Άνοιξη στα αμπελοτόπια της Νεμέας

Διαβάζεται σε 6'
Οινοποιείο Λαφαζάνης
Οινοποιείο Λαφαζάνης

Ο μεγαλύτερος αμπελώνας της Ελλάδας βρίσκεται στην Πελοπόννησο και τη Νεμέα και τα μοναδικά οινοποιεία της περιοχής είναι επισκέψιμα και χαρίζουν ξεχωριστές εμπειρίες.

Κλαδεμένοι, όμορφα περιποιημένοι, ανθισμένοι και γεμάτοι αγριολούλουδα, οι ξακουστοί αμπελώνες της Νεμέας, είναι ο καμβάς της επόμενη σας εκδρομής για να χαρείτε την άνοιξη. Η μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της χώρας παράγει εκλεκτά κρασιά, διάσημα σε όλο τον κόσμο και τα δεκάδες οινοποιεία της είναι τα περισσότερα επισκέψιμα και ανοικτά για να σας χαρίσουν ξεχωριστές εμπειρίες. Ο κόσμος του κρασιού άλλωστε, αγαπά το ταξίδι όσο κανείς.

Στη Νεμέα, που απέχει μόλις 115 χλμ από την Αθήνα, εκτός από τις επισκέψεις σας στα οινοποιεία, αξίζει οπωσδήποτε να γνωρίσετε τον σπουδαίο αρχαιολογικό της χώρο, να μάθετε την ιστορία της και να ταξιδέψετε στους μύθους της. Και μόνο ότι στη Νεμέα επιτελέστηκε ο πρώτος άθλος του Ηρακλή, ο οποίος σκότωσε το λιοντάρι της Νεμέας, φόβητρο των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, είναι αρκετό για να μπείτε στο κλίμα. Αλλά και για τον βασιλιά Φλία, γιο του θεού Διόνυσου, ο οποίος ίδρυσε πόλη με το όνομα Φλιασία, που βρισκόταν στην περιοχή της σημερινής Νεμέας. Σε αυτόν μάλιστα ο Διόνυσος, στο θνητό γιό του, ο μύθος λέει ότι έκανε δώρο το κλήμα και έτσι σήμερα έχουμε αυτή την τεράστια έκταση που φτάνει τα 25 χιλ. στρέμματα να καλλιεργούνται με αμπέλια.

Η προέλευση του ονόματος της ποικιλίας, Αγιωργίτικο, προέρχεται από το γεγονός ότι στη βυζαντινή περίοδο, η Νεμέα ονομαζόταν Άγιος Γεώργιος παίρνοντας το όνομα αυτό από την ομώνυμη βυζαντινή εκκλησία της περιοχής.

Βόλτες στα Οινοποιεία

Η τεράστια αμπελουργική ζώνη της Νεμέας, που ξεπερνά τα 25.000 στρέμματα, όπου κυρίως καλλιεργείται η ερυθρή ποικιλία Αγιωργίτικο για πάνω από 3.000 χρόνια, έχει καθιερώσει τη Νεμέα ως ένα συναρπαστικό οινοτουριστικό προορισμό. Τα πολλά επισκέψιμα οινοποιεία θα σας προσφέρουν ξενάγηση, γευστικές δοκιμές και γνώση για τον κύκλο δημιουργίας του κρασιού. Αξίζει να τα γνωρίσετε όλα και να γνωρίσετε τους ανθρώπους τους, εμείς διαλέξαμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα οινοποιεία της περιοχής.

Πρώτη στάση στο διάσημο Κτήμα Σκούρα στο Μαλανδρένι, ένα χωριό πολύ κοντά και βορειοδυτικά του Άργους. Ένα σύγχρονο οινοποιείο φτιαγμένο για να υποδέχεται τους φίλους του κρασιού, ένας χώρος γευσιγνωσίας μοντέρνος, ιδανικός για τις πρώτες γουλιές και περιοδικές εκθέσεις τέχνης με θέματα εμπνευσμένα από το αμπέλι και το κρασί. Κατά την επίσκεψη σας, θα περιηγηθείτε στο εντυπωσιακό κελάρι των 1.000 βαρελιών, στους χώρους εμφιάλωσης, οινοποίησης και αποθήκευσης του κρασιού και θα μυηθείτε στο κρασί δοκιμάζοντας διαφορετικές ετικέτες με θέα τη φύση.

Info: skouras.gr/

Επόμενη στάση, το οινοποιείο Παλυβού που διαθέτει έναν από τους δύο μεγαλύτερους αμπελώνες της Νεμέας με έκταση που φτάνει σχεδόν τα 300 στρέμματα. Η διαδρομή του σύγχρονου οινοποιείου ξεκινάει το 1995, και όλα αυτά τα χρόνια η οικογένεια Παλυβού παράγει κρασιά ποιοτικά και καινοτόμα. Είναι αυτός ο συνδυασμός του μικροκλίματος του κάθε αμπελώνα, που μπορεί να ορίζεται από την τοπογραφία, τις καιρικές συνθήκες, αλλά και οι επιστημονικές γνώσεις που δημιουργούν ένα ποιοτικό κρασί. Μία ανάσα από το οινοποιείο, βρίσκεται το ναός του Δία, αλλά και το αρχαίο στάδιο, όπου διεξάγονταν τα Νέμεα.

Info: palivos.gr/

Το οινοποιείο της Γαίας, με αφετηρία το 1994, εγκαθιστά δύο οινοποιεία, ένα στην Σαντορίνη και ένα στην περιοχή Κούτσι στη Νεμέα. Διαθέτει αμπελώνα 70 στρεμμάτων στο Κούτσι όπου παράγεται το βραβευμένο και γνωστό σε διεθνές επίπεδο Κτήμα Γαίας. Κατά την επίσκεψη σας, μπορείτε να περιηγηθείτε στον αμπελώνα όπου παράγεται το Κτήμα Γαίας, να ξεναγηθείτε στους χώρους παραγωγής, εμφιάλωσης και παλαίωσης καθώς και φυσικά να απολαύσετε γευστική δοκιμή των κρασιών που παράγονται στη Νεμέα και τη Σαντορίνη. Από το οινοποιείο μπορείτε να συνεχίσετε την εξόρμησή σας στο Μουσείο Περιβάλλοντος, τη λίμνη Στυμφαλίας και το ναό του Δία στην Αρχαία Νεμέα.

Info: gaiawines.gr/

Σε ένα άλλο εμβληματικό οινοποιείο της περιοχής, στο Κτήμα Semeli, το οποίο και βρίσκεται σε μία πανέμορφη τοποθεσία, επίσης στο Κούτσι Νεμέας, περιτριγυρισμένο από αμπέλια, δημιουργούνται κρασιά με αφετηρία το 2003. Ο αμπελώνας ξεπερνάει τα 1.200 στρέμματα τα οποία βρίσκονται στη ζώνη ΠΟΠ Νεμέα, Μαντινεία, καθώς και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου. Οι οινολόγοι του Κτήματος Semeli, έχουν σχεδιάσει ειδικά προγράμματα γευσιγνωσίας για τους επισκέπτες τους κτήματος, τα οποία περιλαμβάνουν οργανωμένες ξεναγήσεις στους χώρους παραγωγής, συλλογής, οινοποίησης και εμφιάλωσης, καθώς και στο εντυπωσιακό κελάρι, όπου συντελείται η μαγική διαδικασία ωρίμασης του κρασιού.

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν -στην κεντρική αίθουσα φιλοξενίας ή στο κελάρι- διαφορετικές ετικέτες του οινοποιείου, νέας και παλαιότερης εσοδείας.

Info: www.semeliestate.gr/

Στους Αρχαίους Κλέωνες της Νεμέας δίπλα στον οδικό άξονα Κορίνθου Τριπόλεως βρίσκεται το Οινοποιείο Λαφαζάνης. Η περιοχή τα αρχαία χρόνια ονομαζόταν «Κοντάσταυλος», ενώ βορειοδυτικά του οινοποιείου δεσπόζει ο επιβλητικός λόφος του Φωκά και βορειοανατολικά, τα απομεινάρια της ακρόπολης των Αρχαίων Κλεωνών. Τα αμπέλια απλώνονται στις πλαγιές του λόφου «Φωκάς», σε υψόμετρο 240-500 μέτρα και παράγουν κυρίως Αγιωργίτικο αλλά και ξένες ποικιλίες. Ξεναγηθείτε στους χώρους και δοκιμάστε τα κρασιά του Κτήματος.

Info: lafazanis.gr/

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα