Αντίς Αμπέμπα, μια μοναδική πολιτιστική και γευστική εμπειρία

Διαβάζεται σε 14'
Άνθρωποι περπατούν κοντά στον καθεδρικό ναό Medhane Alem κατά τη διάρκεια του Timkat Festival, του ετήσιου ορθόδοξου χριστιανικού εορτασμού των Θεοφανείων, στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας.
Άνθρωποι περπατούν κοντά στον καθεδρικό ναό Medhane Alem κατά τη διάρκεια του Timkat Festival, του ετήσιου ορθόδοξου χριστιανικού εορτασμού των Θεοφανείων, στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας. iStock/benedek

Η Αντίς Αμπέμπα, πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, είναι μια πόλη γεμάτη αντιθέσεις. Συνδυάζει την αρχαία Ιστορία με τη σύγχρονη ανάπτυξη και το αστικό τοπίο με την ομορφιά της φύσης.

Η πρωτεύουσα της Αιθιοπίας και πολιτικής πρωτεύουσα ολόκληρης της Αφρικής, η Αντίς Αμπέμπα, είναι μια ζωντανή και πολυσύχναστη πόλη με πλούσια Ιστορία και πολιτισμό, με φυσική ομορφιά και σπουδαία αρχαιολογικά μνημεία.

Η Αντίς Αμπέμπα έχει πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες της, ειδικά για όσους επιθυμούν μία μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία πέρα από τα δυτικά πρότυπα.

Εικόνα από τους δρόμους της Αντίς Αμπέμπα
Εικόνα από τους δρόμους της Αντίς Αμπέμπα NEWS 24/7

Μπορείτε να εξερευνήσετε μουσεία, να περιηγηθείτε στην αγορά, να απολαύσετε τη θέα από το φυσικό πάρκο Entoto, να δοκιμάσετε τον αιθιοπικό καφέ και τις τοπικές γεύσεις, αλλά και να διασκεδάσετε στους τοπικούς ρυθμούς.

Στους δρόμους της Αντίς Αμπέμπα
Στους δρόμους της Αντίς Αμπέμπα NEWS 24/7

Οι δρόμοι της πόλης είναι πάντα πολυσύχναστοι και ζωντανοί. Τις πρωινές ώρες μπορείτε να περιηγηθείτε άνετα στους δρόμους και να γνωρίσετε από κοντά τους ανθρώπους, να δείτε τις καθημερινές τους συνήθειες και να ζήσετε την κουλτούρα τους.

Εικόνα από την πόλη
Εικόνα από την πόλη NEWS 24/7

Οι αντιθέσεις είναι έντονες, καθώς κάποια σημεία της πόλης έχουν έντονο το αφρικανικό στοιχείο της επαρχίας, ενώ κάποια άλλα έχουν καθαρά δυτική υφή.

Διαθέτει επίσης σημαντικά φυσικά και τεχνητά πάρκα, με τα σπουδαιότερα το Entoto και το Unity.

Entoto Park

Tο Entoto Park θεωρείται ο «πνεύμονας» της πόλης, βρίσκεται μόλις 20 λεπτά από το κέντρο της πόλης σε υψόμετρο 3.000 μέτρων και προσφέρει πανοραμική θέα της Αντίς Αμπέμπα.

Εδώ μπορείτε να κάνετε πεζοπορία, να επισκεφτείτε το παλάτι Menelik II, το οποίο χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, και να δείτε την εκκλησία Entoto Mariam, ένα από τα παλαιότερα θρησκευτικά μνημεία της Αιθιοπίας.

Το Entoto Park
Το Entoto Park NEWS 24/7

Το Εθνικό Πάρκο Entoto, που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Entoto, αποτελεί μια όαση πρασίνου και γαλήνης και προσφέρει στους επισκέπτες μια αξέχαστη εμπειρία, συνδυάζοντας φυσική ομορφιά, ιστορικά αξιοθέατα και πανοραμική θέα στην πόλη.

Ιδρύθηκε το 1942, όντας το παλαιότερο εθνικό πάρκο στην Αιθιοπία.

Η θέα στην πόλη από το Entoto Park
Η θέα στην πόλη από το Entoto Park NEWS 24/7

Το πλούσιο τοπίο του συνθέτει πυκνή βλάστηση με δάση ευκάλυπτων, πεύκων και αγριολούλουδα, αλλά και είδη άγριας ζωής, όπως πίθηκοι και πτηνά.

Δραστηριότητες

  • Πεζοπορία και ποδηλασία σε μονοπάτια μέσα στο δάσος.
  • Πικνίκ και χαλάρωση σε καταπράσινους χώρους.
  • Επίσκεψη στους ιστορικούς χώρους και τα μουσεία.
  • Πανέμορφη θέα στην πόλη από ψηλά.
  • Ιδανικό μέρος για να δει κανείς τον ήλιο να ανατέλλει ή να δύει.

Unity Park

Το Unity Park βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και είναι ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα στην Αφρική.

Το Unity Park
Το Unity Park NEWS 24/7

Δημιουργήθηκε το 2019 για να τιμήσει την ειρήνη και την ενότητα της Αιθιοπίας και σχεδιάστηκε από τον αιθίοπα αρχιτέκτονα Seifu Kebede, ώστε συνδυάζει στοιχεία αιθιοπικής και σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

Περιλαμβάνει λίμνες, κήπους, ζωολογικό κήπο, πεζόδρομους, χώρους άθλησης και παιχνιδιού, εστιατόρια, καθώς και ένα τεχνητό λόφο ύψους 40 μέτρων.

Λιοντάρια στο Unitiy Park
Λιοντάρια στο Unitiy Park NEWS 24/7

Μπορείτε να κάνετε βόλτα με ποδήλατο, να χαλαρώσετε στις όχθες της λίμνης ή να επισκεφτείτε το μουσείο που αφηγείται την Ιστορία της Αιθιοπίας.

Εθνικό Μουσείο Αιθιοπίας

Μια επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο Αιθιοπίας αποτελεί την πιο απαραίτητη στάση για κάθε επισκέπτη στην Αντίς Αμπέμπα.

Μέσα από τα εκθέματά του, το μουσείο ξεδιπλώνει την Ιστορία, τον πολιτισμό και την τέχνη της Αιθιοπίας, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία.

NEWS 24/7

Φιλοξενεί μια εκτεταμένη συλλογή από αρχαιολογικά ευρήματα, έργα τέχνης και ανθρωπολογικά αντικείμενα.

Το Εθνικό Μουσείο Αιθιοπίας, που ιδρύθηκε το 1944, αποτελεί θησαυροφυλάκιο της πλούσιας ιστορίας και του πολιτισμού της χώρας.

Τα μοναδικά εκθέματα

Lucy: Ο σκελετός της Lucy, ενός Australopithecus afarensis, βρέθηκε το 1974 στην Αιθιοπία από τον Donald Johanson και αποτελεί ένα πολύτιμο κομμάτι του παζλ της ανθρώπινης εξέλιξης.

Τα οστά της Luci
Τα οστά της Luci NEWS 24/7

Η Lucy έζησε πριν από περίπου 3,2 εκατομμύρια χρόνια και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά παλαιοντολογικά ευρήματα στην Ιστορία.

Ο σκελετός της παρείχε στοιχεία για την ανατομία, την κινητικότητα και τον τρόπο ζωής των Australopithecus afarensis, θηλυκό και είχε ύψος περίπου 1,1 μέτρο.

Ο εγκέφαλός της ήταν μικρός σε σύγκριση με τον σύγχρονο άνθρωπο.

Περπατούσε όρθια, αλλά διατηρούσε και χαρακτηριστικά που θυμίζουν πιθήκους, όπως τα μακριά χέρια.

Η ανακάλυψή της βοήθησε στην αλλαγή της αντίληψής μας για την εξέλιξη και έφερε στο προσκήνιο την Αιθιοπία ως σημαντικό τόπο για την έρευνα της ανθρώπινης προέλευσης.

Άλλα εκθέματα του μουσείου

  • Στέμμα της Αιθιοπίας: Το χρυσό στέμμα, στολισμένο με πολύτιμους λίθους, αποτελεί σύμβολο της αιθιοπικής αυτοκρατορικής κληρονομιάς.
  • Αγιογραφίες: Μία πλούσια συλλογή από θρησκευτικές αγιογραφίες, φιλοτεχνημένες σε περγαμηνή, κοσμούν τους τοίχους του μουσείου.
  • Λαογραφικά αντικείμενα: Στολές, κοσμήματα, μουσικά όργανα και καθημερινά αντικείμενα από διάφορες εθνοτικές ομάδες της Αιθιοπίας προσφέρουν μια ματιά στον πλούσιο πολιτισμό της χώρας.

Το μουσείο διοργανώνει επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές, φοιτητές και ενήλικες. Ξεναγήσεις, διαλέξεις, workshops και εκπαιδευτικά παιχνίδια φέρνουν το παρελθόν στο παρόν και προσφέρουν στους επισκέπτες μια ολοκληρωμένη εμπειρία.

Ωράριο: Τρίτη έως Κυριακή, 9:00 – 12:30 και 14:00 – 17:30

Η Αιθιοπία εγκαινίασε την περασμένη εβδομάδα το Μουσείου Adwa στην καρδιά της Αντίς Αμπέμπα, το οποίο δημιουργήθηκε προς τιμή μιας μεγάλης νίκης της Αιθιοπίας.

To Adwa Victory Museum
To Adwa Victory Museum NEWS 24/7

Συγκεκριμένα, ο ιταλικός στρατός ηττήθηκε από τους Αιθίοπες σε μια από τις μεγαλύτερες μάχες στην Ιστορία της Αφρικής, τη μάχη της Adwa την 1η Μαρτίου 1896. Μετά τη μάχη ακυρώθηκε η Συνθήκη του Ουιτσάλε και αναγνώρισε την πλήρη κυριαρχία και ανεξαρτησία της Αιθιοπίας, αλλά οι Ιταλοί είχαν τη δυνατότητα να διατηρήσουν την Ερυθραία.

Το κτίριο του Memorial Adwa Museum αποτελείται από έντεκα οικοδομικά τετράγωνα και πέντε ορόφους και πρόκειται για ένα διαχρονικό οικοδόμημα στα πρότυπα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

To Adwa Victory Museum
To Adwa Victory Museum NEWS 24/7

Η εγκατάσταση διαθέτει αμφιθέατρο χωρητικότητας 2.500 ατόμων, διαθέτει διάφορες πύλες όπως η Ανατολική πύλη Πατριωτών, η Πύλη Ιππέων, η Πύλη Πατριωτών και η Πύλη Παναφρικανισμού.

Galani Coffee

Το προϊόν με τις μεγαλύτερες εξαγωγές στην Αιθιοπία είναι ο καφές.

Και δεν είναι μόνο η ποσότητα, αλλά και η ποιότητα του αιθιοπικού καφέ Arabica, ο οποίος θεωρείται η γενετική βάση για όλους τους καφέδες του κόσμου.

To Galani Coffee που ανήκει σε Έλληνες
To Galani Coffee που ανήκει σε Έλληνες NEWS 24/7

Μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές εργοστασίων καφέ που μπορείτε να επισκεφτείτε είναι το Galani Coffee, The Coffee Warehouse.

Το Galani Coffee ανήκει σε Έλληνες 4ης γενιάς. Οι πρόγονοι της Ελεάνας Γεωργάλη (Heleanna Georgalis), της σημερινής ιδιοκτήτριας, είχαν βρεθεί εκεί για λόγους υγείας, καθώς είχαν προσβληθεί από φυματίωση και η μόνη χώρα που είχε τότε θεραπεία, ήταν η Αιθιοπία. Οι άνθρωποι έλαβαν τη θεραπεία, έγιναν καλά και αποφάσισαν να ζήσουν εκεί.

Η Ελεάνα, η ιδιοκτήτρια μας εξηγεί τη διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας του καφέ
Η Ελεάνα, η ιδιοκτήτρια μας εξηγεί τη διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας του καφέ NEWS 24/7

Το εργοστάσιο καφέ διαθέτει φυσικά καφετέρια που προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία καφέ, αλλά και φαγητού, με εξαιρετικά ευρωπαϊκά πιάτα brunch και χαμηλές τιμές.

Μπορείτε να ξεναγηθείτε στις εγκαταστάσεις, να μάθετε για την παραγωγή καφέ και να δοκιμάσετε διαφορετικές ποικιλίες.

Στην Ελλάδα, ο Galani Coffee (μέσω της μητρικής εταιρείας Moplaco coffee) εισάγεται από το καφεκοπτείο Mokka Specialty Coffee, το οποίο έχει κατάστημα λιανικής στο κέντρο της Αθήνας.

Γευστικές εμπειρίες στην Αντίς Αμπέμα

Εκτός από τα αξιοθέατα, η Αντίς Αμπέμπα φημίζεται για την πλούσια κουζίνα της, η οποία διακρίνεται για τα μοναδικά μπαχαρικά και τις ιδιαίτερες συνταγές της.

Μερικά από τα πιο δημοφιλή παραδοσιακά αιθιοπικά φαγητά είναι:

  1. Injera: Το Injera αποτελεί βασικό στοιχείο της αιθιοπικής κουζίνας. Πρόκειται για μια λεπτή, ξινή πίτα που φτιάχνεται από teff, δημητριακό ιθαγενές της Αιθιοπίας. Χρησιμοποιείται ως βάση για διάφορα σιγομαγειρεμένα πιάτα, λαχανικά και κρεατικά.
  2. Wat: Το Wat είναι ένα γενικό όνομα για πιάτα με σάλτσα στιφάδο, τα οποία αποτελούν το κύριο μέρος ενός αιθιοπικού γεύματος. Φτιάχνονται από διάφορα υλικά, όπως κρέας (αρνί, μοσχάρι, κοτόπουλο), λαχανικά (φακές, ρεβίθια), ή ακόμα και ψάρι. Η σάλτσα Wat συνήθως περιέχει berbere, ένα μείγμα μπαχαρικών με έντονη γεύση.
  3. Doro Wat: Το Doro Wat ίσως είναι το πιο γνωστό αιθιοπικό φαγητό. Πρόκειται για στιφάδο κοτόπουλου με σάλτσα berbere, ντομάτα, κρεμμύδι και σκόρδο.
  4. Tibs: Το Tibs είναι ένα πιάτο με ψητά ή σοταρισμένα κρεατικά, κομμένα σε μικρά κομμάτια. Συνήθως φτιάχνεται από μοσχάρι, αρνί ή κοτόπουλο, και καρυκεύεται με berbere, πιπεριές και άλλα μπαχαρικά.
  5. Shiro: Το Shiro είναι ένα χορτοφαγικό στιφάδο φτιαγμένο από ρεβίθια, αλεσμένο teff, κρεμμύδι, σκόρδο και μπαχαρικά. Έχει πλούσια γεύση και υφή βελούδου.
  6. Misir Wat: Το Misir Wat είναι ένα στιφάδο από φακές, ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο και μπαχαρικά. Αποτελεί δημοφιλή επιλογή για χορτοφάγους.
  7. Gomen: Το Gomen είναι ένα στιφάδο από σπανάκι, σκόρδο, κρεμμύδι και μπαχαρικά. Έχει πλούσια γεύση και ωραίο πράσινο χρώμα.
  8. Kitfo: Το Kitfo είναι ένα ωμό ή ελαφρώς ψημένο κιμάς μοσχαριού, καρυκευμένο με berbere και μπαχαρικά. Σερβίρεται με Injera και τυρί cottage.
  9. Tej: Το Tej είναι ένα παραδοσιακό αιθιοπικό ποτό φτιαγμένο από μέλι, νερό και κεντρί γλυκιάς πατάτας. Έχει γλυκιά γεύση και ελαφρώς αλκοολικό περιεχόμενο.
  10. Buna Tetu: Το Buna Tetu είναι η αιθιοπική τελετή του καφέ. Ο καφές καβουρδίζεται και αλέθεται φρέσκος, και στη συνέχεια παρασκευάζεται σε ένα jebena, ένα παραδοσιακό πήλινο δοχείο. Σερβίρεται με ζάχαρη και μπαχαρικά

Διασκέδαση στο YOD Abyssinia

Το πολιτιστικό εστιατόριο YOD Abyssinia εδώ και εννέα χρόνια προσφέρει παραδοσιακό καλό φαγητό, μουσική και ένα υπερθέαμα με τοπικούς χορούς.

Παραδοσιακό φαγητό και χορός στο YOD Abyssinia
Παραδοσιακό φαγητό και χορός στο YOD Abyssinia NEWS 24/7

Σερβίρει περισσότερες από 30 ποικιλίες φρεσκομαγειρεμένων παραδοσιακών πιάτων, που πλαισιώνουν οι ζωντανές μουσικές και χορευτικές παραστάσεις από τις διάφορες εθνοτικές ομάδες της Αιθιοπίας με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων.

Διεθνείς κουζίνες

Πέρα από την τοπική κουζίνα, η Αντίς Αμπέμπα έχει σοβαρά Ιταλικά, Γιαπωνέζικά, αλλά και εστιατόρια με κρέας.

Το Hotto είναι ένα fine dining ασιατικό εστιατόριο, με ανοιχτή κουζίνα, που σερβίρει το καλύτερο σούσι της πόλης.

Η κουζίνα του γιαπωνέζικου εστιατορίου Hotto
Η κουζίνα του γιαπωνέζικου εστιατορίου Hotto NEWS 24/7

Το Golden Plate Restaurant διαθέτει πιάτα κυρίως από τη μοντέρνα μεσογειακή κουζίνα.

Πιάτο με κρέας στο Golden Plate Restaurant
Πιάτο με κρέας στο Golden Plate Restaurant NEWS 24/7

Εξαιρετικό ήταν και το The Exclusive Restaurant, το οποίο επικεντρώνεται στο κρέας και τις μοντέρνες κοπές.

Πότε να επισκεφτείτε την Αντίς Αμπέμπα

Η ξηρή περίοδος, από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο, είναι η καλύτερη στιγμή για να επισκεφθείτε την Αντίς Αμπέμπα. Ο καιρός είναι ηλιόλουστος και ξηρός, με μέσες θερμοκρασίες κυμαινόμενες από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Η υγρή περίοδος, από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, είναι δροσερή και υγρή, με συχνές βροχοπτώσεις.

Μετακινήσεις στην πόλη

Μπορείτε να μετακινηθείτε στην Αντίς Αμπέμπα με ταξί, λεωφορείο ή με τα πόδια. Τα ταξί είναι άφθονα και σχετικά φθηνά. Τα λεωφορεία είναι μια πιο οικονομική επιλογή, αλλά μπορεί να είναι πολυσύχναστα και αργά.

Γευσιγνωσία καφέ παντού! Ο καφές καβουρδίζεται και ψήνεται επί τόπου.
Γευσιγνωσία καφέ παντού! Ο καφές καβουρδίζεται και ψήνεται επί τόπου. NEWS 24/7

Τι θα πρέπει να κάνετε πριν το ταξίδι

Δεν υπάρχουν υποχρεωτικά εμβόλια. Συστήνεται όμως αυτό του κίτρινου πυρετού.

Είχα προετοιμαστεί με αντικουνουπικά σπρέι και χάπια Malaron που λαμβάνονται προληπτικά για την ελονοσία, όμως η πόλη βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο και δεν υπάρχουν κουνούπια.

Για να μπείτε στη χώρα απαιτείται βίζα. Η επεξεργασία της αίτησης βίζα μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 4 εβδομάδες.

Για την Αιθιοπία έχει απευθείας πτήσεις από την Αθήνα με την Ethiopian Airlines, ενώ με στάση μπορείτε να πετάξετε με την Turkish Airlines και την EgyptAir.

Η καλύτερη και οικονομικότερη επιλογή, πάντως, είναι μέσω Τουρκίας με την Turkish Airlines.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα