Ανακαλύψτε την Ανατολική Τουρκία: Μια μαγική εξερεύνηση 1.310 χιλιομέτρων με το Eastern Express

Διαβάζεται σε 4'
Eastern Express Ankara/Kars Turkey
Eastern Express Ankara/Kars Turkey iStock

Μια αξέχαστη εμπειρία με τραίνο, διανύοντας 1.310 χιλιόμετρα σε 26 ώρες. Μια μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψετε την πολυμορφία της Τουρκίας και τη μαγεία του Καρς.

Ακριβώς 1.310 συναρπαστικά χιλιόμετρα, σε 26 ώρες, μια θρυλική αμαξοστοιχία, από κέντρο ως την ανατολή. Ένα αξέχαστο ταξίδι στην Τουρκία, σε ράγες, με την εμβληματική αμαξοστοιχία Eastern Express.

Η διαδρομή είναι από την κεντρική προς την ανατολική Τουρκία και ξεκινά από την πρωτεύουσα Άγκυρα, συνεχίζει στο Κιρίκαλε, την Καισάρεια, τη Σεβάστεια, το Ερζιντσάν και το Ερζερούμ και καταλήγει στην πόλη Καρς. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 26 ώρες, έχει μήκος 1.310 χιλιόμετρα και δίνει την ευκαιρία στους επιβάτες να απολαύσουν την ποικιλόμορφη γεωγραφία της Τουρκίας κατά μήκος της διαδρομής και να παρατηρήσουν πώς οι ανατολικές επαρχίες μεταμορφώνονται σε εξαιρετικούς χειμερινούς προορισμούς κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Σε δυο αμαξοστοιχίες

Στη διαδρομή Άγκυρα – Καρς λειτουργούν δύο ξεχωριστές αμαξοστοιχίες, η Eastern Express και η Touristic Eastern Express. Η Eastern Express απέκτησε τέτοια δημοφιλία τα τελευταία χρόνια, ώστε το 2019 προστέθηκε στη διαδρομή μια εκδοχή για τουριστικούς σκοπούς προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση. Η Eastern Express διαθέτει βαγόνια με θέσεις καθήμενων και βαγόνια με κουκέτες και κάνει περίπου 50 στάσεις, ενώ η Touristic Eastern Express περιλαμβάνει βαγόνια για ύπνο και βαγόνι εστίασης και κάνει 29 στάσεις. Οι στάσεις της Eastern Express διαρκούν πολύ λίγο, ενώ η Touristic Eastern Express κάνει στάσεις δύο έως τριών ωρών, ώστε οι επιβάτες να μπορούν να δουν περισσότερα κατά μήκος της διαδρομής.

Αυτή την περίοδο, η αμαξοστοιχία Touristic Eastern Express πραγματοποιεί στάσεις στα αξιοθέατα στους σταθμούς Ερζιντσάν και Ερζερούμ στη διαδρομή Άγκυρα-Καρς και στους σταθμούς Ιλίτς, Ντιβριί και Σεβάστεια στη διαδρομή Καρς – Άγκυρα, που είναι η διαδρομή επιστροφής. Η Touristic Eastern Express διαθέτει οκτώ βαγόνια ύπνου και ένα βαγόνι εστίασης.

Κάθε βαγόνι ύπνου διαθέτει δέκα διαμερίσματα με δύο κρεβάτια.

Αν και οι επιβάτες μπορούν να απολαύσουν το πρωινό και το δείπνο τους στο βαγόνι εστίασης, μια ολοένα και συχνότερη τάση είναι να δειπνεί κανείς απολαμβάνοντας την άνεση του διαμερίσματός του, όπου οι επιβάτες μπορούν να ετοιμάσουν και να διακοσμήσουν ένα τραπέζι όπως το θέλουν, με λιχουδιές που φέρνουν μαζί τους ή παραγγέλνουν από τις στάσεις κατά μήκος της διαδρομής.

Η μαγική πόλη του Καρς

Το πέρασμα της αμαξοστοιχίας Touristic Eastern Express έχει μετατρέψει την πόλη Καρς έναν μοναδικό χειμερινό προορισμό για τους ταξιδιώτες. Βρίσκεται στη βορειοανατολική Τουρκία και είναι ένας από τους παλαιότερους οικισμούς της Ανατολίας, έχοντας φιλοξενήσει, μεταξύ άλλων, υπηκόους του βασιλείου της Ουραρτού, Πέρσες, Ρωμαίους της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Σελτζούκους, Οθωμανούς και Ρώσους. Η θέση της πόλης στο σταυροδρόμι πολλών βασικών εμπορικών δρόμων, συμπεριλαμβανομένου του Δρόμου του  Μεταξιού, οδήγησε στην ανάπτυξη ενός πολυεπίπεδου αρχιτεκτονικά προορισμού με μεγάλο πολιτισμικό πλούτο. Στο κέντρο της Καρς υπάρχουν ξενοδοχεία που στεγάζονται σε υπέροχα κτίρια σε βαλτικό στιλ, ενώ τα εστιατόρια της πόλης, που φημίζονται για τα καυκάσια σόου τους και τη ζεστή ατμόσφαιρα τα κρύα χειμωνιάτικα βράδια, καθιστούν την πόλη μοναδική. Η πλούσια κουζίνα της Καρς, διάσημη για τις ξεχωριστές γεύσεις της –ειδικά για τα τοπικά τυριά και τα εποχιακά πιάτα με χήνα– είναι μόνο μία από τις πολλές απολαύσεις που προσφέρει η πόλη στους επισκέπτες της.

Μια βόλτα στο κέντρο της Καρς αποκαλύπτει πολλά υπέροχα κτίρια με πέτρα από βασάλτη. Ανάμεσα στα αξιοθέατα ξεχωρίζουν, το Τζαμί Φετιγιέ, το Τζαμί Κιουμπέτ, το Κάστρο της Καρς και τα κτίρια που περιβάλλουν το ποταμό Καρς. Ο αρχαιολογικός χώρος του Ανί, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο εξαιρετικούς σταθμούς της περιοχής. Από τα τείχη που περιβάλλουν την αρχαία πόλη μέχρι μια μεγάλη ποικιλία καθεδρικών ναών, τζαμιών, καραβανσεράι και γεφυρών που σώζονται σε εξαιρετική κατάσταση μέχρι σήμερα, το Ανί προσφέρει ένα εντυπωσιακό θέαμα, συνδέοντας τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική της πόλης –όπως αυτή αποτυπώνεται σε κτίρια για λατρευτικούς, διοικητικούς και στρατιωτικούς σκοπούς– με το παρόν. Γνωστή επίσης ως διάσημος προορισμός για σκι, η Καρς φιλοξενεί το χιονοδρομικό κέντρο Σαρίκαμις που διαθέτει την τρίτη σε υψόμετρο πίστα σκι στον κόσμο και το κρυστάλλινο χιόνι που συναντά κανείς μόνο στις Άλπεις. Μια άλλη συναρπαστική εμπειρία που μπορείτε να απολαύσετε στην Καρς είναι να αναβιώσετε μια παράδοση αιώνων κάνοντας βόλτα με έλκηθρα που τα σέρνουν άλογα στη λίμνη Τσιλντίρ (Çıldır), η οποία στα τέλη Νοεμβρίου καλύπτεται από ένα παχύ στρώμα πάγου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα