Μία εικόνα χίλιες λέξεις

Μία εικόνα χίλιες λέξεις

Εντυπωσιακές, αθάνατες φωτογραφίες και οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από αυτές

Παραφράζοντας τον τίτλο, ένα βλέμμα μία λέξη: Φθόνος. Δύο λέξεις; Γυναικεία ζήλια. Είναι όμως ακριβώς αυτό που κρύβει το βλέμμα της Σοφία Λόρεν στο αποκαλυπτικό ντεκολτέ της Τζέιν Μανσφάιλντ; Αν μείνεις μόνο στην φωτογραφία που διέρρευσε “ορφανή” από τις υπόλοιπες που τραβήχτηκαν εκείνη την βραδιά πριν από 57 χρόνια, μπορεί και να το πιστέψεις. Όμως αν δεις “ολόκληρη την εικόνα” το αποτέλεσμα θυμίζει περισσότερο αυτά τα μικρά ατυχήματα που το βλέμμα σου δεν μπορεί να ξεκολλήσει από πάνω τους, παρά φθόνος.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Είναι Απρίλιος του 1957 και η βιομηχανία κινηματογράφου του Χόλυγουντ φιλοξενεί στο διάσημο εστιατόριο Romanoff's δείπνο προς τιμήν της Ιταλίδας σταρ.

Ανάμεσα στην Σοφία Λόρεν και τον Κλίφτον Γουέμπ οι διοργανωτές είχαν αφήσει μία θέση κενή για την Τζέιν Μανσφάιλντ η οποία τότε βρισκόταν στα πρώτα βήματα της κινηματογραφικής της καριέρας. Μόλις 24 χρονών και η 20th Century Fox την προόριζε να γίνει το αντίπαλο δέος στην Μέριλιν Μονρό (σ.σ. τελικά πέρα από ξανθό της κώμης και τα υπόλοιπα εντυπωσιακά στοιχεία, κοινός τόπος ήταν ο ξαφνικός τους θάνατος, για την Τζέιν το 1967 σε ηλικία 34 ετών από τροχαίο). Ηδη μερικούς μήνες νωρίτερα είχε βραβευθεί με το Theatre World Award στην κατηγορία “Πολλά υποσχόμενη ηθοποιός” για την συμμετοχή της στην ταινία "Will Success Spoil Rock Hunter?" Οπότε και δικαιωματικά αλλά κυρίως για λόγους προβολής η θέση δίπλα στην τιμώμενη σταρ. Μία τιμώμενη σταρ η οποία δεν έκρυψε την έκπληξη της και την περιέργεια της για την εμφάνιση της συναδέλφου της που δεν άφηνε και πολλή δουλειά για την φαντασία των ανδρών. Μάλιστα σε κάποιες λήψεις – πέρα από την “ιστορική” του Ντέλμαρ Γουότσον- ξεπροβάλει ξεκάθαρα η μία θηλή της νεαρής στάρλετ. Η έκπληξη και η περιέργεια της Σοφία Λόρεν ξεπεράστηκε γρήγορα και όπως φαίνεται και άλλες λήψεις οι δύο ηθοποιοί πρέπει να διασκέδασαν την βραδιά τους.

Μία εικόνα χίλιες λέξεις
Μία εικόνα χίλιες λέξεις
Μία εικόνα χίλιες λέξεις

Υπάρχει όμως μία ακόμη προέκταση της φωτογραφίας αυτής. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα από τα πρώτα, εάν όχι το πρώτο “ατύχημα” που έχει διάσημο πρόσωπο μπροστά στον φωτογραφικό φακό. Την επόμενη ημέρα εφημερίδες κυκλοφόρησαν με την γνωστή – για όσους έχουν γεννηθεί από τα '70s και πριν – μαύρη λωρίδα στα επίμαχα σημεία. Να μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε κοντά 60 χρόνια πίσω και η πρόκληση σε τέτοιο επίπεδο είναι κάτι πρωτόγνωρο ακόμη και για την “προχωρημένη” αμερικανική κοινωνία. Δημοσιεύματα κατακεραύνωναν τις προκλητικές εμφανίσεις της Τζέιν Μανσφάιλντ. Ακόμη και ο σχεδιαστής Ρίτσαρντ Μπλάκγουελ αναγκάστηκε να την διαγράψει από την λίστα των πελατισσών του ώστε να μην χαρακτηρισθεί και χάσει τις υπόλοιπες σταρ μεταξύ των οποίων και την μετέπειτα πρώτη κυρία της Αμερικής Νάνσι Ρίγκαν.

Η ιστορική φωτογραφία υπήρξε πηγή έμπνευσης για μεταγενέστερες φωτογραφίσεις μόδας όπως αυτές με την Χάιντι Κλουμ σε διπλό ρόλο αλλά και την Αν Νικόλ Σμιθ και την Σκάι Νέλορ

Μία εικόνα χίλιες λέξεις
Μία εικόνα χίλιες λέξεις


SHARE:

24Media Network