Διαγνωστικά: Αντίδραση γιατρών για τις κοστολογήσεις νέων εξετάσεων

Διαγνωστικά: Αντίδραση γιατρών για τις κοστολογήσεις νέων εξετάσεων
Μικροβιολογικό Εργαστήριο pixabay

Ο Πανελλήνιος Ιατρικό Σύλλογος σημειώνει ότι δεν μπορεί η Πολιτεία να μην αυξάνει τον προϋπολογισμό για τις εξετάσεις την ώρα που ζητά να αποζημιώνονται.

Την αντίδραση των γιατρών προκαλεί πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Υγείας με την οποία αποζημιώνεται μια σειρά διαγνωστικών εξετάσεων, αλλά ταυτόχρονα το οικονομικό βάρος θα το επωμισθούν τα διαγνωστικά. Ειδικότερα πρόσφατα δημοσιεύτηκε η απόφαση (ΦΕΚ αρ. 1454 (β΄ τεύχος) όπου κοστολογούνται για πρώτη φορά διαγνωστικές εξετάσεις που προκαλούν πρόσθετη δαπάνη στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Αναφέρεται μάλιστα ρητά ότι η υπέρβαση από τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ θα καλυφθεί από το clawback που αποδίδουν τα διαγνωστικά στον Οργανισμό. Μια πρακτική που διαχρονικά έχει δημιουργήσει έναν ανήθικο στραγγαλισμό του εισοδήματος του ιατρικού δυναμικού του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα, γεγονός που απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητα των μονάδων αυτών.

Όπως σημειώνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, από τη μια κοστολογήθηκαν νέες εξετάσεις για τις οποίες η Πολιτεία παρέχει “κάλυψη”, από την άλλη δεν αυξάνει τον σχετικό προϋπολογισμό, και έτσι μετακυλύει το βάρος στους εργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά.

Οι εξετάσεις και πράξεις αυτές που βαραίνουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ είναι:

-LDL αφαίρεση σε ασθενείς με οικογενή υπερχοληστερολαιμία.

-Αξονική Ουρογραφία.

Με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος “απαιτεί την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης αυτής Υπουργικής Απόφασης, η οποία δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τους ελευθεροεπαγγελματίες εργαστηριακούς γιατρούς, οι οποίοι στήριξαν την κοινωνία παραμένοντας στη διάθεσή της για επείγοντα και έκτακτα περιστατικά, δίνοντας την μάχη της επιβίωσης μέσα στις έκτακτες υγειονομικές συνθήκες που βιώνει η χώρα. Ζητούμε την άμεση κατάργηση του απαράδεκτου μηχανισμού clawback και «κούρεμα» στις αντίστοιχες απαιτήσεις του παρελθόντος, λόγω των οικονομικών συνεπειών που επέβαλε η πανδημία του COVID-19”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα