Βοήθεια για τις αποζημιώσεις: Στην Ελλάδα ρωσικά κρατικά αρχεία για την γερμανική κατοχή

Βοήθεια για τις αποζημιώσεις: Στην Ελλάδα ρωσικά κρατικά αρχεία για την γερμανική κατοχή

Έγγραφα, φωτογραφίες και ντοκιμαντέρ που αφορούν την ναζιστική κατοχή και την αντίσταση του ελληνικού λαού, δέχτηκε να στείλει η Ρωσία στην Αθήνα. Θα αξιοποιηθούν για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών

Αρχεία, τα οποία πρόκειται να αξιοποιηθούν στην προσπάθεια διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, θα στείλει η Ρωσία, καθώς έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα που είχε υποβάλει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος.

Ο κ. Ήσυχος είχε επισκεφτεί τον προηγούμενο Μάρτιο στη Μόσχα και είχε ζητήσει από τον Ρώσο συμπρόεδρο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Ρωσίας, Μ. Σοκόλοφ να δοθούν στην χώρα μας ρωσικά κρατικά αρχεία, που αφορούν την γερμανική κατοχή. Την Πέμπτη (07/05) η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα ενημέρωσε τον αναπληρωτή υπουργό ότι τα εν λόγω ντοκουμέντα είναι στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού έχει αποκτήσει μέσω των κρατικών αρχείων των ΗΠΑ, τα αρχεία της Βέρμαχτ που αφορούν την Ελλάδα (400.000 σελίδες), τα οποία είχαν κατάσχει τα αμερικανικά στρατεύματα το 1945, όταν μπήκαν στο Βερολίνο.

Ο εκτενής κατάλογος με τους τίτλους των αρχείων, έγγραφα, φωτογραφίες και ντοκιμαντέρ που αναφέρονται στη ναζιστική κατοχή και την αντίσταση του ελληνικού λαού βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, θα αξιολογηθεί από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού και θα επιλεγούν τα αρχεία που θα ζητηθούν από τη Ρωσία. Το αποτέλεσμα όλης αυτής της ενέργειας θα δοθεί και στην επιτροπή που έχει συσταθεί στη Βουλή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

SHARE:

24Media Network