Αργυρονήσι: Το ελληνικό νησί της γιόγκα!

Αργυρονήσι: Το ελληνικό νησί της γιόγκα!

Με αφορμή τη σημερινή, παγκόσμια ημέρα γιόγκα, το WE «επισκέπτεται» το Αργυρονήσι: ένα ιδιωτικό νησί στην είσοδο του Παγασητικού που βρίσκεται στις λίστες με τα 10 κορυφαία καταφύγια γιόγκα παγκοσμίως

Μπορεί η Ιερά Σύνοδος να αποκηρύσσει τη γιόγκα ως «θεμελιώδες κεφάλαιο της θρησκείας του Ινδουϊσμού», αλλά η απήχησή της είναι «οικουμενική» και οι «πιστοί» της στο δυτικό κόσμο συνεχώς πληθαίνουν. Από τη σκοπιά της, η Εκκλησία ορθώς διαχωρίζει τη θέση της, αφού η γιόγκα έχει μια σαφή πνευματική διάσταση - ετυμολογικά, άλλωστε, η λέξη προκύπτει από το «yug» που στα σανσκριτικά σημαίνει «ένωση». Ένωση, σώματος και πνεύματος, βεβαίως, που επιδιώκεται με πρακτικές φιλοσοφικά ξένες προς τη χριστιανική παράδοση.

Αργυρονήσι: Το ελληνικό νησί της γιόγκα!
JACK FILLERY

Αλλά είναι ανάγκη να επιδιώξει κανείς την «ένωση» οπωσδήποτε; « Πρόκειται για πολύ προσωπική υπόθεση», λέει στο WE η εκπαιδεύτρια Εύη Μπουζάκη, που διδάσκει τη γιόγκα ως συνδυασμό άσκησης και πνευματικών πρακτικών. « Ο κάθε ασκούμενος την προσεγγίζει διαφορετικά, ανάλογα με τους στόχους του. Άλλος το κάνει απλώς για να αποκτήσει ένα όμορφο σώμα, άλλος για να ενωθεί με το βαθύτερο εαυτό του, αυτόν που βρίσκεται στη βάση του – γιατί, ναι, αυτό είναι η γιόγκα στον πυρήνα της. Εγώ τους δείχνω ένα δρόμο, τους παρέχω κάποια ‘εργαλεία’ και, στη συνέχεια, ο καθένας επιλέγει πού θέλει να φθάσει, αν θα εμβαθύνει περισσότερο ή όχι. Προσωπικά, χρησιμοποιώ πολύ το διαλογισμό. Είναι ένα εργαλείο το οποίο έχω δουλέψει αρκετά. Είναι άσκηση του νου, το αντίστοιχο της εκγύμνασης του σώματος. Σαν να ανοίγεις το κεφάλι σου και να βγάζεις όλα τα απόβλητα από μέσα.»

Δεν ενδιαφέρονται, λοιπόν, όλοι να ενώσουν σώμα και πνεύμα. Πολλοί fan της γιόγκα αρκούνται στα οφέλη που προκύπτουν από τη σωστή αναπνοή και στην ευεξία που προσφέρει η άσκηση. Θέλουν απλώς να σηκώνονται το πρωί και να νιώθουν όμορφα. Καθώς η γιόγκα γίνεται δημοφιλέστερη, διευρύνονται και πληθαίνουν οι υπηρεσίες που σχετίζονται με αυτή, όπως τα yoga retreat: πρόκειται για «καταφύγια», στα οποία οι συμμετέχοντες «αποσύρονται» για να γυμναστούν, να διαλογιστούν και να απολαύσουν ένα διαφορετικό concept διακοπών. Ένα από τα πιο exclusive καταφύγια, σχεδόν με την κυριολεκτική έννοια του όρου, βρίσκεται στην Ελλάδα. Πρόκειται για την Αργυρόνησο -ή silver island- ένα ειδυλλιακό ιδιόκτητο νησί 59 στρεμμάτων που βρίσκεται βόρεια της Εύβοιας. Η ονομασία του προέρχεται από το ασημένιο χρώμα των ελαιόδεντρων που αφθονούν στο τοπίο, ενώ οι Άγιοι Ανάργυροι, Κοσμάς και Δαμιανός, έδωσαν το δικό τους όνομα στο εκκλησάκι που, μαζί με ένα φάρο κι ένα μικρό σύμπλεγμα άσπρων σπιτιών είναι τα μοναδικά οικήματα του νησιού.

Αργυρονήσι: Το ελληνικό νησί της γιόγκα!

Η Αργυρόνησος ανήκει εδώ και πάνω από 60 χρόνια στην οικογένεια Κρίστι -μετανάστες με ελληνικές ρίζες στη Νότιο Αφρική- κι έχει γνωρίσει χρυσές εποχές στο μακρινό παρελθόν, ως προορισμός του διεθνούς τζετ σετ, μεταξύ άλλων και της πριγκίπισσας Νταιάνα. Τις τελευταίες δεκαετίες είχε περιέλθει σε παρακμή και οι αδελφές Κρίστι, Λίζα και Κλερ, που κληρονόμησαν το νησί το 2006, δέχθηκαν προτάσεις να το πουλήσουν. Προτίμησαν, όμως, να το διαχειριστούν με έναν τρόπο που αφενός θα ταίριαζε στο λιτό lifestyle τους και αφετέρου θα αξιοποιούσε την κοσμοπολίτικη εμπειρία τους: Η πρώτη, που «τρέχει» το silver island yoga μαζί με το σύζυγό της, έχει καλλιτεχνικό background και εμπειρία σε διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων, όπως το Bestival, ένα τετραήμερο μουσικό φεστιβάλ που γίνεται κάθε χρόνο στη νήσο Γουάιτ. Η δεύτερη, επιφορτισμένη με τα οργανωτικά και την προώθηση της επιχείρησης, είναι νοσηλεύτρια, με συμμετοχή σε πλήθος φιλανθρωπικών αποστολών ανά τον κόσμο, σε μια από τις οποίες δούλεψε μαζί με τη μητέρα Τερέζα.

Οι δύο τους υλοποίησαν ένα project που συνδύαζε την αγάπη τους για το συγκεκριμένο τόπο, από τον οποίο είχαν παιδικές αναμνήσεις, την απόφασή τους να ζήσουν μια ζωή σε ουσιαστική επαφή με τη φύση και τη γνώση τους για το πώς θα μπορούσε να στηθεί και να λειτουργήσει ένα τέτοιο εγχείρημα. Μπορεί οι υποδομές στο νησί να είναι στοιχειώδεις, αλλά ο χώρος έχει μια ενιαία ταυτότητα που αντανακλά το όραμα των ανθρώπων που τον επιμελήθηκαν, ακόμη και σε λεπτομέρειες όπως οι πινακίδες που τοποθετήθηκαν στα μονοπάτια του νησιού για να διευκολύνουν την περιήγηση: σανίδες καρφωμένες πάνω σε ξύλινους πασσάλους και λέξεις που σχηματίζονται από μπλε νήμα. Στη φάση της σχεδίασης και της διαμόρφωσης, η Λίζα επιστράτευσε τη φεστιβαλική της εμπειρία και προσκάλεσε ανθρώπους διαφορετικών ειδικοτήτων -από υδραυλικούς και ξυλουργούς μέχρι ζωγράφους και περιβαλλοντολόγους-, οι οποίοι προσέφεραν εργασία με αντάλλαγμα τη διαμονή τους. Το περίπτερο της γιόγκα, για παράδειγμα, που είναι φτιαγμένο στην κορυφή ενός βράχου, κατασκευάστηκε πάνω στο παλιό ελικοδρόμιο, με τη φροντίδα ενός ντόπιου μηχανικού ο οποίος προσφέρθηκε εθελοντικά να βοηθήσει, όταν άκουσε ότι ο τόπος που πέρασε τα παιδικά του χρόνια ψαρεύοντας επρόκειτο να αναγεννηθεί.

Αργυρονήσι: Το ελληνικό νησί της γιόγκα!

Αν στο στάδιο της δημιουργίας του, το silver island yoga βασίστηκε στο concept εργασία και χαρά, η λειτουργία του βασίζεται στο συνδυασμό χαράς και άσκησης. Είναι, άραγε, πιο αποτελεσματική η γιόγκα, όταν γίνεται στη φύση; « Αν θέλεις, για παράδειγμα, να δουλέψεις την αναπνοή και τη συγκέντρωσή σου, πού θα ήταν προτιμότερο να το κάνεις;», απαντά με ερώτηση η Εύη Μπουζάκη, η οποία έχει πάρει μέρος ως εκπαιδεύτρια στα εβδομαδιαία προγράμματα γιόγκα που γίνονται στο νησί. « Σε έναν κλειστό χώρο μέσα στην πόλη ή να αναπνέεις καθαρό αέρα δίπλα στη θάλασσα; Εκεί αφήνεσαι και ηρεμείς - τόσο πολύ, που πάντα βγαίνει ο καλύτερος εαυτός σου. Εκτός από τις δύο συνεδρίες της γιόγκα, η μέρα κυλά με ξεκούραση στις αιώρες, διάβασμα, κολύμπι και καγιάκ. Χαζεύουμε τη θάλασσα, παρατηρούμε τις φώκιες, βολτάρουμε στα μονοπάτια…».

Τίποτα το εξεζητημένο, δηλαδή. Το «νησί της γιόγκα» δεν είναι μυστηριώδης νήσος - διαθέτει απλώς μια μυστικιστική διάσταση. « Και αυτό, όμως, έχει διαβαθμίσεις», εξηγεί η Εύη. « Κάποιοι από τους συμμετέχοντες μπορεί να είναι αρχάριοι και να ενδιαφέρονται πιο πολύ για την επαφή με τη φύση, παρά για την πνευματική διάσταση της δραστηριότητας. Είναι ένας μικρός παράδεισος που, παρότι λειτουργεί μόνο λίγα χρόνια, βρήκε ήδη θέση στις λίστες με τους top προορισμούς για γιόγκα παγκοσμίως. Όλη αυτή η ιδέα, το πού βρίσκεσαι δηλαδή, βοηθά στην πρακτική σου και στο ποσό θα απελευθερωθείς εσύ ο ίδιος. Υπάρχουν άνθρωποι που ξεσπάνε σε κλάματα. Απαλλάσσονται από τη συσσωρευμένη ένταση και το εκφράζουν με αυτό τον τρόπο».

Αργυρονήσι: Το ελληνικό νησί της γιόγκα!
Αργυρονήσι: Το ελληνικό νησί της γιόγκα!

Φυσικά, βοηθά και η απομάκρυνση από τον ψηφιακό πολιτισμό. Το νησί δεν είναι συνδεδεμένο στο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος και η ενέργεια που εξασφαλίζεται από φωτοβολταϊκά πάνελ και γεννήτριες επαρκεί μόνο για τα στοιχειώδη. Στην Αργυρόνησο δεν έχει ίντερνετ κι έτσι δεν πηγαίνει κανείς με το laptop του - μόνο με notebook, από χαρτί. Η ζωή ακολουθεί το ηλιακό «μοτίβο», ενώ οι έως 10 επισκέπτες που συμμετέχουν στα προγράμματα δειπνούν σε ένα τραπέζι μοναστηριακού στιλ με εδέσματα που ετοιμάζει η Λίζα, βασισμένα και σε προϊόντα που παράγονται στο νησί. Αν ο δάσκαλός τους το επιτρέπει, δοκιμάζουν ένα ποτήρι κρασί και μετά αποσύρονται στα δωμάτιά τους που είναι λιτά από πλευράς παροχών (ορισμένα έχουν κοινό μπάνιο), αλλά καθαρά και σχεδιασμένα με γούστο. « Δημιουργούνται, όμως, ισχυροί δεσμοί ανάμεσα στα μέλη της ομάδας. Περνάμε μαζί την ημέρα, κάνουμε παρέα, μοιραζόμαστε τα ίδια πράγματα. Φυσικά, αν θέλει κάποιος να απομονωθεί, έχει την ευχέρεια να το κάνει».

Σε ό,τι αφορά χρηστικές πληροφορίες, το κόστος για μια εβδομάδα παραμονής στο silver island yoga ξεκινά από 1.540 ευρώ το άτομο και συμπεριλαμβάνει τη διατροφή και τα μαθήματα γιόγκα. Η πρόσβαση γίνεται με πλωτό μέσο, από τους Ωρεούς της Εύβοιας. Η περίοδος λειτουργίας είναι από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Όσοι σκοπεύουν να το επισκεφθούν τον Αύγουστο, ας έχουν υπόψη τους ότι τα δωμάτια βασίζονται στο φυσικό αερισμό για την ψύξη τους.

Αργυρονήσι: Το ελληνικό νησί της γιόγκα!
SHARE:

24Media Network