Γιατί οι καλύτερες ιδέες έρχονται την ώρα του μπάνιου;

Γιατί οι καλύτερες ιδέες έρχονται την ώρα του μπάνιου;
Μικρό παιδί κάνει ντουζ 123RF.COM

Το μυαλό γίνεται απίστευτα δημιουργικό, η ιδέα ξεδιπλώνεται και η έμπνευση χτυπάει κόκκινο την ώρα που απλά φροντίζεις την προσωπική σου υγιεινή. Τι έχει να πει η επιστήμη για όλα αυτά;

Πού οφείλεται το γεγονός, ότι γινόμαστε πιο δημιουργικοί την ώρα που κάνουμε ντους; Αυτοί είναι οι 4 λόγοι σύμφωνα με την επιστήμη.

1. Δεν έχεις να πάρεις αποφάσεις

Με το να αφήνεις το μυαλό σου να περιπλανιέται η σκέψη σου γίνεται πιο δημιουργική. Αυτό που αποκαλούμε όμως “περιπλάνηση” στην πραγματικότητα είναι ο εγκέφαλός μας ο οποίος κάνει νέες και απροσδόκητες συνδέσεις μεταξύ ιδεών. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν δεν έχουμε να πάρουμε κάποια σημαντική απόφαση, σύμφωνα με το Scientific American.

Επίσης, όπως παρατήρησε και ο Scott Kaufman, γνωστικός ψυχολόγος, την ώρα του μπάνιου οι άνθρωποι τείνουν να έχουν πιο καινοτόμες ιδέες, καθώς είναι πιο χαλαροί. Η χαλάρωση αυτή επιτρέπει στον εγκέφαλο να εφιστά την προσοχή του σε ιδέες και σκέψεις.

Οι σκέψεις που έχει κανείς να κάνει στο ντουζ αφορούν συνήθως το αν θα λουστεί ή όχι, αφήνοντας έτσι περισσότερο χώρο σε ιδέες που δεν συνειδητοποιούμε ότι τις έχουμε να ανέβουν στην επιφάνεια.

2. Δεν υπάρχει κανείς να σε κρίνει

“Αν μένεις ή εργάζεσαι μόνος έχεις περισσότερη ελευθερία για δημιουργικότητα” αναφέρει η Aimee Daramus, ψυχολόγος από το Σικάγο. Το ίδιο συναίσθημα λαμβάνει χώρα και την ώρα του μπάνιου. Το μυαλό δεν απασχολείται από την ύπαρξη άλλων ατόμων στον χώρο και αυτό μπορεί να ενισχύσει τη φαντασία. Όταν κανείς είναι μόνος αφήνει το μυαλό του να περιπλανιέται ευκολότερα καθώς περιορίζονται οι αναστολές.

Άλλωστε το συναίσθημα της απομόνωσης είναι διαφορετικό από αυτό της μοναχικότητας και αντιμετωπίζεται με πολλή περισσότερη “ανεκτικότητα” από τον άνθρωπο.

3. Είσαι πιο χαλαρός

Η ζεστή ατμόσφαιρα, η απομόνωση και ο χαλαρωτικός ήχος του τρεχούμενου νερού μπορούν να δημιουργήσουν ένα απίστευτο κλίμα ηρεμίας.

“Το να είσαι χαλαρός επιτρέπει τόσο στις συναισθηματικές όσο και στις λογικές διεργασίες να απελευθερώνονται. Η χαλάρωση προωθεί την δημιουργικότητα”.

Οι στιγμές δημιουργικότητας λαμβάνουν χώρα όταν το μυαλό είναι ξεκούραστο και όχι όταν δουλεύει πάνω σε κάτι”, αναφέρει το New Scientist.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να μένουμε στο μπάνιο με τις ώρες αλλά μάλλον ότι οφείλουμε να “ξεκλέβουμε” λίγο χρόνο μες τη μέρα για να αδειάζουμε το μυαλό μας.

4. Δεν αφαιρείσαι

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που μπορείς να πάρεις μάζι σου στο μπάνιο. Κινητά, λάπτοπ, τηλεόραση ή βιβλία αποκλείονται και δεν έχεις παρά να “ζήσεις τη στιγμή”.

Το να είναι κανείς αφοσιωμένος στα ‘τελετουργικά’ που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του μπάνιου αφήνει αυτομάτως λιγότερο χώρο για δυσάρεστες και αγχωτικές σκέψεις. Με άλλα λόγια κατά τη διάρκεια του μπάνιου είναι λιγότερο πιθανό να αγχωθείς.

Η έλλειψη περισπασμών, αυτομάτως επιτρέπει να βιώσεις τη στιγμή χωρίς να νιώθεις πίεση. Ο ήχος και η αίσθηση του νερού αφήνει το μυαλό πιο ελεύθερο να περιπλανηθεί και όταν αυτό συμβεί, μπορείς απλά να το “ακολουθήσει”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα