Η εξέλιξη της ερωτικής βιομηχανίας: 80s VS 10s

default image

Πώς εξελίσσονται τα προβαλλόμενα πρότυπα της ερωτικής βιομηχανίας μέσα στο πέρασμα των δεκαετιών (Pics - NSFW)

Η δεκαετία του ’80 ήταν εκείνη που έβαλε την πορνογραφία στα σπίτια μέσω του VHS ή αλλιώς της βιντεοκασέτας, αρχής γενομένης από την Αμερική.

Από τότε μεσολάβησαν έτη πολλά και πλέον η ερωτική βιομηχανία βρίσκεται παντού. Μαζί με τον τρόπο προβολής, άλλαξαν και τα προβαλλόμενα πρότυπα. Εκείνο που επιβιώνει, είναι αυτό της ξανθιάς με το πλούσιο μπούστο που εδώ και χρόνια αποτελεί τον στερεοτυπικό, απόλυτο και ιδεατό ιδεότυπο της βιομηχανίας που κατά βάση παράγει υλικό στις ΗΠΑ.

Είναι αλήθεια πως τα γυναικεία πρότυπα φυσικής ομορφιάς και εμφάνισης εξελίσσονται και αλλάζουν με τις δεκαετίες, ανεξάρτητα από τα επαγγέλματα και τις καταστάσεις. Λίγο πολύ επηρεάζονται και από τα media και την παραγωγή της μαζικής κουλτούρας. Πλέον, επηρεάζονται και από την πορνοβιομηχανία σε ό,τι αφορά το σεξουαλικό ιδεατό.

Παρόλα αυτά, με τα χρόνια, έχουν πολλαπλασιαστεί τα είδη προτιμήσεων και οι κατηγορίες και κάπως έτσι έχουν καθιερωθεί πρωταγωνιστές και πρωταγωνίστριες από όλες τις μεριές του πλανήτη, “σπάζοντας” λίγο πολύ τα στεγανά.

Σε παλαιότερη συνέντευξη μας με την Jacky St. James, σκηνοθέτιδα της New Sensations είχαμε ρωτήσει σχετικά, με εκείνη να μας απαντά.

Πιστεύεις πως η βιομηχανία πορνό δημιουργεί σεξουαλικά στερεότυπα;

“Όχι. Εκτός αν μιλάμε για τους ανθρώπους που παρακολουθούν πορνό σε tube sites που είναι γεμάτα με στερεοτυπικές κατηγοριοποιήσεις εδώ και χρόνια, για παράδειγμα “μεγάλο στήθος” και πάει λέγοντας. Η πορνογραφία σήμερα έχει διαφοροποιηθεί. Υπάρχουν ερωτικές ταινίες για όλα τα γούστα. Δεν υπάρχουν “πρότυπα” και κοινώς αποδεκτές ερωτικές πράξεις. Οι κατηγορίες έχουν “ανοίξει” πάρα πολύ. Βλέπουμε ότι δημιουργούνται κατηγορίες, ή ταμπέλες αν θες, που αφορούν σε κάθε είδους σωματότυπο. Δεν μπορεί η διαφορετικότητα και η ποικιλία να ανάγεται πλέον σε στερεοτυπική απεικόνιση. Στην αγορά υπάρχει πορνό με σενάριο, χωρίς σενάριο, ερασιτεχνικό, ρετρό, τα πάντα.

 Τη δεκαετία του ’90, οι πορνοστάρ που ήταν οι πλέον διάσημοι, έμοιαζαν με πιστά αντίγραφα ο ένας του άλλου. Έβλεπες ψεύτικες ξανθιές γυναίκες με τεράστια ψεύτικα στήθη. Σήμερα, αυτά τα στερεότυπα έχουν ισοπεδωθεί. Η εμφάνιση και το στυλ των πρωταγωνιστούν ποικίλλει πλέον και είναι δύσκολο να εντάξεις έναν πορνοστάρ σε μια πολύ συγκεκριμένη κατηγορία, σε έναν “τύπο”. Όποιος δεν το πιστεύει αυτό, μπορεί να αναζητήσει στο Google φωτογραφίες των σημερινών σταρ του χώρου, όπως των: Remy LaCroix, Carter Cruise, Romi Rain, Dana DeArmond, Adriana Chechik, Bonnie Rotten, Anikka Albrite. Είναι όλες διαφορετικές μεταξύ τους και είναι όλες αναγνωρίσιμες και επιτυχημένες σε αυτό που κάνουν.

Παρακάτω παρουσιάζονται πρωταγωνίστριες που άφησαν το δικό τους στίγμα και θεωρήθηκαν πρότυπα ομορφιάς και sex appeal. Ανάμεσα τους και η Κιμ Καρντάσιαν που ξεκίνησε την “καριέρα” της από ταινία ερασιτεχνικού πορνό. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν και την εξέλιξη – διαφοροποίηση των προβαλλόμενων προτύπων… Η σεξουαλικότητα δεν μπορεί να εστιάσει ή να κατηγοριοποιηθεί σε καμία μόδα. Μιλώντας για κατηγορίες στο σεξ, αγνοεί κανείς το πόσο περίπλοκη και πολυδιάστατη είναι η σεξουαλικότητα μας”.

Τρεις δεκαετίες μετά. Ψηφίστε τις καλύτερες:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα