Τραυματισμός στις διακοπές: Ένας οδηγός επιβίωσης και νομικής προστασίας για την κακή στιγμή

Διαβάζεται σε 4'
Τραυματισμός κατά τη διάρκεια εξόρμησης
Τραυματισμός κατά τη διάρκεια εξόρμησης ISTOCK

Αν συμβεί κάποιο μικρό ή μεγάλο ατύχημα στις διακοπές σας, καλό είναι να ακολουθήσετε αυτά τα βήματα για να το αντιμετωπίσετε όσο γίνεται καλύτερα.

Έχετε σχεδιάσει στην εντέλεια το ταξίδι σας, με πρόγραμμα για την κάθε μέρα, ώρα και στιγμή, με διευθύνσεις αποθηκευμένες στο κινητό σας, με κρατήσεις και online εισιτήρια, έτοιμη και η βαλίτσα.

Μετά από μια τέλεια πρωινή πτήση, άφιξη στο ξενοδοχείο σας και τσεκ-ιν, κάνετε ένα γρήγορο ντους και βγαίνετε έξω με τα αθλητικά σας, το σακίδιο στην πλάτη έτοιμος για την πρώτη εξερεύνηση. Σκοντάφτετε ενώ προσπαθείτε να βγάλετε την πρώτη σας σέλφι. Στραμπουλάτε τον αστράγαλο.

Σας μάτιασαν.

Το ξεμάτιασμα δυστυχώς δεν βοηθά σε αυτή την περίπτωση και εσείς αντί για να καταριέστε την τύχη σας και να θεωρείτε ότι το ταξίδι των ονείρων σας καταστράφηκε, θα πρέπει να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας, να σας μείνει αξέχαστο, για τους σωστούς λόγους. Είστε τραυματισμένοι, όμως μην πανικοβάλλεστε, δεν χάθηκαν όλα, μην επιστρέψετε πίσω με την πρώτη πτήση. Ακολουθήστε τις συμβουλές.

Πάρτε τηλέφωνο τον δικηγόρο σας

Αν θεωρείτε ότι δεν τραυματιστήκατε από δικό σας φταίξιμο, αλλά η υπαιτιότητα ανήκει σε κάποιον άλλο, για παράδειγμα, πέσατε μέσα σε λακκούβα δρόμου, γλιστρήσατε στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου που είχαν σφουγγαρίσει χωρίς την απαραίτητη σήμανση, κλπ. καλό είναι να ενημερώσετε το δικηγόρο σας. Εκείνος θα ψάξει να βρει τι γίνεται στη χώρα που είστε και να βρει τον υπεύθυνο και πιθανόν να ξεκινήσει μια νομική διαδικασία, για την διεκδίκηση αποζημίωσης.

Πάρτε τηλέφωνο τον ασφαλιστή σας

Αν έχετε ιδιωτική ασφάλιση καλέστε τον ασφαλιστή σας για να σας καθοδηγήσει σχετικά με το πώς να τεκμηριώσετε τον τραυματισμό σας, να αντιμετωπίσετε τις ασφαλιστικές αξιώσεις και πιθανώς να λάβετε αποζημίωση για τα ιατρικά έξοδα και τον πόνο σας.

Ζητήστε ιατρική βοήθεια

Εάν έχετε υποστεί σοβαρό τραυματισμό, η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας θα πρέπει να είναι η πρώτη σας προτεραιότητα. Η καθυστέρηση της θεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω επιπλοκές και μπορεί ακόμη και να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητά σας να υποβάλετε αξίωση αποζημίωσης αργότερα.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, καλέστε τις τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ή ζητήστε από κάποιον να σας μεταφέρει στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Εάν ο τραυματισμός σας είναι λιγότερο σοβαρός αλλά εξακολουθεί να απαιτεί ιατρική φροντίδα, σκεφτείτε να αναζητήσετε θεραπεία σε μια τοπική κλινική ή νοσοκομείο. Θυμηθείτε να κρατάτε όλες τις αποδείξεις και τα ιατρικά αρχεία καθώς μπορεί να χρειαστούν για την απαίτηση ασφάλισης.

Πρώτες βοήθειες
Πρώτες βοήθειες ISTOCK

Ενημερώστε κάποιους καλούς φίλους σας

Πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε ταξίδι σας καλό είναι να ενημερώνεται τους πιο καλούς σας φίλους για το που θα βρίσκεστε. Τα άτομα αυτά είναι κάτι σαν τις επαφές έκτακτης ανάγκης. Εάν σας συμβεί κάποιος τραυματισμός στις διακοπές σας, θα πρέπει να είναι τα πρώτα άτομα που θα ειδοποιήσετε, ώστε να μπορούν να σας συμπαρασταθούν και ψυχολογικά, αλλά και να σας βοηθήσουν σε διάφορα πράγματα που ίσως χρειαστείτε.

Εάν ο τραυματισμός σας είναι σοβαρός και απαιτεί αλλαγή στα σχέδια ταξιδιού ή πρόωρη επιστροφή στο σπίτι, ενημερώστε τους επίσης για να αποφύγετε οποιαδήποτε σύγχυση ή παρεξήγηση.

Ερευνήστε την ταξιδιωτική σας ασφαλιστική κάλυψη

Η ταξιδιωτική ασφάλιση μπορεί να προσφέρει ηρεμία για απρόβλεπτα γεγονότα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Πριν φύγετε για τις διακοπές σας, φροντίστε να ενημερωθείτε για το τι προβλέπει το ασφαλιστικό σας ταμείο σε περίπτωση τραυματισμού ή ασθένειας στο εξωτερικό και τι καλύπτει.

Κρατήστε όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με τον τραυματισμό σας

Όταν έχετε υποστεί τραυματισμό, θα πρέπει να διατηρείτε όλα τα σχετικά έγγραφα και αρχεία τακτοποιημένα, συμπεριλαμβανομένων τυχόν ιατρικών αρχείων, αποδείξεων και άλλων εγγράφων που σχετίζονται με τον τραυματισμό σας.

Πέρα από το ότι είναι χρήσιμα για την υποβολή ασφαλιστικών αξιώσεων, αυτές οι πληροφορίες μπορεί επίσης να χρειαστούν εάν αποφασίσετε να κινηθείτε νομικά.

Αξιοποιήστε στο έπακρο την κατάστασή σας

Αν και ένας τραυματισμός στις διακοπές σας μπορεί να μοιάζει σαν μια σημαντική αναστάτωση, δεν χρειάζεται να καταστρέψει ολόκληρο το ταξίδι σας. Χρησιμοποιήστε αυτό το χρόνο για να εξερευνήσετε διάφορες πτυχές του προορισμού στον οποίο βρίσκεστε και για τις οποίες ίσως δεν είχατε αρχικά προγραμματίσει.

Αντί για πεζοπορία, δοκιμάστε κάποια τοπική κουζίνα ή παρακολουθήστε μια πολιτιστική εκδήλωση. Μπορεί ακόμη και να ανακαλύψετε κρυμμένους θησαυρούς που διαφορετικά δεν θα βρίσκατε. Χαλαρώστε και μην πιέζετε τον εαυτό σας πολύ και όσο μπορείτε μην αφήσετε τον τραυματισμό σας να σας εμποδίσει να απολαύσετε το υπόλοιπο ταξίδι σας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα