Επίδαυρος, Ένα ταξίδι ολιστικής θεραπείας

Διαβάζεται σε 4'
Επίδαυρος, Ένα ταξίδι ολιστικής θεραπείας
iStock

Αρχαία θέατρα και θεραπευτική τέχνη σε μια αναζωογονητική εκδρομή στην Πελοπόννησο.

Ακόμη και όταν το θέατρο δεν έχει παραστάσεις, η εκδρομή στην Επίδαυρο, λειτουργεί καταλυτικά υπέρ της χαλάρωσης και της ηρεμίας. Είναι μία αγχολυτική διαδικασία που σε βάζει σε μία άλλη σειρά σκέψεων. Καθώς θα περάσουμε τον Ισθμό, η εμπειρία αρχίζει να μας κυριεύει. Είναι αυτή η δύναμη της Πελοποννήσου, που σε αγκαλιάζει και σου αλλάζει τη διάθεση. Αριστερά, ο Σαρωνικός, ενώ δεξιά αγναντεύουμε πεύκα, πορτοκαλιές και λεμονιές της Αργολίδας.

Το καλοκαιρινό επίκεντρο των παραστάσεων

Κατευθυνόμαστε σε ένα χώρο που κάθε καλοκαίρι γίνεται το επίκεντρο των παραστάσεων. Τώρα όμως, καθώς βαδίζουμε στην Άνοιξη η δύναμη του είναι τέτοια που προσελκύει επισκέπτες από ολόκληρο τον πλανήτη. Δεν είναι απλώς η παράσταση, αλλά το γεγονός ότι μόνο στη λεκάνη της Μεσογείου υπήρχαν υπαίθριοι χώροι θεάτρου να αναζωογονούν τις ψυχές μας. Στην κυκλική ορχήστρα συμπυκνώνονται όλες οι πτυχές της ζωής μας – έρωτες, πάθη, κρυφά μυστικά, σκοτεινές και λαμπρές στιγμές. Μεγαλείο και υπέρβαση.

Η τέχνη του θεάτρου, συμπαραστάτης της θεραπείας

To αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου
To αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου iStock

Εδώ, στο μεγαλύτερο θεραπευτικό κέντρο του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού κόσμου, καθιερώθηκε η συστηματική διαδικασία της ίασης και γεννήθηκε η ιατρική επιστήμη. Εδώ, ο ανθρώπινος νους διέβλεψε την τέχνη του θεάτρου ως συμπαραστάτη της θεραπείας. Πλάι στο ναό του Ασκληπιού, και το στάδιο, βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα αρχαία θέατρα που απέδιδε φωνή σε ό,τι κρύβεται στην ανθρώπινη ψυχή. Έφερνε στο προσκήνιο την αλήθεια ότι είμαστε ικανοί για τα ύψιστα και τα τάπεινα. Αναλογιζόταν την επιλογή και την ευθύνη μας. Και διακήρυττε ρητά ότι ό,τι τολμούμε να εξερευνήσουμε μπορεί επίσης να θεραπευτεί.

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Όσο για το φετινό πρόγραμμα η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου κα. Κατερίνα Ευαγγελάτου λέει: «Μέσα σε έναν κόσμο που φλέγεται, σηκώνει αυλαία φέτος το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Με 93 παραγωγές, σε 85 ημέρες και τη συμμετοχή περίπου 2.500 περφόρμερ και δημιουργών από κάθε γωνιά της γης, με ένα πρόγραμμα πολυφωνικό, μαχητικό, παρηγορητικό, πολιτικό αλλά γεμάτο αληθινή ομορφιά, με αστέρες διεθνούς βεληνεκούς από τους χώρους του Θεάτρου και της Μουσικής, αλλά και νέα ονόματα στην αιχμή της σύγχρονης πρωτοπορίας, με παραστάσεις Χορού, συναυλίες, περφόρμανς, προβολές, συζητήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδόσεις, πάρτι, δράσεις με ελεύθερη είσοδο, τιμητικά αφιερώματα, νέες συνεργασίες, ειδικές πλατφόρμες για επαγγελματίες του χώρου και πολλά άλλα, φιλοδοξούμε να σας δείξουμε αυτόν τον κόσμο κάτω από ένα καινούριο φως και να διαστείλουμε τον χρόνο μέσα σας τα βράδια που θα έρθετε μαζί μας».

Στην παλιά Επίδαυρο

Παλιά Επίδαυρος
iStock

Μετά την περιήγηση, αξίζει μία στάση στο όμορφο χωριουδάκι της Παλιάς Επιδαύρου, το οποίο βρίσκεται σε μια ονειρική χερσόνησο γνωστή ως Νησί. Περικυκλωμένο από πορτοκαλιές και λεμονιές, εδώ, κρύβεται ακόμη ένα θέατρο, λιγότερο φημισμένο αλλά εξίσου μαγευτικό. Πρόκειται για το μικρό Θέατρο της Επιδαύρου, όπως έχει καθιερωθεί να αποκαλείται. Ήταν αφιερωμένο στον θεό Διόνυσο και ανεγέρθηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα. Ανακαλύφθηκε το 1970 και τα τελευταία σχεδόν 20 χρόνια φιλοξενεί θεατρικές και κυρίως μουσικές παραστάσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα