Από 1η Απριλίου το νέο χαράτσι για εξετάσεις στα ιδιωτικά διαγνωστικά – Τι θα πληρώνουμε

Διαβάζεται σε 2'
Διαγνωστικό κέντρο
Διαγνωστικό κέντρο ISTOCK

Χαράτσι στις διαγνωστικές εξετάσεις μπαίνει για να στρέψει και πάλι τους ασθενείς για εξετάσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους. Διαφορετική η αιτιολογία στο σχέδιο νόμου.

Αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις διαγνωστικές εξετάσεις βιολογικών υγρών (αίμα, ούρα κ.λπ.) και ακτινολογικού ελέγχου (αξονικές, ακτινογραφίες κ.λπ.) που εκτελούν στον ιδιωτικό τομέα μπαίνει από την 1η Απριλίου.

Όπως ανέφερε την Τετάρτη στον ΣΚΑΙ ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, τα παραπεμπτικά αιματολογικών εξετάσεων θα χρεώνονται 1 ευρώ και για ακτινολογικές εξετάσεις 3 ευρώ.

«Αυτό συμβαίνει γιατί μετά την πανδημία παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση των διαγνωστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές, που συνεχίζεται και τώρα που τελείωσε ο κορονοϊός», δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

«Θέλουμε να επαναφέρουμε τις διαγνωστικές εξετάσεις στις δημόσιες δομές», εξήγησε για το μέτρο, για να καταλήξει «όποιος πάει για εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία, η συμμετοχή του θα είναι μηδενική».

Διαφορετικός ο λόγος για το χαράτσι που αναφέρει το σχέδιο νόμου

Ωστόσο, στο άρθρο 24 του νομοσχεδίου αναφέρεται πως από την 1η Απριλίου οι δικαιούχοι περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ θα καταβάλλουν στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς το χαράτσι και τα έσοδα που εισπράττονται από διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς απομειώνουν ισόποσα τη δαπάνη εκάστοτε παρόχου που υποβάλλεται προς αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ (clawback).

Κάτι που σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να μειώσουν τις υπέρογκες επιστροφές που επιβάλει ο νόμος στα ιδιωτικά εργαστήρια για τις εξετάσεις των ασθενών.

Πάντως, οι εξετάσεις, τόσο οι αιματολογικές, όσο και οι ακτινολογικές, σε πολλά νοσοκομεία της χώρας έχουν μεγάλες αναμονές και τα περισσότερα περιστατικά χρήζουν άμεσης αξιολόγησης, ώστε να γίνει σωστά η διαφοροδιάγνωση από τον γιατρό τους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του καρκινοπαθούς από την Κρήτη, ο οποίος ενώ ήταν επείγον περιστατικό, το ραντεβού που του έδωσαν για την PET SCAN σε δημόσιο νοσοκομείο της Κρήτης ήταν μετά από 2 μήνες.

Στο ίδιο πλαίσιο, για να μην κλείσει ο αξονικός τομογράφος στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, οι ασθενείς κάνουν εσωτερικά τις εξετάσεις και οι γνωματεύσεις γίνονται από γιατρούς εξ’ αποστάσεως από ιδιωτική εταιρεία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα