Δημοφιλείς δίαιτες: Αποτελεσματικές ή μύθος

Δίαιτα
Δίαιτα 123RF

Οι hot δίαιτες της σεζόν και η διαλειμματική νηστεία στο "μικροσκόπιο" της εκπομπής Life in Balance, με την διαιτολόγο-διατροφολόγο Δέσποινα Παπαδοπούλου να αναλύει τα υπέρ και τα κατά.

Πολλές φορές κατά την προσπάθειά μας να αδυνατίσουμε και να χάσουμε γρήγορα τα περιττά κιλά, επηρεαζόμαστε από trends των εποχών και ακολουθούμε δίαιτες που ενδεχομένως μακροπρόθεσμα να μην είναι τόσο αποτελεσματικές και ασφαλείς. Ο παράγοντας «υγεία και επιπτώσεις» πρέπει να διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στις αποφάσεις μας και να τον υπολογίζουμε πολύ σοβαρά. 

Ακριβώς, λοιπόν, επειδή υπάρχουν αμέτρητες δίαιτες εκεί έξω τις οποίες μπορείτε να βρείτε παντού στο διαδίκτυο και να τις υιοθετήσετε χωρίς να τις φιλτράρετε, η εκπομπή ''Life in Balance'' αποφάσισε να ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό. 

Στη σημερινή, λοιπόν, κυριακάτικη εκπομπή στο Ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6, η Δήμητρα Τσιγγενέ φιλοξένησε στο στούντιο την κα Δέσποινα Παπαδοπούλου, διαιτολόγο-διατροφολόγο, με την οποία ανέλυσαν παρέα τις πιο hot δίαιτες της σεζόν.

Πιο συγκεκριμένα δόθηκε βάση στις πρωτεϊνικές δίαιτες οι οποίες τα τελευταία χρόνια μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Πολλοί είναι αυτοί που πίνουν νερό στο όνομά τους, με τους αστέρες του Hollywood μάλιστα να τις εκθειάζουν με την πρώτη ευκαιρία. Ισχύει τελικά ότι είναι πολύ αποτελεσματικές ή είναι μύθος; Η κα Δέσποινα Παπαδοπούλου μας εξήγησε τις διαφορές ανάμεσα στις τρεις πιο γνωστές πρωτεϊνικές δίαιτες: την Atkins, τη Dukan και την Keto, τονίζοντάς μας ταυτόχρονα τόσο τα θετικά, όσο και τα αρνητικά τους σημεία. 

Στην εκπομπή επίσης αναλύθηκε η διαλειμματική νηστεία, με την οποία ο Ηλίας Μαμαλάκης κατάφερε κι έχασε 12 κιλά σε σύντομο χρονικό διάστημα, η οποία όπως μας τόνισε η κα Παπαδοπούλου στηρίζεται στην εναλλαγή περιόδων πολύ χαμηλής ενεργειακής πρόσληψης, με περιόδους κανονικής ενεργειακής πρόσληψης. Πιο σύνηθες επιλεγόμενο μοντέλο είναι η δίαιτα 16:8, κατά την οποία το άτομο επιτρέπεται να καταναλώσει ό,τι επιθυμεί στις 8 ώρες που έχει επιλέξει να τρέφεται, μιας και τις υπόλοιπες 16 της ημέρας του δεν επιτρέπεται να φάει τίποτα. Σύμφωνα με την ειδικό, αυτό το μοντέλο δε μας εκπαιδεύει στο να τρεφόμαστε σωστά και υγιεινά, με αποτέλεσμα όταν το σταματήσουμε να κερδίζουμε πάλι σύντομα τα κιλά που χάσαμε. 

Στο υπόλοιπο μισό της εκπομπής αναλύθηκε η δίαιτα DASH, η οποία σύμφωνα με έρευνες ρίχνει την αρτηριακή πίεση και αποτελεί ασπίδα ενάντια στον διαβήτη. Παρόλο που βρίσκεται πολύ κοντά στη μεσογειακή διατροφή προωθώντας τη λήψη λαχανικών, φρούτων και γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά, το αρνητικό της σύμφωνα με την κα Παπαδοπούλου είναι ότι δεν αποτελεί εξατομικευμένο διαιτολόγιο, καθώς είναι ένα πλάνο διατροφής που περιέχει απλώς συστάσεις κι επομένως δεν είναι συγκεκριμένο στο πώς πρέπει να πορευόμαστε όταν την ακολουθούμε. 

Γιατί η μεσογειακή διατροφή ψηφίστηκε η καλύτερη διατροφή στον κόσμο και ποια είναι τελικά τα tips της διατροφολόγου για να καταφέρουμε να αδυνατίσουμε με ασφάλεια, διατηρώντας το νέο μας βάρος; Πατήστε play κι ακούστε το παραπάνω ηχητικό για να σας λυθούν όλες οι απορίες.

Ραντεβού την άλλη Κυριακή, 26/05, στον News 24/7 στους 88,6 για περισσότερο ''Life in Balance'' και προτάσεις για μία καλύτερη ζωή.

SHARE:

24Media Network