Διφθερίτιδα: Το 99% των παιδιών είναι εμβολιασμένο

Διφθερίτιδα: Το 99% των παιδιών είναι εμβολιασμένο
Εμβολιασμός βρέφους τριών μηνών 123rf.Dmitry Naumov

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ελλάδα πετυχαίνει από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης.

Διατηρείται ο προβληματισμός γύρω από τα αίτια του θανάτου του 8χρονου αγοριού που έχασε τη ζωή του στις 26 Νοεμβρίου στο Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», με το ενδεχόμενο ο θάνατός του να οφείλεται σε διφθερίτιδα πάντως να μην επιβεβαιώνεται. Η νόσος η οποία έχει εξαφανιστεί από τη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια λόγω του εμβολιασμού του πληθυσμού από τη βρεφική ηλικία, φαίνεται να μην εκδηλώθηκε στο παιδί καθώς ήταν εμβολιασμένο. Παράλληλα ο κίνδυνος μετάδοσης του βακτηρίου που την προκαλεί δεν θα πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα τα παιδιά στην Ελλάδα καθώς τα επίσημα στοιχεία αποδεικνύουν ότι σε ποσοστό 99% είναι εμβολιασμένα.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Η κατάσταση της Υγείας στην ΕΕ», η Ελλάδα διατηρεί υψηλά ποσοστά παιδικού εμβολιασμού, αν και διαπιστώνονται κάποια κενά. Όπως σημειώνεται, τα εμβόλια που περιλαμβάνονται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού της Ελλάδας χορηγούνται δωρεάν για όλους τους νόμιμους κατοίκους, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο. Η ανοσοποίηση συνιστάται, για την εγγραφή των μαθητών στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία απαιτείται εμβολιασμός σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα, οπότε, στην ουσία, ο εμβολιασμός καθίσταται υποχρεωτικός για τα παιδιά. Με βάση δε το σχετικό πίνακα που παρατίθεται στην έκθεση, φαίνεται πως τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 2ετών σε ποσοστό 99% έχουν εμβολιαστεί με το τριπλό εμβόλιο για διφθερίτιδα, τέτανο και κοκκύτη.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων το συγκεκριμένο εμβόλιο για παιδιά ηλικίας κάτω των 7 ετών χορηγείται σε 5 δόσεις εκ των οποίων οι 3 πρώτες δόσεις από 2 έως 6 μηνών ανά δύο μήνες. Η 4η δόση μπορεί να γίνει από τον 15ο μήνα ζωής εφόσον έχουν συμπληρωθεί 6 μήνες μετά την 3η δόση και η 5η δόση γίνεται σε ηλικία 4–6 ετών. Η έκθεση επισημαίνει ότι υπάρχουν εκτιμήσεις για την μη τήρηση των επαναληπτικών δόσεων σε παιδιά σε κάποια εμβόλια και κυρίως της ιλαράς ενώ δε σημειώνει κάτι συγκεκριμένο για το εμβόλιο της διφθερίτιδας.

Την υψηλότατη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού επιβεβαιώνει και η γιατρός Θεανώ Γεωργακοπούλου, υπεύθυνη του τμήματος Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΕΟΔΥ η οποία αναφέρει ότι «Τα ποσοστά εμβολιασμού που αφορούν στα εμβόλια που καλύπτουν τη διφθερίτιδα είναι κοντά στο 99%. Όσο τα ποσοστά διατηρούνται υψηλά τόσο προστατεύονται οι παιδικοί πληθυσμοί στη χώρα μας».

Ο θόρυβος λοιπόν που προκλήθηκε για επανεμφάνιση της διφθερίτιδας στη χώρα φαίνεται να έχει στοιχεία υπερβολής και κυρίως το σκέλος εκείνο ότι το παιδί έπεσε θύμα του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Οι αρχές και δη τα επιτελεία των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας κατάφεραν να εντοπίσουν την καρτέλα του 8χρονου και διαπίστωσαν πως είχε εμβολιαστεί και με τις 5 δόσεις του εμβολίου που καλύπτει τη διφθερίτιδα. Εξάλλου από νωρίς χθες φορείς της Δημόσιας Υγείας, αν και όχι απόλυτα, επεσήμαναν το γεγονός ότι παιδί το οποίο μεγάλωνε μέχρι τα 5 χρόνια σε δημόσια δομή, ήταν αδύνατο να μην εμβολιαστεί.

Η κα Γεωργακοπούλου, αναφέρει ότι διερευνάται αν το μικρόβιο που απομονώθηκε από το παιδί ήταν επικίνδυνο τοξικογόνο στέλεχος της διφθερίτιδας και γι’ αυτό το σκοπό δείγμα αποστέλλεται στο εργαστήριο του Public Health England και τα αποτελέσματα αναμένεται να χρειαστούν τουλάχιστον 1 εβδομάδα για να εξαχθούν.

Το ερώτημα που παραμένει είναι τι συμβαίνει με τους ενήλικες καθώς έχουμε πλέον δεδομένο το γεγονός ότι το μικρόβιο που προκαλεί τη διφθερίτιδα έχει εντοπιστεί στη χώρα. Όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κωνσταντίνος Νταλούκας θα πρέπει να θυμόμαστε ότι «η διφθερίτιδα είναι εδώ με κάποιον τρόπο». Αν οι εμβολιασμοί σταματούσαν νοσήματα, ξεχασμένα εδώ και δεκαετίες τώρα, θα επανεμφανίζονταν.

«Ο πληθυσμός δεν είναι στατικός είναι δυναμικός, μετακινείται. Ταξιδεύουμε ακόμη και σε χώρες που ενδημούν αυτές οι ασθένειες και υπάρχει κίνδυνος να εποικιστούμε με το μικρόβιο στο ρινοφάρυγγα. Αποτέλεσμα είναι υγιή άτομα να είναι φορείς του μικροβίου και αν βρεθούν στο ίδιο περιβάλλον με κάποιον ανεμβολίαστο ή ανεπαρκώς εμβολιασμένο να του μεταφέρουν το μικρόβιο με απρόβλεπτες συνέπειες», αναφέρει ο κ. Νταλούκας. Συμπληρώνει δε ότι για την προστασία από διφθερίτιδα θα πρέπει να γίνεται επαναληπτικό εμβόλιο κάθε 10 χρόνια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα