5ο Forum Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος: Διάλογοι Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας

Διαβάζεται σε 2'
5ο Forum Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος: Διάλογοι Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας
EUROKINISSI

“Οι ακούσιες νοσηλείες είναι το σύμπτωμα ενός συστήματος που νοσεί. Προτάσεις για αλλαγή”.

H Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, σε συνεργασία με το Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, συνδιοργανώνουν το 5ο Forum Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος – Διάλογοι Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 8, 9 και 10 Δεκεμβρίου 2023, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (αίθουσα 102).

Το Forum Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος είναι ένας ετήσιος θεσμός, που έχει ως στόχο τη συνάντηση της επιστημονικής κοινότητας για την ανάπτυξη ενός ανοιχτού διαλόγου, πάνω στα θέματα ψυχικής υγείας της χώρας. Είναι ένα επιστημονικό μνημόσυνο αφιερωμένο στη μνήμη του καθηγητή Ψυχιατρικής – Παιδοψυχιατρικής Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου και βασίζεται στην επιθυμία παλιών και νεότερων επαγγελματιών ψυχικής υγείας να τιμήσουν το έργο του, ένα έργο στραμμένο πάντα στο αύριο.

Programma

Ο τίτλος του φετινού Forum, ως συνέχεια προηγούμενων ημερίδων της ακαδημαϊκής χρονιάς 2022-2023, είναι «Οι ακούσιες νοσηλείες είναι το σύμπτωμα ενός συστήματος που νοσεί. Προτάσεις για αλλαγή» και βασικός στόχος είναι να αναδείξει το γεγονός ότι τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά των ακούσιων νοσηλειών στη χώρα μας, μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω της λειτουργίας τομεοποιημένων κοινοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, οι οποίες θα διασυνδέονται μεταξύ τους, προσφέροντας σταθερή και ολοκληρωμένη υποστήριξη στα άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Μέσα από τις τοποθετήσεις έγκριτων επιστημόνων του τομέα της ψυχικής υγείας, αλλά και μέσα από τις μαρτυρίες των χρηστών των υπηρεσιών, θα γίνει συζήτηση πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των αδυναμιών που εξακολουθούν να υπάρχουν στο χώρο της ψυχικής υγείας, όπως είναι η υποστελέχωση, η ανεπάρκεια των παρεχόμενων υπηρεσιών και η περιορισμένη διασύνδεσή τους.

Η Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, μέρα ολοκλήρωσης του Forum, είναι παράλληλα, η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και ένας από τους στόχους του Forum είναι να υπογραμμίσει το φετινό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι «η ψυχική υγεία είναι παγκόσμιο δικαίωμα». Αποτελεί βασική θέση των διοργανωτών, ότι η αλλαγή του πλαισίου των ακούσιων νοσηλειών, είναι πρωτίστως ένα ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, που πρέπει να αντιμετωπιστεί για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, η ισοτιμία, η ποιότητα της ζωής τους και η αποφυγή του στίγματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα