Μια μαγική εκδρομή στα Καλάβρυτα: Αμπελώνες, ιστορία και μοναδική οινική εμπειρία

Διαβάζεται σε 9'
Μια μαγική εκδρομή στα Καλάβρυτα: Αμπελώνες, ιστορία και μοναδική οινική εμπειρία

Μια εκδρομή στο Κτήμα Μέγα Σπήλαιο αποτελεί μια μαγευτική εμπειρία, συνδυάζοντας ιστορία, φύση και κρασί.

Η Μονή του Μέγα Σπηλαίου, αποκαλύπτει τα μυστικά του κρασιού, ενώ το Κτήμα αναβιώνει τον ιστορικό αμπελώνα με εξαιρετικά κρασιά.

Πόσες εικόνες, στιγμές, συγκίνηση και αναμνήσεις μπορεί να σου χαρίσει μια ημερήσια εκδρομή. Πόσο πολύτιμος και όμορφος είναι τελικά ο τόπος μας, πόσο πλούσιος μα και μοναδικός. Με αυτές τις σκέψεις, που μοιάζουν με ερωτήσεις που όμως απαντήθηκαν, επιστρέφει κανείς από την εκδρομή του στο Κτήμα Μέγα Σπήλαιο. Την καρδιά του σημαντικού οινοποιείου που φώλιασε στην αγκαλιά της φύσης.

Στην περιοχή των Καλαβρύτων, λίγες ώρες έξω από την Αθήνα, το Κτήμα που μόλις ολοκλήρωσε τις τελευταίες εργασίες αποκατάστασης του, μοιάζει με ζωγραφιά εμπνευσμένου καλλιτέχνη. Η δραματική φύση γύρω του, με τα δάση, τα γκρεμνά, τα βαθιά φαράγγια και τ’ αμπέλια, δεν συνθέτουν απλά ένα σκηνικό – καταφύγιο ηρεμίας, ομορφιάς και γαλήνης. Συνοδεύονται από σπουδαία ιστορία, εθνικά και θρησκευτικά μνημεία, μα και από το ζωντανό σήμερα. Είναι ένας προορισμός για να γευτείς εξαιρετικό κρασί, να στοχαστείς, να μάθεις, να γοητευτείς.

Η θρυλική Μονή του Μέγα Σπήλαιου και το Μεγάλο Αμπέλι

Η ανάβαση μέχρι τη Μονή του Μέγα Σπηλαίου, είναι από μόνη της μια ξεχωριστή εμπειρία. Ο δρόμος προς τα Καλάβρυτα στη Βόρεια Πελοπόννησο, σε κατευθύνει στην καρδιά του Εθνικού Γεωπάρκου του Χελμού-Βουραϊκού, μία από τις Προστατευόμενες Περιοχές του Δικτύου Natura 2000. Εκεί, στα 900 μέτρα ψηλά βρίσκεται ατόφια στους αιώνες η Μονή, η αρχαιότερη ενεργή στην Ελλάδα και δεύτερη στον κόσμο, μετά από τη Μονή Σινά. Πήρε το όνομά της από την τοποθεσία που βρίσκεται, αφού είναι χτισμένη μέσα σε ένα μεγάλο σπήλαιο.

Δεν είναι μόνο ένα θρησκευτικό μνημείο, αλλά και σημείο αναφοράς της Ελληνικής ιστορίας για πολλούς αιώνες. Το επιβλητικό οκταόροφο κτίσμα της Μονής, κρύβει κημίλια και θησαυρούς, θρύλους και ιστορίες. Η Μονή του Μέγα Σπηλαίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το κρασί και την αμπελοκαλλιέργια. Αξίζει να ακούσετε την ιστορία από τους μοναχούς που βρίσκονται σήμερα εκεί, αν είστε τυχεροί να επισκεφτείτε το σπηλαιώδες κελάρι της, που σήμερα ακόμη σώζεται ένα από τα δύο γιγάντια βαρέλια που φύλαγαν το κρασί.

Στο Μεγάλο Αμπέλι της Μονής, 200 μέτρα πιο κάτω, καλλιεργούσαν τοπικές ποικιλίες και είχαν χτίσει ένα μικρό μετόχι και κοιτώνες, μα και ένα εξωκλήσι. Ήταν γνωστό και ως μετόχι του Αγίου Αθανασίου και στο αμπέλι του, οι μοναχοί τρυγούσαν και πατούσαν τα σταφύλια, για να μεταφέρουν το κρασί στο κελάρι του μοναστηριού με τα μουλάρια. Το κρασί προοριζόταν για τη Θεία Κοινωνία μα και τις ανάγκες της μεγάλης Μονής. Αργότερα τα αμπέλια και το μετόχι εγκαταλήφθηκαν.

Και εγένετο το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο

Το μετόχι σήμερα, παραχωρήθηκε στα χέρια των ανθρώπων του Κτήματος Μέγα Σπήλαιο. Και οι πρωτοπόροι Γιάννης και Θόδωρος Αναστασίου τάχθηκαν στο όραμα της αναβίωσης του ιστορικού αμπελώνα.

Με σεβασμό, αγάπη, περίσσιο μεράκι και γνώση, αναστήλωσαν το Μετόχι, για να δημιουργήσουν την καρδιά του Κτήματος, το σημείο αναφοράς του. Μαζί με τους ιδρυτές και μια ομάδα ανθρώπων, που μοιράστηκαν το όραμα. Ο Στέλιος Τσίρης, οινολόγος με πολυετή πείρα, με άμεση συνεργάτη του την οινολόγο Ευαγγελία Αμανατίδη και μια ομάδα έμπειρων αμπελουργών και βοηθών οινολόγων, δημιουργούν εκεί και εμπνέονται από τον τόπο και την ιστορία του.

Τα αναστηλωμένα κτήρια του Κτήματος, που χάνονται μες την άγρια φύση, χρησιμοποιούνται πλέον για την οινοποίηση ορισμένων κρασιών, ενώ ένας υπέροχος χώρος γευσιγνωσίας είναι διαθέσιμος στο κοινό, καθώς και ένα μικρό πωλητήριο κρασιών. Μπροστά του απλώνεται και πάλι το θρυλικό Μεγάλο Αμπέλι. Ένας γραμμικός, κατηφορικός αμπελώνας, που θα ‘λεγε κανείς ότι προκαλεί ζήλια στη γύρω φύση. Μετά από ένα περπάτημα λίγων λεπτών, φτάνει κανείς στην άκρη ενός απότομου γκρεμού. Εκεί πια η θέα είναι εκστατική, δύσκολα περιγράφεται με λόγια. Το φαράγγι του Βουραϊκού, αυτό το θαύμα της φύσεως, χύνεται μπροστά, με ατέλειωτες εικόνες. Ανάγλυφο έντονο, απότομα κοψίματα των βράχων και στο βάθος οι γραμμές του Οδοντωτού σιδηρόδρομου. Είναι μαγικός αυτός ο τόπος, προκαλεί δέος και θαυμασμό!

Η περιοχή αυτή, όπως και οι άλλες περιοχές που βρίσκονται οι αμπελώνες του κτήματος, είναι εξαιρετικές για αμπελοκαλλιέργεια και παραγωγή μοναδικών κρασιών. Οι πλαγιές της ορεινής Αχαΐας και συγκεκριμένα τα προσεκτικά επιλεγμένα αμπελοτόπια του Κτήματος είναι το ιδανικό περιβάλλον για να ευδοκιμήσουν πολλές γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες, καθιστώντας τον αμπελώνα της έναν από τους σημαντικότερους της χώρας. Το μοναδικό αυτό terroir δίνει οίνους υψηλής ποιότητας που έχουν αποκτήσει αναγνώριση από διεθνούς φήμης οινοκριτικούς, ενώ οι βραβεύσεις διαδέχονται η μία την άλλη.

Στους τέσσερις αμπελώνες του Κτήματος καλλιεργούνται η Μαυροδάφνη, το Μαύρο Καλαβρυτινό, η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο, το Λαγόρθι, το Syrah και το Cabernet Sauvignon.

Γνωρίστε ως ταξιδιώτες το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο

Με ανοιχτές τις πόρτες σε οινόφιλους, περιηγητές και απλούς ταξιδιώτες, το Κτήμα διαθέτει σύγχρονες υποδομές φιλοξενίας και προσφέρει προγράμματα γευσιγνωσίας σχεδιασμένα από εξειδικευμένους οινολόγους. Από μια χαλαρή βόλτα ανάμεσα στα αμπέλια δοκιμάζοντας επιλεγμένες ετικέτες από τοπικές ποικιλίες, έως ένα ολοκληρωμένο γευστικό ταξίδι εμπλουτισμένο με δράσεις, επισκέψεις και εξορμήσεις, οι φίλοι του κρασιού έχουν την ευκαιρία ζήσουν μια αξέχαστη εμπειρία οινικού πολιτισμού σε ένα περιβάλλον σπάνιας φυσικής ομορφιάς.

Το κτήμα προσφέρει μία μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας και ξενάγησης στον ιστορικό αμπελώνα, στο χώρο οινοποίησης, στο πατητήρι καθώς και στο κελάρι. Η γευσιγνωσία πραγματοποιείται είτε στην ειδική αίθουσα είτε στη μεγάλη βεράντα με θέα τον ιστορικό αμπελώνα. Προσφέρονται καθημερινά προγραμματισμένες ξεναγήσεις και παρουσιάσεις κρασιών σε λάτρεις του οίνου αλλά και σε απλούς επισκέπτες, και περιηγητές τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό κατόπιν κράτησης.

Μοναδικές εμπειρίες οινοτουρισμού

Στο Κτήμα Μέγα Σπήλαιο υπάρχουν τέσσερα προγράμματα εμπειρίας, ενώ στους χώρους του μπορούν να οργανωθούν εταιρικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά και να σχεδιαστούν από την αρχή, με την βοήθεια ειδικών ξεχωριστές custom εμπειρίες.

1. Mega Spileo “Roots”

Γνωριμία με το Κτήμα και τα κρασιά του. Ένα πρόγραμμα για κάθε επισκέπτη. Ξενάγηση μέσα στον ιστορικό αμπελώνα και το ανακαινισμένο κελάρι και γευσιγνωσία οίνων στη μεγάλη αίθουσα του κτήματος ή τη βεράντα. Γευσιγνωσία 4 ετικετών:

  • Μέγα Σπήλαιο Μοσχάτο
  • Μέγα Σπήλαιο Sauvignon Blanc
  • Μέγα Σπήλαιο Ροζέ Μαλαγουζιά, Cabernet Franc
  • Μέγα Σπήλαιο Μαύρο Καλαβρυτινό, Merlot

2. Mega Spileo “Experience”

Ένα πρόγραμμα γεμάτο εμπειρία για τους επισκέπτες, αλλά και τους οινόφιλους που αναζητούν κάτι ξεχωριστό. Μάθετε την ιστορία, εξερευνήστε τη φύση, το Κτήμα, τον Αμπελώνα και το Μετόχι και ζήστε μία μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας. Γευσιγνωσία 5 ετικετών:

  • Μέγα Σπήλαιο Μαλαγουζιά
  • Μέγα Σπήλαιο Cuvee III Λευκός
  • Μέγα Σπήλαιο Ροζέ Μαλαγουζιά, Cabernet Franc
  • Μέγα Σπήλαιο Cuvee III Ερυθρός
  • Μέγα Σπήλαιο Pinot Noir

3. Mega Spileo “Premium”

Ένα πρόγραμμα για τους λάτρεις του οίνου και όλους όσους επιθυμούν να γνωρίσουν το χαρακτήρα που δίνει ο τόπος στα κρασιά του Κτήματος. Η ιστορία ξεδιπλώνεται μέσα από μία ξεχωριστή ξενάγηση στο Κτήμα, τον Αμπελώνα με το χαρισματικό έδαφος και το Μετόχι. Στην κεντρική σάλα με το μοναστηριακό τραπέζι ή τη βεράντα, με τη μαγευτική θέα, ακολουθεί η γευσιγνωσία επιλεγμένων οίνων από τα χαρισματικά αμπελοτόπια που περιβάλουν το Κτήμα. Γευσιγνωσία 6 ετικετών:

  • Μέγα Σπήλαιο Cuvee III Λευκός
  • Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Ασύρτικο & Λαγόρθι
  • Μέγα Σπήλαιο Cuvee III Ερυθρός
  • Μέγα Σπήλαιο Pinot Noir
  • Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Μαυροδάφνη & Μαύρο Καλαβρυτινό
  • Mega Spileo Mystic Sparkling Wine – new

4. Mega Spileo “Exclusive”

Συνδυαστικό Πρόγραμμα Φιλοξενίας και Οινοτουρισμού. Exclusive προγράμματα περιλαμβάνουν επίσης δυνατότητα φιλοξενίας στο Αmario Suites Hotel του Αιγίου, ένα κορυφαίο ταξιδιωτικό προορισμό πέντε αστέρων που προσφέρει premium wine experiences στους επισκέπτες και φίλους του Κτήματος.

Πίστη και αφοσίωση στη βιωσιμότητα

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, έχει στο πυρήνα της φιλοσοφίας του την βιώσιμη, αειφόρο ανάπτυξη αλλά και την προστασία της περιοχής. Οι αμπελώνες του, υιοθετούν τις αρχές της οργανικής καλλιέργειας και εκφράζουν την παράδοση αιώνων στην αμπελουργία και την οινοποίηση, παράγοντας ξεχωριστά κρασιά με έντονη προσωπικότητα, γοητευτικά αρώματα και πολυπλοκότητα. Το Κτήμα, υλοποιεί ορθές πρακτικές με γνώμονα την προστασία της βιοποικιλότητας και του μοναδικού φυσικού πλούτου, τον σεβασμό στις μακραίωνες αμπελουργικές παραδόσεις των τοπικών κοινωνιών, και την εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων για την ευημερία των επόμενων γενιών.

Κτήμα Μέγα Σπήλαιο

E: [email protected] • W: www.megaspileo.gr • Τ: +30 26910 71555

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα