Γιατί τα αεροπλάνα έχουν στρογγυλά παράθυρα

Γιατί τα αεροπλάνα έχουν στρογγυλά παράθυρα

Όσοι έχετε ταξιδέψει, έστω και μια φορά στη ζωή σας, με αεροπλάνο ή και όσοι απλά έχετε δει αεροπλάνο, σίγουρα, θα έχετε αναρωτηθεί γιατί τα παράθυρα, που ο κανόνας τα θέλει τετράγωνα ή ορθογώνια, είναι οβάλ (Pics + Vid)

Είναι γεγονός πως οι επιβάτες ενός αεροπλάνου προτιμούν να κάθονται δίπλα στα παράθυρα, προκειμένου να απολαύσουν την μαγική θέα που τους προσφέρει η πτήση. Και ενώ όλοι θα περίμεναν τα παράθυρα του αεροπλάνου να είναι τετράγωνα ή και ορθογώνια, όπως όλα τα παράθυρα, ακόμα και του αυτοκινήτου. Αυτά του αεροπλάνου είναι οβάλ.

Η εξήγηση έχει να κάνει με την κατασκευή του ιπτάμενου μεταλλικού "πτηνού" που φροντίζει να μας μεταφέρει από τη μια γωνιά του πλανήτη στην άλλη σε ελάχιστες ώρες.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές και τους ειδικούς οι τρύπες που έχουν στρογγυλεμένες άκρες έχουν πιο δυνατή δομή και δεν σπάνε εύκολα. Επίσης, δεν κάνουν ρωγμές αν ασκηθεί έντονη πίεση επάνω τους.

Σε περίπτωση ενός ραγισμένου παραθύρου θα δημιουργηθεί έκρηξη στην καμπίνα του αεροπλάνου, λόγω της αποσυμπίεσης.

Η σοβαρότητα αυτού του προβλήματος έγινε αντιληπτή για πρώτη φορά, όταν το πρώτο εμπορικό αεροσκάφος, το De Havilland Comet της Βρετανίας, συνετρίβη 3 φορές από τη μέρα που βγήκε στην κυκλοφορία, το 1952.

Γιατί τα αεροπλάνα έχουν στρογγυλά παράθυρα

Ο λόγος και στις 3 περιπτώσεις ήταν η αλλοίωση των μετάλλων. Και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αλλοίωσης, που άγγιζε το 70%, προήλθε από τις γωνίες των μεγάλων παραλληλόγραμμων παραθύρων του. Επομένως, έπρεπε να βρεθεί λύση. Και βρέθηκε στα στρογγυλά παράθυρα.

Παράλληλα, τα οβάλ παράθυρα προσφέρουν μεγαλύτερη επιφάνεια παραθύρου, άρα και καλύτερη θέα στους επιβάτες, καθώς επίσης και εξυπηρετούν επιβάτες με διαφορετικό ύψος. Έτσι, από ένα οβάλ παράθυρο μπορούν να δουν, σχεδόν, όλοι.

(Πηγή: Theladbible)

SHARE:

24Media Network