Άνδρες και γυναίκες λέμε τον ίδιο αριθμό λέξεων κάθε μέρα – Πώς όμως, τις λέμε;

Άνδρες και γυναίκες λέμε τον ίδιο αριθμό λέξεων κάθε μέρα – Πώς όμως, τις λέμε;
Η φωνή είναι σαν τα δαχτυλικά αποτυπώματα. Κάθε άνθρωπος έχει ξεχωριστή. Η 'διαδικασία παραγωγής' της, ένταση και ο τόνος αφορά 13 διαφορετικά μέρη του σώματος μας που πρέπει να 'δουλεύουν' μαζί. Shutterstock

Η φωνή κάθε ανθρώπου είναι σαν τα δαχτυλικά αποτυπώματα. Δηλαδή, μοναδική. Δεκατρία διαφορετικά 'κομμάτια' του οργανισμού μας πρέπει να συνεργαστούν, ώστε να μπορούμε να αρθρώσουμε μια λέξη. Πώς προκύπτει ο τόνος και η ένταση.

Βλέπετε στο ημερολόγιο με τις Παγκόσμιες Ημέρες πως σήμερα (16/4) τιμάται η φωνή και αναρωτιέστε πόσο φανταστικά πρέπει να περνούν εκείνοι που αποφασίζουν ποιες εκ των χιλιάδων αιτήσεων που δέχονται κάθε χρόνο -για προσθήκες στη λίστα-, θα αποδεχθούν. Σε δεύτερο χρόνο σκέφτεστε πως δεν ξέρετε πραγματικά πώς λειτουργεί το ‘σύστημα’ που δίνει τη φωνή -όπως παράλληλα, διαπιστώνετε την πραγματική της σημασία.

Επειδή στο NEWS 24/7 δεν θεωρούμε κάτι ως δεδομένο, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το τι κάνει μοναδική τη φωνή κάθε ανθρώπου, πριν καταλήξουμε στο ότι είναι άλλο ένα πράγμα που μας αφορά και πρέπει να προσέχουμε, για να έχουμε. Ας γιορτάσουμε λοιπόν, τη μέρα που προστέθηκε ως πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης Βραζιλιάνων ωτορινολαρυγγολόγων, με την παρουσίαση των βασικών.

Για αρχή, βάσει μελέτης ο μέσος άνθρωπος λέει τουλάχιστον 7.000 λέξεις την ημέρα. Kατά μέσο όρο λέμε 30.000 λέξεις. Σύμφωνα με άλλη έρευνα δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του αριθμού των λέξεων που λένε οι γυναίκες από αυτές που λένε οι άνδρες. Δηλαδή, οι γυναίκες λένε 16.215 λέξεις και οι άνδρες 15.669. Στην ίδια έρευνα, αυτοί που είπαν τις λιγότερες (795 λέξεις ανά μέρα) και τις περισσότερες (47.000) λέξεις, ήταν άνδρες.

Γιατί κάθε φωνή είναι διαφορετική;

Όπως μπορείτε να διαβάσετε στο Ethos 3 (πλατφόρμα παρουσιάσεων ανθρώπων και brands) το αναπνευστικό, το φωνητικό και το ηχητικό σύστημα κάνουν τη φωνή κάθε ανθρώπου ξεχωριστή.

✎ Το αναπνευστικό σύστημα είναι ο ‘πυρήνας’ της φωνής, αφού από εκεί προέρχεται η ένταση. Περιλαμβάνει τους πνεύμονες, το θώρακα, τους θωρακικούς μύες, το διάφραγμα και τον αεραγωγό. Όλα όσα πρέπει να ‘συνεργαστούν’ για την εισπνοή και την εκπνοή. Θα έχετε ακούσει πως οι τραγουδιστές εκπαιδεύονται να αναπνέουν από τον κοιλιά τους. Για την ακρίβεια, μαθαίνουν να αναπνέουν από το διάφραγμα, για να ελέγχουν τη σταθερότητα, τη δύναμη και την τάση της φωνής τους.

✎ Το φωνητικό σύστημα αφορά το λάρυγγα, τη γλωττίδα (η σχισμή μεταξύ των φωνητικών χορδών που λέγαμε πιο πάνω) και τις φωνητικές χορδές (φανταστείτε δυο λευκές ταινίες που πλησιάζουν η μια την άλλη για να δημιουργηθεί η φωνή και απομακρύνονται για την αναπνοή).

Όταν καταπίνουμε ή δημιουργούμε φωνητικούς ήχους, η γλωττίδα ‘κλείνει’. Όταν αναπνέουμε ‘ανοίγει’. Για αυτό δεν είναι πολύ εύκολο να μιλάμε, ενώ εισπνέουμε. Μετά την πλήρη αναπνοή, η γλωττίδα ‘κλείνει’ για να προετοιμάσει τον ήχο. Όπως ο αέρας ‘βρίσκει’ το κάτω άκρο των φωνητικών χορδών, αυτές ‘ανοίγουν’ και δονούνται. Η ‘δόνηση’ (το λες και ηχητικό κύμα) μεταφέρεται από κάτω προς τα πάνω. Όπως μειώνεται η πίεση της αναπνοής, οι χορδές ‘κλείνουν’ από κάτω προς τα πάνω, με τη δόνηση να βοηθά στην παραγωγή του ήχου.

Αυτός ο ‘κύκλος’ γίνεται απίστευτα γρήγορα. Ανάλογα με την ταχύτητα προσδιορίζεται ο τόνος της φωνής μας. Το Voice Foundation έχει βρει πως οι άνδρες ανοίγουν και κλείνουν 110 φορές ανά δευτερόλεπτο. Στο ίδιο διάστημα ο ‘κύκλος’ γίνεται 180 με 220 φορές στις γυναίκες -εξ ου και έχουν πιο ‘ψιλές’ φωνές.

✎ Το ηχητικό σύστημα είναι υπεύθυνο για τη μοναδικότητα της κάθε φωνής. Περιλαμβάνει το λαιμό, τη ρινική διέλευση, το ιγμόρειο και το στόμα. Ό,τι δηλαδή, ‘δουλεύει’ για να αρθρώνουμε διαφορετικά τις λέξεις.

Υπάρχουν άνθρωποι που ‘παράγουν’ τον ήχο βαθύτερα στο πίσω μέρος του λαιμού. Αν πείτε ‘αργκ’ με λίγη ένταση και νιώσετε ένα ‘τρέμουλο’ σε εκείνο το σημείο, ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία. Υπάρχουν άλλοι που κάνουν την ‘παραγωγή’ στο μπροστινό μέρος του προσώπου. Πείτε ‘Σικάγκο’, ‘βάζοντας’ τον ήχο προς τη μύτη σας. Μετά δοκιμάστε να τον ‘πάτε’ πιο βαθιά στο πίσω μέρος του λαιμού. Θα διαπιστώσετε πως επηρεάζετε η άρθρωση. Το αυτό συμβαίνει όταν κουνάτε τη γλώσσα και τα χείλη με διαφορετικούς τρόπους.

Τα τρία αυτά συστήματα ‘δίνουν’ το διαφορετικό στη φωνή του κάθε ανθρώπου. Η δύναμη ή η αδυναμία του αέρα που χρησιμοποιούμε, η ταχύτητα της δόνησης των φωνητικών χορδών και ο προσωπικός τρόπος τοποθέτησης και άρθρωσης του ήχου έχουν ως συνέπεια της άπειρες δυνατότητες παραγωγής ήχου. Και βέβαια, μη ξεχνάτε πως ειδικό κομμάτι στον εγκέφαλο ‘φροντίζει’ για τη λειτουργία όλων των απαραίτητων μερών του οργανισμού μας που πρέπει να δουλέψουν μαζί, για να μπορούμε να μιλήσουμε.

Στα πόσα decibels φτάνετε;

Το ακουστικό εύρος του τόνου -για τους ανθρώπους- εκτείνεται από 20 έως 20000 Hz. Oτιδήποτε ‘συμβαίνει’ εκτός αυτού του εύρους, δεν ανιχνεύεται από τα ανθρώπινα αυτιά. Η ένταση της φωνής μετριέται σε decibels. Το αυτί μας ‘πιάνει’ από τα 0dB. Η αναπνοή είναι 10 dB, μια τυπική ομιλία στα 65 dB και όταν φωνάζουμε ‘πιάνουμε’ τα 110 dB. Στα 125 dB είναι η σειρήνα του ασθενοφόρου. Στα 180 dB έχει υπολογιστεί η ένταση της εκτόξευσης πυραύλου.

Οτιδήποτε πάνω από τα 85 dB (πολύ περισσότερο όταν είναι διαρκές) είναι επικίνδυνο για τα αυτιά μας και τις φωνητικές χορδές.

Πώς μπορούμε να προφυλάξουμε τη φωνή μας, ώστε να παραμείνει υγιής -καθώς ‘απειλείται’ από πολύποδες, κάλους, κοκκίωμα έως και καρκίνο; Στην ουσία καλούμαστε να κάνουμε ό,τι συστήσουν όλοι οι γιατροί για να είμαστε υγιείς, συν κάποια ακόμα. Δηλαδή, είναι χρήσιμο να πίνουμε δυο λίτρα νερό την ημέρα -ώστε να πάλλονται πιο εύκολα οι χορδές-, να μην καπνίζουμε, να μην πίνουμε αλκοόλ και μεγάλες ποσότητες καφεΐνης -γιατί αφυδατώνουν τον οργανισμό. Βοηθά και μια ισορροπημένη διατροφή, καθώς έτσι γλιτώνουμε από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που ‘επιστρέφει’ γαστρικό υγρό στον φάρυγγα και προκαλεί κάψιμο και βραχνάδα στη φωνή μας.

Οι ειδικοί συστήνουν να μη μιλάμε δυνατά ή ψιθυριστά, για πολύ ώρα και να μην προτιμούμε χώρους με υπερβολικό θόρυβο και να φροντίζουμε να υπάρχει μια κάποια υγρασία στους χώρους του σπιτιού και της δουλειάς -ώστε να μην αφυδατωθεί ο φάρυγγας.

SOS: Όταν ξεροβήχουμε για να ‘καθαρίσουμε’ το λαιμό μας, στην ουσία του κάνουμε κακό. Όχι καλό. Βλέπετε, επιβαρύνουμε τις φωνητικές χορδές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα