“Φως” στο παρελθόν του Πούτιν: Αυτή είναι η ταυτότητά του από όταν υπηρετούσε στην KGB

“Φως” στο παρελθόν του Πούτιν: Αυτή είναι η ταυτότητά του από όταν υπηρετούσε στην KGB
STASI-UNTERLAGEN-ARCHIV DRESDEN

Ένα στοιχείο από το παρελθόν του προέδρου της Ρωσίας ήρθε στο φως. Πρόκειται για την ταυτότητά του στη Στάζι, από την εποχή που υπηρετούσε στο παράρτημα της KGB στην Ανατολική Γερμανία.

Ερευνητές στη Γερμανία ανακάλυψαν ένα δελτίο ταυτότητας που δόθηκε στον Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως αξιωματούχος της KGB στην Ανατολική Γερμανία στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Η ταυτότητά του, από την εποχή που υπηρετούσε στο παράρτημα της KGB στη Δρέσδη, φέρει τη φωτογραφία του σημερινού προέδρου της Ρωσίας και την υπογραφή του.

Εκδόθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 1985 και ανανεωνόταν κάθε τρεις μήνες, έως το τέλος του 1989. 

Η ανακάλυψη έγινε στο κέντρο τεκμηρίωσης του Στάζι στη Δρέσδη, το οποίο αρχειοθετεί τις δραστηριότητες της πανίσχυρης μυστικής αστυνομίας της Ανατολικής Γερμανίας. 

Οι αρχειονόμοι παρακολουθούσαν μια ανεξάρτητη έρευνα των μέσων ενημέρωσης, όταν βρήκαν την ταυτότητα του κ. Πούτιν ανάμεσα σε έγγραφα.

Πριν εισέλθει στη ρωσική πολιτική, ο κ. Πούτιν πέρασε τέσσερα χρόνια ως εκπρόσωπος της ρωσικής KGB στη Δρέσδη στη δεκαετία του 1980 και έγινε μάρτυρας της κατάρρευσης του κομμουνιστικού κράτους. 

Ο Konrad Felber, διευθυντής των αρχείων της Stasi στη Δρέσδη, δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι η ταυτότητα του Στάζι θα είχε δώσει στον κ. Πούτιν ευρεία πρόσβαση στα γραφεία της μυστικής αστυνομίας.

“Αυτό δεν αποδεικνύει ότι εργάστηκε για τη Στάζι”, ανέφερε, εξηγώντας ότι ήταν “κοινή πρακτική” εκείνη την εποχή στην Ανατολική Γερμανία να παράσχει στους αξιωματούχους της KGB, όπως ο κ. Πούτιν, έγγραφα ταυτότητας.

Ένας εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ότι “η KGB και η Στάση ήταν συμμαχικές υπηρεσίες. Επομένως δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ότι αντάλλαξαν δελτία ταυτότητας.” 

Ενώ ο χρόνος του κ. Πούτιν στη Δρέσδη εξακολουθεί να περιβάλλεται από μυστικότητα, είναι γνωστό ότι αποθάρρυνε επιτυχώς τους διαδηλωτές να σπάσουν τα γραφεία της KGB κατά τη διάρκεια της δημοκρατικής επανάστασης του 1989. 

Τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος μιλά σχεδόν άψογα Γερμανικά, κάτι που χρησιμοποίησε στο παρελθόν για να προσελκύσει γερμανικούς πολιτικούς. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα