Αναταραχή στην Υγεία: -Μπέζας: Δεν μπορούν να παίζουν με το δημόσιο σύστημα Υγείας -Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Παραπλανά ο Μπέζας για τις συμβάσεις μας

Αναταραχή στην Υγεία: -Μπέζας: Δεν μπορούν να παίζουν με το δημόσιο σύστημα Υγείας -Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Παραπλανά ο Μπέζας για τις συμβάσεις μας
Μέλη του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής βρίσκονται μπροστά από τα γραφεία του ΕΟΠΠΥ κατά την διάρκεια διαμαρτυρίας. Αθήνα,Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΦΩΤΗΣ ΠΛΕΓΑΣ Γ. ΑΠΕ-ΜΠΕ

"Ξαφνικός θάνατος" σε πάνω από 1.000 συμβάσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Τι άλλο εξετάζεται στο πλαίσιο του Plan B. Τι δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιατρών του ΕΟΠΥΥ

Νέα “σύρραξη” έχει ξεκινήσει στον χώρο της Υγείας με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να εμφανίζονται αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα. Το υπουργείο Υγείας βάζει από σήμερα, Παρασκευή, τέλος στις συμβάσεις πάνω από 1.000 γιατρών συμβεβλημένων, με τον ΕΟΠΥΥ.

Πρόκειται για γιατρούς που δουλεύουν στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ και οι οποίοι μέχρι χθες μπορούσαν ως ελεύθεροι επαγγελματίες επιπλέον να δέχονται επί πιστώσει έως και 150 ασφαλισμένους τον μήνα στο ιδιωτικό τους ιατρείο. Ο ΕΟΠΥΥ διακόπτει από σήμερα τις συμβάσεις με τους συγκεκριμένους γιατρούς για το επιπλέον έργο τους στα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Η κίνηση αυτή είναι ουσιαστικά μέρος του «plan B», για το οποίο είχε προειδοποιήσει τους γιατρούς ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Υγείας, ανέφεραν στην Καθημερινή ότι στο πλαίσιο του «plan B» εξετάζεται επίσης να μοιρασθούν αυτές οι «έξτρα» 150 επισκέψεις τον μήνα στους συμβεβλημένους γιατρούς, να αξιοποιηθούν περαιτέρω τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, αλλά και να υπογραφούν νέες συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς.

Έτσι, λίγες ώρες μετά την ψήφιση της τροπολογίας για τα φάρμακα και πριν κατακαθίσει η σκόνη από τη μετωπική σύγκρουση του υπουργείου Υγείας με τον ΣΥΡΙΖΑ, το πολεμικό σκηνικό μετατοπίζεται στις επικείμενες αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, οι οποίες σύμφωνα με την κυβέρνηση θα συνοδευτούν με πρόγραμμα κινητικότητας-διαθεσιμότητας και απολύσεις γιατρών ΕΟΠΥΥ. Χθες, νωρίς το πρωί ο υπουργός κ. Γεωργιάδης προειδοποιούσε τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να επιστρέψουν στην εργασία τους, διότι το υπουργείο διαθέτει «plan B» (σχέδιο Β) το οποίο «δεν θα τους αρέσει». Η απάντηση ήρθε από τον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ), Γιάννη Χρονόπουλο, που δήλωνε ότι οι γιατροί δεν εκβιάζονται και, «χαριτολογώντας», ότι αυτοί έχουν «plan C».

Λίγη ώρα αργότερα, η ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ ανακοίνωνε νέες επαναλαμβανόμενες απεργίες για τις 4, 5, 6 και 9 Δεκεμβρίου κάνοντας λόγο για «αδιάλλακτη στάση του υπουργού Υγείας ως προς τις απολύσεις και τη διάλυση της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

Την ίδια ώρα, στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων. Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, που αναμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις για το πρόγραμμα διαθεσιμότητας. Συγκέντρωση στις 12:00 έξω από το υπουργείο Υγείας.

Σημειώνεται ότι ο υφυπουργό Υγείας Αντώνης Μπέζας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το υπουργείο Υγείας βάζει τέλος στις συμβάσεις των εν λόγω γιατρών.

Μπέζας: Δεν μπορούν να παίζουν με το δημόσιο σύστημα Υγείας

Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega o κ. Μπέζας τόνισε πως “με το δημόσιο σύστημα Υγείας δεν μπορεί να παίζει κανείς”, ζητώντας να σταματήσει η απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Όπως διευκρίνισε, πρόκειται για περίπου 700  γιατρούς, οι οποίοι εργάζονται στον ΕΟΠΥΥ με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και παράλληλα διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία και είναι συμβεβλημένοι για αυτά τα ιατρεία με τον ΕΟΠΥΥ. Η διακοπή αφορά τη σύμβαση που έχουν με τον ΕΟΠΥΥ για τα ιδιωτικά ιατρεία τους.

Ο κ. Μπέζας κατηγόρησε τη συνδικαλιστική ηγεσία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ ότι “κατευθύνει τους γιατρούς σε λάθος δρόμους”.

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Παραπλανά ο Μπέζας για τις συμβάσεις μας

Προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης καταλόγισε στον υφυπουργό Υγείας Αντώνη Μπέζα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιατρών του ΕΟΠΥΥ Θανάσης Αποστολόπουλος.

“Ο υφυπουργός Υγείας δεν προσεγγίζει σωστά το θέμα και παραπλανά καθώς ο γιατρός του ΕΟΠΥΥ δεν έχει υπαλληλική εξάρτηση στο ιδιωτικό του γραφείο” είπε στο ΣΚΑΪ και τον Κώστα Αλατζά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Προσθεσε πως ο γιατρός οφείλει να περιθάλψει τον ασθενή, είτε έχει, είτε δεν έχει σύμβαση με τον Οργανισμό.

Ο κ. Αποστολόπουλος είπε ακόμη ότι από τους 6 χιλιάδες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ στην ελληνική επικράτεια μόνο οι 700 έχουν παράλληλη σύμβαση στα ιδιωτικά τους γραφεία.

πηγή: Καθημερινή, ΣΚΑΙ, Mega

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα