Δάχτυλο covid: Σε ποιους εμφανίζεται και γιατί

Δάχτυλο covid: Σε ποιους εμφανίζεται και γιατί
SHUTTERSTOCK

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ποιοι είναι οι λόγοι που ορισμένοι ασθενείς με κορονοϊό μπορεί να εμφανίσουν το λεγόμενο δάχτυλο covid.

Εξήγηση στο ερώτημα γιατί ορισμένοι άνθρωποι που νοσούν με κορονοϊό μπορεί να εμφανίσουν εξανθήματα στα δάχτυλα των ποδιών ή των χεριών, που μοιάζουν με χιονίστρες, δίνει νέα επιστημονική έρευνα.

Το δάχτυλο covid, όπως αποκαλείται, είναι μια παρενέργεια της μετάβασης του σώματος σε κατάσταση επίθεσης για την καταπολέμηση του ιού. Τα ευρήματα της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στο British Journal of Dermatology, μπορεί να βοηθήσουν για θεραπείες που θα απαλύνουν το πρόβλημα.

ADVERTISING

Τι είναι το δάχτυλο covid

Το δάχτυλο covid μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά συνηθίζεται σε παιδιά και εφήβους. Για μερικούς είναι ανώδυνο, ωστόσο το εξάνθημα μπορεί να εξελιχθεί σε εξαιρετικά επώδυνο, με φαγούρα, φουσκάλες και πρήξιμο. Το προσβεβλημένο δέρμα μπορεί να φαίνεται κόκκινο ή μωβ ενώ μερικοί εμφανίζουν επώδυνα εξογκώματα ή τραχύ δέρμα.

Άλλοι το έχουν για μήνες, άλλοι για εβδομάδες ενώ συνήθως όσοι εμφανίζουν το δάχτυλο covid δεν έχουν κανένα από τα κλασικά συμπτώματα του ιού, όπως επίμονο βήχα, πυρετό και απώλεια ή αλλαγή στη μυρωδιά ή τη γεύση.

Γιατί εμφανίζεται

Η πρόσφατη έρευνα, που βασίστηκε σε εξετάσεις αίματος και δέρματος, δείχνει ότι ρόλο μπορεί να παίζουν δύο μηχανισμοί του ανοσοποιητικού συστήματος, τους οποίους χρησιμοποιεί το σώμα για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Ο ένας είναι μια αντιική πρωτεΐνη, που ονομάζεται ιντερφερόνη τύπου 1 και ο άλλος είναι ένας τύπος αντισώματος που προσβάλλει εσφαλμένα τα κύτταρα και τους ιστούς του ανθρώπου αντί να περιοριστεί στον ιό που έχει εισβάλει στο σώμα. Τα κύτταρα που επενδύουν μικρά αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τις πληγείσες περιοχές εμπλέκονται επίσης, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού.

Οι ερευνητές μελέτησαν 50 άτομα με ύποπτο δάκτυλο Covid την άνοιξη του 2020 και 13 άλλα με παρόμοιες βλάβες που δεν συνδέονταν με λοιμώξεις από Covid, επειδή συνέβησαν πολύ πριν ξεκινήσει η πανδημία. Ελπίζουν ότι τα ευρήματα θα βοηθήσουν τους ασθενείς και τους γιατρούς να κατανοήσουν καλύτερα την κατάσταση.

Η Δρ Veronique Bataille, σύμβουλος δερματολόγος και εκπρόσωπος του British Skin Foundation, είπε ότι το δάχτυλο covid εμφανιζόταν πολύ συχνά κατά την πρώιμη φάση της πανδημίας, αλλά είναι λιγότερο συνηθισμένο στο τρέχον κύμα με την παραλλαγή Δέλτα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότερα άτομα έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κάποια προστασία από τον ιό από παλαιότερη λοίμωξη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Covid-19
SHARE:

24Media Network