Βίντεο: Μια κραυγή διέκοψε το κελάηδισμα της τούμπας

Βίντεο: Μια κραυγή διέκοψε το κελάηδισμα της τούμπας

Παίζει τούμπα και μετά... Η κραυγή. Ο τρομαγμένος μουσικός έγινε διάσημος στο διαδίκτυο για... λάθος λόγο (Vid)

O Brian έπαιζε με προσήλωση την τούμπα του.

"...και αναστήθηκε μετενσαρκωμένος με τα φασματικά ρούχα της τζαζ μέσα στον χρυσοκέρατο

ίσκιο της μπάντας και έπαιξε τον πόνο του

γυμνού μυαλού της Αμερικής για την αγάπη μ’ ενός σαξόφωνου την κραυγή ηλί ηλί

λαμά σαβαχθανί που ρίγησε

τις πόλεις ως το τελευταίο ραδιόφωνο..." (απόσπασμα) ,

έγραφε κάποτε ο Allen Ginsberg στο ποίημα του "Το Ουρλιαχτό".

Οι πρόβες έβαιναν καλώς κι οι μουσικές γέμιζαν τον χώρο. Και ξάφνου, ένα χτύπημα στην πόρτα διέκοψε την αρμονική γαλήνη. Μια κραυγή ακούστηκε κι ο Brian έβαλε το όνομα του στην χρυσή βίβλο του διαδικτύου. Κανείς δεν μπορεί να δει αυτό το βίντεο, μόνο μια φορά.

Η τούμπα είναι το μεγαλύτερο και το μικρότερο σε ένταση όργανο ορείχαλκου. Ο ήχος παράγεται με δόνηση ή με "βούισμα" από τα χείλη σε ένα μεγάλο κοίλο επιστόμιο. Είναι μία από τις πιο πρόσφατες προσθήκες στη σύγχρονη συμφωνική ορχήστρα.

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα μέσα του 19ου αιώνα. Είναι πνευστό μουσικό όργανο με 4 ή 5 βαλβίδες, που ανήκει στα Χάλκινα πνευστά της συμφωνικής ορχήστρας. Έχει φαρδύ, κωνικό σωλήνα, πλατιά καμπάνα και επιστόμιο σε σχήμα κούπας.

Χαρακτηρίζεται από το μεγάλο του μέγεθος και το βαθύ του ήχο. Το παίξιμο της τούμπας χρειάζεται δύναμη στα πνευμόνια λόγω του μεγέθους του, καθώς πρέπει να γεμίζει αδιάκοπα με αέρα.

Οι πρώτες τούμπες κατασκευάσθηκαν τη δεκαετία του 1830 στο Βερολίνο. Χρησιμοποιούνται κυρίως, τόσο σε συμφωνικές ορχήστρες, όσο και σε στρατιωτικές μπάντες. Γενικά, η ονομασία "τούμπα" περιλαμβάνει, επίσης, τα διάφορα μπάσα όργανα που χρησιμοποιούνται στις χάλκινες μπάντες όπως το Ευφώνιο, το Σουσάφωνο (ή σουζάφωνο) και το Βαρύτονο.

Υπάρχουν διαφορετικές προτιμήσεις σε κατασκευαστικές λεπτομέρειες του οργάνου, στη Γαλλία και Αγγλία αφενός, στις οποίες το όργανο έχει στενότερη διάτρηση και στη Γερμανία και Ανατολική Ευρώπη αφετέρου, όπου οι Τούμπες παράγουν ήχο που θυμίζει ελαφρά το εκκλησιαστικό όργανο.

Η τούμπα παράγει πολύ χαμηλούς ήχους και ο ρόλος της στη συμφωνική ορχήστρα είναι να υποστηρίζει το κοντραμπάσο. Είναι προφανές ότι το όργανο αυτό μένει συνήθως με τον ήχο του στο παρασκήνιο και υπάρχουν λίγα έργα, στα οποία δεσπόζει.

(Πηγή: Buzzfeed, Wikipedia)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Tuba Scream Fail

SHARE:

24Media Network