Ο χάρτης των καρτέλ του Μεξικού

default image

Ποιες είναι οι περιοχές του Μεξικού που ελέγχονται από τα καρτέλ ναρκωτικών και ποιες θεωρούνται "καθαρές" από τη DEA; (Pics)

Ένας χάρτης που έδωσε στη δημοσιότητα η DEA καταγράφει τις περιοχές του Μεξικού που ελέγχονται από τα σημαντικότερα καρτέλ ναρκωτικών στον κόσμο.

 

Καρτέλ Sinaloa 

Το καρτέλ Sinaloa  είναι η μεγαλύτερη και πιο ισχυρή οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών στο δυτικό ημισφαίριο. Αυτό που κάνει την οργάνωση τόσο επιτυχημένη είναι η ευελιξία της, που παρ’ όλες τις απώλειες που είχε όλα αυτά το χρόνια συνεχίζει ακάθεκτη το εγκληματικό της έργο.

Οι οι Sinaloa δραστηριοποιούνται σε 17 πόλεις του Μεξικού, στις μεγαλύτερες πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ έχουν αναπτύξει διασυνδέσεις και με την Αυστραλία.

Το καρτέλ του Κόλπου

Το καρτέλ του Κόλπου δραστηριοποιείται κυρίως στο ανατολικό Μεξικό και άρχισε να εγκαθιδρύει την κυριαρχία του το 1984, ενώ συνδέεται και με το Κολομβιανό καρτέλ Cali. Από νωρίς το καρτέλ κατάφερε να συγκεντρώσει σημαντικά οικονομικά κεφάλαια.

Los Zetas

Οι Los Zetas είναι η πιο βίαιη οργάνωση που δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή στο Μεξικό. Η δραστηριότητά της ξεκίνησε το 1990, όταν αποτελούσαν ουσιαστικά την ομάδα προστασίας του καρτέλ του Κόλπου, ενώ τα πρώτα του μέλη ήταν τουλάχιστον 31 λιποτάκτες των Ειδικών Δυνάμεων του Μεξικού.

Η οργάνωση των Ναϊτών Ιπποτών

Ένα από τα νεότερα καρτέλ του Μεξικού, καθώς σχηματίστηκε το 2010, ωστόσο θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα της χώρας. Οργανώθηκε από τον Servando Gomez Martinez, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της σχεδόν εξαφανισμένης La Familia Michoacana, που εγκατέλειψε την “οικογένεια” όταν ο επικεφαλής σκοτώθηκε.

Το καρτέλ Juarez

Το καρτέλ Juarez είναι μια από τις παλαιότερες οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών στο Μεξικό, με τις ρίζες της φτάνουν μέχρι την δεκαετία του 1980. Ισχυρότερος αντίπαλος είναι το καρτέλ Sinaloa.

Η οργάνωση Beltran Leyva

Η οργάνωση Beltran Leyva είχε ιδρυθεί από 4 αδέρφια ως μέρος του καρτέλ Sinaloa. To 2008 αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την πρώτη τους οργάνωση και με τη στήριξη της “στρατιωτικής”  οργάνωσης Los Zetas, να φτιάξουν μια από τις ισχυρότερες ομάδες στο Μεξικό.

La Familia Michoacana

Η Familia Michoacana αποτελούσε ένα από τα ισχυρότερα καρτέλ του κόλπου, ωστόσο είδε τη δύναμή της να συρρικνώνεται όταν ο επικεφαλής της δολοφονήθηκε. Το 2010 ηγετικά της στελέχη αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την οικογένεια σχηματίζοντας νέες, πιο ισχυρές οργανώσεις, όπως αυτή των “Ναϊτών Ιπποτών”, που ιδρύθηκαν από τον  Servando Gomez Martinez.

(ΠΗΓΗ: dailyinfographics)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα