Εγκρίθηκε φάρμακο για την απώλεια βάρους που χαρακτηρίζεται game changer

Εγκρίθηκε φάρμακο για την απώλεια βάρους που χαρακτηρίζεται game changer
O FDA προχώρησε σε μια από τις σπάνιες εγκρίσεις φαρμάκων που αφορούν τη διαχείριση του σωματικού βάρους, είδηση που υποδέχθηκαν με μεγάλη χαρά οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Shutterstock

Το FDA έδωσε μια από τις σπάνιες εγκρίσεις σε φάρμακο που μπορεί να ρυθμίσει το βάρος των παχύσαρκων και υπέρβαρων ενηλίκων. "Επιτίθεται" στα κέντρα όρεξης του εγκεφάλου και του εντέρου και "δίνει" το αίσθημα του κορεσμού.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε φάρμακο για τη νόσο Αλτσχάιμερ, για πρώτη φορά σε 20 χρόνια. Κλινικές μελέτες έδειξαν πως το σκεύασμα της Biogen, με το όνομα Aduhelm καθυστερεί τη νοητική εξασθένηση, με ‘επίθεση’ εναντίον του λόγου που την προκαλεί. Tο δίχως άλλο, αυτή είναι μια καλή είδηση για τους ασθενείς και τις οικογένειες τους. Εκτιμάται πως 50 εκατομμύρια κάτοικοι του πλανήτη έχουν άνοια και το 60 με 70 τοις εκατό αυτών των περιπτώσεων, έχουν Αλτσχάιμερ.

Μια άλλη έγκριση του FDA έγινε επίσης, μια πολύ καλή είδηση για τον πλανήτη. Από το 1980 έως το 2014 οι διαγνώσεις για διαβήτη έφτασαν από τα 108 εκατομμύρια στα 422.000.000, ενώ το 2019 οι θάνατοι που προκάλεσε το εν λόγω νόσημα εκτιμήθηκαν στους 1.500.000, βάσει των στοιχείων του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρθηκε πως “μια υγιεινή διατροφή, η συχνή σωματική άσκηση, η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρος και η αποφυγή του καπνίσματος μπορούν να αποτρέψουν ή να καθυστερήσουν τον τύπου 2 διαβήτη”, που είναι η συνέπεια του αναποτελεσματικού τρόπου με τον οποίον χρησιμοποιεί το σώμα μας την ινσουλίνη που παράγει. Ο ΠΟΥ τόνισε και ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με διαβήτη, έχουν τύπου 2 και η διάγνωση γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση -αφού καθυστερούν να εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έδωσε την έγκριση του για ενέσιμο φάρμακο, που μπορεί να βοηθήσει στο μακροχρόνιο έλεγχο του βάρους. Είναι η πρώτη έγκριση για χρόνια διαχείριση σωματικού βάρους παχύσαρκων ή υπέρβαρων ενηλίκων, μετά το 2014 και μια από τις πολύ λίγες που γενικά έχει δώσει ο FDA για την απώλεια βάρους.

Οι έρευνες έδειξαν πως μια ένεση την εβδομάδα, με την ουσία που λέγεται σεμαγλουτίδη, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια έως και 12% του σωματικού βάρους σε ενάμιση χρόνο και του 15% συνολικά. Το φάρμακο αυτό θα κυκλοφορήσει από τη Novo Nordisk, με το όνομα Wegovy. Αφορά συνθετική version της ορμόνης που ‘χτυπάει’ στα κέντρα όρεξης του εγκεφάλου και του εντέρου, παράγοντας το αίσθημα του κορεσμού.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Ρόμπερτ Κούσνερ -του Northwestern University στο Σικάγο- εξήγησε πως αυτό το φάρμακο “αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού” και αποτελεί την απαρχή για αποτελεσματικές θεραπείες της παχυσαρκίας. Στα θετικά ήταν και οι μικρές παρενέργειες στο γαστρεντερικό, κάτι που δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα φάρμακα του παρελθόντος.

Oι εθελοντές που έλαβαν το φάρμακο και ακολούθησαν ειδικό πρόγραμμα διατροφής και πρόγραμμα άσκησης, έχασαν κατά μέσο όρο το 12.4% του σωματικού βάρους τους, σε 16 μήνες. Εκείνοι που πήραν το placebo και επίσης, μπήκαν σε πρόγραμμα διατροφής και εκγύμνασης έχασαν το 6.2%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα