Χαλάρωση μέτρων: Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή – Τι θα γίνει με διασκέδαση, γήπεδα και καρναβάλι

Χαλάρωση μέτρων: Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή – Τι θα γίνει με διασκέδαση, γήπεδα και καρναβάλι
Κατάστημα εστίασης ΙΝΤΙΜΕ

Σταθερά πλέον κάτω από τις 18.000 ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ υποχωρούν διασωληνώσεις και θάνατοι. Ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω απελευθέρωση στην εστίαση και τις σχολικές εκδρομές. Σήμερα οι αποφάσεις για γήπεδα και απόκριες.

Σταθεροποιείται η πτωτική τάση της πανδημίας στη χώρα μας, αν και ο αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού παραμένει σε υψηλό επίπεδο, με τους σκληρούς δείκτες να αποκλιμακώνονται, έστω και αργά. Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζουν, προκειμένου να αξιολογήσουν την πιθανή άρση και άλλων μέτρων, με την εστίαση να φαίνεται να απελευθερώνεται περαιτέρω όπως και οι σχολικές εκδρομές.

Όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο μέσος όρος ημερήσιων νέων κρουσμάτων σε επίπεδο εβδομάδας φαίνεται να έχει παγιωθεί κάτω από τις 18.000. Η μείωση των νέων διαγνώσεων οι οποίες κατά βάση αφορούν τη μετάλλαξη Όμικρον, μειώνουν και τις νέες νοσηλείες οι οποίες έχει πέσει κάτω από το επίπεδο των 400 την ημέρα σημειώνοντας μείωση 15% σε επίπεδο βδομάδας.

Παράλληλα και ο μέσος όρος ημερήσιων θανάτων μειώνεται και με βάση τα χθεσινά στοιχεία έπεσε στους 80 έναντι περίπου 97 μία εβδομάδα πριν.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι το τελευταίο επταήμερο, σημειώθηκε και ήπια μείωση του δείκτη θετικότητας στο 5,6% από 5,8%. σε επίπεδο εβδομάδας

Με βάση όλα τα παραπάνω φαίνεται ότι σταδιακά σημειώνεται υποχώρηση της πανδημίας, αν και με αργό ρυθμό. Το πιθανότερο είναι τα χειρότερα να τα έχουμε αφήσει πίσω μας, να και χρειάζεται να παγιώσουμε την πτωτική τάση διατηρώντας ακόμη για λίγο διάστημα τα υπάρχοντα μέτρα.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, και όπως αποτυπώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της υποεπιτροπής των επιδημιολόγων, θεωρείται σχετικά αισιόδοξο το γεγονός ότι αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει έναν ταχύτερο ρυθμό μείωσης. Χθες οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 489 ενώ διαρκώς μειούμενες είναι και οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Οι δε νοσηλευόμενοι με παραλλαγή Δέλτα στα νοσοκομεία, σταδιακά “αντικαθίστανται” από ασθενείς με Όμικρον που έχουν μικρότερο χρόνο νοσηλείας. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τον χαμηλότερο ρυθμό εισαγωγών, δίνει ελπίδα για ακόμη μεγαλύτερη αποσυμπίεση στο ΕΣΥ τις επόμενες εβδομάδες.

Αυτός είναι ουσιαστικά και ο λόγος που αναμένεται οι ειδικοί να δώσουν το “πράσινο φως” της χαλάρωσης σήμερα, κατά τη συνεδρίασή τους για τα περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση και οι ειδικοί προσανατολίζονται σε άρση της απαγόρευσης παρουσίας ορθίων στην εστίαση, ενώ είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί και η πληρότητα στα γήπεδα και να φτάσει το 50% σε σχέση με 10% που είναι σήμερα. Πάντως το βέβαιο είναι πως καρναβαλικές εκδηλώσεις σε δημόσιους χώρους, δεν θα πραγματοποιηθούν.

Επίσης αναμένεται να καταργηθεί και η απαγόρευση για τις σχολικές εκδρομές, οι οποίες όμως θα γίνονται με συγκεκριμένα πρωτόκολλα και αυξημένο έλεγχο. Διαπιστώνεται πως έτσι κι αλλιώς η διασπορά στους μαθητές είναι πολύ συγκεκριμένη με πολλά παιδιά να έχουν ήδη νοσήσει.

Η αποκλιμάκωση του πέμπτου κύματος είναι εμφανής και μάλιστα ως θετικό εκλαμβάνεται από τους ειδικούς το γεγονός ότι μετά το άτυπο “lockdown” του χιονιά που για κάποιες ημέρες όλοι βρίσκονταν σπίτι τους και τα κρούσματα σημείωσαν μια αναμενόμενη πτώση, όταν η κοινωνία ενεργοποιήθηκε ξανά δεν παρατηρήθηκε ανάλογη αύξηση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα