαθιστώντας τη συγκέντρωσή τους», λέει ο Δρ Mahrukh Khwaja, θετικός ψυχολόγος, ιδρυτής του Mind Ninja. «Ένα μη απειλητικό φυσικό περιβάλλον επιτρέπει στο μυαλό να περιπλανηθεί ελεύθερα και χαλαρώνει την έντονη συγκέντρωση του εγκεφάλου».

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να δώσετε προτεραιότητα στην άσκηση στις διακοπές σας, αλλά η ελαφρά αύξηση των καρδιακών σας παλμών κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, είτε από περπάτημα, κολύμπι, πεζοπορία ή χορό, μπορεί να κάνει θαύματα και να χαλαρώνετε για τον υπόλοιπο χρόνο σας. «Μελέτες δείχνουν ότι οι ταξιδιώτες που περνούν χρόνο στη φύση και συμμετέχουν σε πεζοπορίες, περιπάτους ή ποδηλασία παρουσιάζουν μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις και υπέρταση», εξηγεί ο Δρ Khwaja.

«Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι τουρίστες που μένουν σε πράσινο περιβάλλον παράγουν χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης». Αυτό δείχνει ότι απλώς το να περνάτε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε στις διακοπές σας και επομένως να απολαύσετε περισσότερο το ταξίδι.

Απολαύστε τον πολιτισμό

Η βύθιση στην κουλτούρα και την ιστορία ενός νέου τόπου μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Μπορεί να είναι δύσκολο να απομακρυνθείτε από το άγχος του σπιτιού, είτε αυτό είναι άγχος για τον φόρτο εργασίας σας όταν επιστρέψετε, αν αντισταθείτε να ελέγξετε τα email σας ή ανησυχείτε για τα μέλη της οικογένειας που σας περιμένουν στο σπίτι. Το να γνωρίζεις νέους ανθρώπους, να μαθαίνεις νέα πράγματα και να εκπαιδεύεις τον εαυτό σου για το μέρος που επισκέπτεσαι, μπορεί να σε βοηθήσει να ξεφύγεις από τις σκέψεις σου και να ξεχάσεις στιγμιαία αυτούς τους στρεσογόνους παράγοντες που σε περιμένουν.

«Οι διακοπές μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και την ευτυχία μας μέσω της εμπειρίας νέων, διαφορετικών στιγμών, αυξάνοντας την αίσθηση του να έχει κάτι νόημα και την αύξηση των θετικών συναισθημάτων, όπως το δέος, η ευγνωμοσύνη και η περιέργεια, όταν βυθιζόμαστε σε διαφορετικούς πολιτισμούς», δήλωσε ο Δρ. Khwaja. πες μας. «Μελέτες αναφέρουν επίσης ότι τα ταξίδια και το διάλειμμα από τη δουλειά μειώνουν το εργασιακό άγχος, την εξάντληση».

Βρετανικό Μουσείο
Βρετανικό Μουσείο AP

Κάνε τα πάντα με την ησυχία σου

Βιαζόμαστε κάθε μέρα, τρέχοντας για να προλάβουμε το μετρό και βιαζόμαστε στις μετακινήσεις μας, τελειώνοντας τις εργασίες όσο το δυνατόν γρηγορότερα και θέλοντας το ρολόι να κινείται πιο γρήγορα, ώστε να μπορούμε να τελειώσουμε τη δουλειά και να επιστρέψουμε βιαστικά στο σπίτι. Μπορεί να είναι δελεαστικό να αντιμετωπίζετε τις διακοπές με τον ίδιο τρόπο, όμως δεν πρέπει.

Οι διακοπές είναι μια περίοδος παύσης και επιβράδυνσης των πραγμάτων, άλλωστε δεν συμβαίνει συχνά να επιστρέφουμε σε έναν προορισμό περισσότερες από μία φορές, επομένως είναι σημαντικό να εκτιμούμε τα μικρά πράγματα όσο το δυνατόν περισσότερο. Δώστε χρόνο στις δραστηριότητες και στα πράγματα που θα θέλατε να κάνετε, διότι αυτόματα δίνετε στον εαυτό σας τον χρόνο να απολαύσει πραγματικά την κάθε στιγμή.

Περιποιηθείτε τον εαυτό σας

Προφανώς, οι διακοπές από μόνες τους είναι μια απόλαυση και μάλιστα ακριβή. Αλλά, εάν έχετε προγραμματίσει ήδη τις διακοπές σας, τότε είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι δεν ξοδεύετε όλο σας το χρόνο στο ταξίδι ανησυχώντας για το πόσο κοστίζουν τα πάντα. Αυτό επιστρέφει στην προηγούμενη παράγραφο σχετικά με την οργάνωση.

Αν έχετε καλό σχεδιασμό, τότε θα είστε σε θέση βρείτε τις καλύτερες εμπειρίες. Οι διακοπές υποτίθεται ότι είναι μια εμπειρία που σας «κακομαθαίνει», οπότε φροντίστε να δώσετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να απολαύσετε το ταξίδι όσο περισσότερο μπορείτε.

Μην πιέζεστε πολύ στις διακοπές σας

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι οι διακοπές δεν είναι πάντα σίγουρο ότι θα περάσουν εντελώς ομαλά. Είναι χρήσιμο να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι βρίσκεστε σε ένα περίεργο μέρος και δεν μπορείτε να σχεδιάσετε κάθε τι, καθώς υπάρχουν πολλές καταστάσεις που μπορούν να προκύψουν και η προσπάθεια να τις προγραμματίσετε, δεν θα έχει ποτέ αποτέλεσμα.

Κάντε ό,τι μπορείτε για να προετοιμαστείτε σωματικά και ψυχικά, αλλά μόλις φτάσετε στον προορισμό σας, προσπαθήστε να εγκαταλείψετε τις προσπάθειες να ελέγξετε τους πάντες και τα πάντα. Αυτή είναι μια ευκαιρία για εσάς να χαλαρώσετε πλήρως και να απολαύσετε τον λίγο χρόνο, που έχουμε κάθε χρόνο για να αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν φυσικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα