Ειλεός: Πώς προκαλείται και ποια είναι τα κύρια συμπτώματα – Πώς αντιμετωπίζεται

Ειλεός: Πώς προκαλείται και ποια είναι τα κύρια συμπτώματα – Πώς αντιμετωπίζεται
Στομαχόπονος shutterstock

Η Γαστρεντερολόγος Μαρία Στουπάκη,  MD, Msc εξηγεί στο NEWS 24/7 πώς προκαλείται η συχνότερη πάθηση του λεπτού εντέρου, ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται.

Ο ειλεός είναι μία επείγουσα κατάσταση κατά την οποία αποφράσσεται ο αυλός του εντέρου, είτε λόγω μηχανικού κωλύματος (αποφρακτικός), είτε λόγω μειωμένης κινητικότητας (παραλυτικός).

Η Γαστρεντερολόγος, Μαρία Στουπάκη MD, Msc μίλησε στο NEWS 24/7 περιγράφοντας τα πιο συνήθη αίτια για τον αποφρακτικό ειλεό, που αποτελούν ο καρκίνος, οι πολύποδες, οι κοίλες, οι μετεγχειρητικές συμφύσεις και η Νόσος Crohn.

Τα παραπάνω ευρήματα αποφράσσουν τον αυλό του εντερου εντελώς ή μερικώς εμποδίζοντας την προώθηση των κοπράνων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να εμφανίζει διάταση της κοιλίας, διάχυτο ή εντοπισμένο κοιλιακό άλγος, κοιλιακές κράμπες, έντονους εντερικούς ήχους, απώλεια όρεξης, εμέτους και αναστολή κοπράνων και αερίων.

Η διάγνωση πρέπει να γίνει άμεσα βασιζόμενοι στα κλινική εξέταση, τις εργαστηριακές εξετάσεις σε συνδυασμό με την ακτινογραφία κοιλίας ή την αξονική τομογραφία που αναδεικνύει το σημείο της απόφραξης. Σε πλήρη απόφραξη απαιτείται άμεση χειρουργική επέμβαση λόγω κινδύνου νέκρωσης του εντέρου, ενώ σε ατελή ειλεό η αντιμετώπιση είναι συντηρητική με νηστεία, ενδοφλέβια ενυδάτωση και αποσυμπίεση του εντερικού αυλού.

Η πρόγνωση γενικά είναι καλή αν διαγνωσθεί και αντιμετωπισθεί εγκαίρως και αναλόγως του τμήματος του εντέρου που παραμένει λειτουργικό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα