Χωρίς φάρμακα οι καρκινοπαθείς από την πτώχευση του ΕΟΠΥΥ

Στιγμιότυπο απο φαρμακείο στην Αθήνα όπου πολλοί ασφαλισμένοι πληρώνουν τα φάρμακά τους λόγω των οφειλών μερικών Δημόσιων ταμείων       ( EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ )
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Στο κόκκινο οι ελλείψεις σε σκευάσματα στην αγορά. Αντιμέτωποι με το θάνατο οι χρόνια πάσχοντες. Στους δύο μήνες κατά μέσο όρο η αναμονή επιστροφής χρημάτων από τα ταμεία. Διαβάστε περισσότερα

Αντιμέτωποι με θανάσιμο κίνδυνο βρίσκονται χιλιάδες ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ, καθώς αρκετά σκευάσματα έχουν εκλείψει από την αγορά, στον απόηχο των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών.

Οι ασθενείς δίνουν ήδη μάχη για να βρουν τα φάρμακά τους, ενώ οι περισσότεροι δηλώνουν και αδυναμία αποπληρωμής τους, όταν μάλιστα η τιμή του σκευάσματος βρίσκεται στα ύψη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Έθνος", ήδη δεκάδες σκευάσματα λείπουν από την αγορά.

Αλλά, ακόμη και όταν οι ασθενείς τα βρίσκουν, πρέπει να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό από την τσέπη τους, εξαιτίας των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών.

Για να πάρουν τα χρήματά τους πίσω, οι ασφαλισμένοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) πρέπει να περιμένουν έως και δύο μήνες.

Η ταλαιπωρία είναι το μικρότερο πρόβλημα στην καθημερινότητα των ασθενών. Με τον ένα ή άλλο τρόπο, αργά ή γρήγορα, με μικρό ή μεγαλύτερο κόστος για την υγεία τους, θα βρουν το φάρμακό τους και θα πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.

Η άνεση του χρόνου δεν υπάρχει για τους χρόνια πάσχοντες

Ασθενείς με καρκίνο ή πολλαπλή σκλήρυνση γνωρίζουν πολύ καλά ότι ακόμη και μία μέρα καθυστέρηση στη θεραπεία μπορεί να κοστίσει την ίδια τους τη ζωή.

Το αυτονόητο είναι δύσκολα αντιληπτό για το γραφειοκρατικό σύστημα, το οποίο έχει βαλθεί να αποδείξει πως η οικονομική κρίση συνδέεται άμεσα με τη μείωση του προσδόκιμου ζωής των πολιτών της χώρας που την υφίσταται.

Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι -τους τελευταίους μήνες- άτομα με σοβαρές παθήσεις ψάχνουν μάταια για τα φάρμακά τους από νοσοκομείο σε νοσοκομείο κι από φαρμακείο σε φαρμακείο. Δεν μπορούν πια να μετρηθούν οι περιπτώσεις που τα σκευάσματα αυτά δεν βρίσκονται πουθενά. Είναι πανάκριβα και η προμήθειά τους επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των ήδη δοκιμαζομένων νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Το χρέος του ΕΟΠΥΥ προς το ΕΣΥ εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό της οικονομικής τους κατάστασης είναι ότι η ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) έχει στείλει επιστολή στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμο Βουδούρη, με την οποία επισημαίνει τον κίνδυνο για τους ασθενείς:

"Σας καθιστούμε υπεύθυνο και σας καλούμε να εξοφλήσετε άμεσα τις υποχρεώσεις σας έναντι των νοσοκομείων σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, άλλως η ΟΕΝΓΕ προτίθεται να κινήσει εναντίον σας κάθε νόμιμη διαδικασία για έκθεση ασθενών σε κίνδυνο ζωής", αναφέρεται στην επιστολή.

Με τα πενιχρά οικονομικά του μέσα, ο ΕΟΠΥΥ προσπαθεί να ανακουφίσει τους ασθενείς.

Με χθεσινή του απόφαση, ο κ. Βουδούρης εγκρίνει την καταβολή ποσού 30 εκατ. ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για τη χορήγηση ακριβών φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, έως το τέλος Ιουνίου.

Στους δύο μήνες η αναμονή

Εναν έως δύο μήνες θα χρειαστεί να περιμένουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, μέχρι να τους επιστραφούν τα χρήματα που πληρώνουν στα φαρμακεία.

Σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού, ενημερώνει ότι η διαδικασία απόδοσης του ποσού στους ασφαλισμένους είναι η εξής:

Οι ασφαλισμένοι θα υποβάλλουν δικαιολογητικά στις υπηρεσίες των Ταμείων τους που υπέβαλλαν στο παρελθόν.

Για τους ασφαλισμένους του Οίκου Ναύτου οι καταθέσεις δαπανών θα πραγματοποιούνται στη Διεύθυνση Παροχών και Μητρώου Ασφαλισμένων - Τμήμα Παροχών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κινητοποιήσεις επ αόριστον για τους φαρμακοποιούς

SHARE:

24Media Network