Δραματικές οι ελλείψεις για την παρακολούθηση των ασθενών με HIV

Δραματικές οι ελλείψεις για την παρακολούθηση των ασθενών με HIV
Το red ribbon αποτελεί το χαρακτηριστικό διακριτικό για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον HIV και το AIDS. 123rf

Χωρίς τις απαραίτητες εξετάσεις χορηγούνται τα φάρμακα στους ασθενείς που ζουν με HIV, όμως υπάρχουν και θετικά νέα από τη μείωση των νέων διαγνώσεων.

Στις πολλαπλές δυσκολίες που έχουν εμφανιστεί και εντείνονται τα τελευταία χρόνια εστιάζει η ιατρική κοινότητα όσον αφορά στη διαχείριση από το ΕΣΥ των ανθρώπων που ζουν με HIV, με σημαντικότερη τις ελλείψεις σε απαραίτητα υλικά για την εξέταση των ατόμων αυτών.

Όπως ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος (Ε.Ε.Μ.Α.Α), Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, επί πέντε σχεδόν χρόνια, η εξέταση για ιικό φορτίο δεν διενεργείται ή διενεργείται με μεγάλη καθυστέρηση και συγχρόνως σπανίζουν οι απαντήσεις γονοτυπικής αντοχής, με αποτέλεσμα την πλημμελή εργαστηριακή παρακολούθηση των ατόμων με HIV λοίμωξη.

Συγχρόνως πολλές Μονάδες Λοιμώξεων, λόγω τραγικών ελλείψεων, υπολειτουργούν και προτίθενται να αναστείλουν την λειτουργία τους. Επίσης σε αναμονή είναι η χορήγηση της Prep (προφυλακτικής αγωγής) η οποία διεθνώς έχει μειώσει σημαντικά τις μολύνσεις μεταξύ ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες.

Τα παραπάνω ανέφερε ο κ. Λαζανάς κατά τη διάρκεια συνέντευξη τύπου ενόψει του ετήσιο συνεδρίου της Ε.Ε.Μ.Α.Α που γίνεται το διάστημα 28-30 Νοεμβρίου με στόχο την ευαισθητοποίηση, έγκυρη ενημέρωση και συνεχή εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και του ευρύτερου κοινού πάνω σε θέματα πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης της HIV λοίμωξης.

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Παρασκευή, Αναπληρωτή Καθηγητή Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το 2018 ζούσαν με τον HIV περίπου 37,9 εκατομμύρια άτομα. Το 2018 διαγνώσθηκαν 1,7 εκατομμύρια νέες μολύνσεις, αριθμός που απέχει σημαντικά από τους στόχους που έχουν τεθεί για τον έλεγχο της πανδημίας του AIDS μέχρι το 2030. Εντούτοις, η μεγάλη αύξηση της πρόσβασης των ατόμων στην αντιρετροϊκή θεραπεία κατά τα τελευταία έτη είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των θανάτων παγκοσμίως και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Στην Ελλάδα, μετά από μια σταθεροποιητική τάση την τελευταία τριετία, παρατηρήθηκε μετά από μια δεκαετία (4,8-9,2 ανά 100.00 πληθυσμού), ο μικρότερος αριθμός νέων διαγνώσεων της HIV λοίμωξης (4,4 άτομα ανά 100.00 πληθυσμού). Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη (266 σε σχέση με 378-749 νέες διαγνώσεις την τελευταία δεκαετία), αν λάβουμε υπόψη μόνο τα άτομα Ελληνικής προέλευσης.

Κυρίαρχος τρόπος μετάδοσης παραμένει η σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη μεταξύ ανδρών (ΑΣΑ) (41,9%), ενώ ακολουθεί η ετεροφυλοφιλική σεξουαλική επαφή (28,6%) και η χρήση ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών (ΧΕΝ) (8,3%). Ανησυχητικό στοιχείο αποτελούν η αύξηση σε ετερεοφυλόφιλους και τα υψηλά ποσοστά (>50%) καθυστερημένης διάγνωσης της HIV λοίμωξης.

Όπως ανέφερε η κα Βησσαρία Σακκά, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ, Γ.Ν.Α. «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.», στο συνέδριο έχουν υποβληθεί αξιόλογες επιστημονικές εργασίες οι οποίες συνεισφέρουν στη βαθύτερη κατανόηση και ανάδειξη των σημαντικών παραμέτρων της νόσου. Όσον αφορά στον «καταρράκτη φροντίδας υγείας» (Continuum of Care – CoC) για τον HIV ανακοινώνονται τα αποτελέσματα από 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), συμπεριλαμβανομένου της Ελλάδας, για το 2016 συνολικά, σύμφωνα με τα οποία, είχε διαγνωστεί το 87% των ατόμων που ζουν με HIV, το 92% των διαγνωσμένων είχε λάβει αντιρετροϊκή θεραπεία, ενώ το 91% των ασθενών που είχαν ξεκινήσει θεραπεία είχε επιτύχει ιική καταστολή πλησιάζοντας ουσιαστικά πολύ κοντά προς την επίτευξη των στόχων του UNAIDS 90-90-90.

Η κα Σακκά σημείωσε ακόμη ότι το 2019, έλαβαν έγκριση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη καινούρια αντιρετροϊκά σκευάσματα, τα οποία αναμένεται να κυκλοφορήσουν και στη χώρα μας στο εγγύς μέλλον. Νέες θεραπευτικές στρατηγικές και συνδυασμοί αντιρετροϊκών παρατεταμένης δράσης σε ενέσιμη μορφή αποτελούν ελκυστική προοπτική για το μέλλον της αντιρετροϊκής θεραπείας.

Στη σημασία της περαιτέρω ευαισθητοποίησης αναφέρθηκε η πρόεδρος της οργανωτική επιτροπής του συνεδρίου κα Μαρία Γκίκα, Νοσηλεύτρια BSc, Ph.D, Γ.Ν.Α. «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.». Παράλληλα έδωσε και τα βασικά στοιχεία για το συνέδριο και επίσης σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της Τελετής Έναρξης, την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 19:30, ο Γιώργος Καπουτζίδης θα μιλήσει και θα παρουσιάσει με τον δικό του γνωστό τρόπο τους μύθους για την HIV λοίμωξη που οδηγούν στον στιγματισμό των συνανθρώπων μας.

Μέλη της Οργανωτικής και της Επιστημονικής Επιτροπής του 31ου Πανελλήνιου Συνεδρίου AIDS

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα