Εμβόλιο κορονοϊού: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για ασθενείς με χρόνια νοσήματα

Εμβόλιο κορονοϊού: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για ασθενείς με χρόνια νοσήματα
Εμβολιασμοί στο MEGA εμβολιαστικό κέντρο "ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ" στο Μαρούσι. Eurokinissi

Μέσα στο Μάρτιο θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ατόμων με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Περίπου το 90% των ραντεβού έγιναν σήμερα παρά την κακοκαιρία.

Μετά τους εμβολιασμούς των ατόμων της τρίτης ηλικίας, σειρά παίρνουν άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και στη συνέχεια εκείνοι που πάσχουν από χρόνια νοσήματα κάτω από 59 ετών. Μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τα εμβόλια, σημείωσε ότι οι ασθενείς της πρώτης κατηγορίας, που υπολογίζονται σε 270 χιλιάδες, θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται το Μάρτιο.

Επίσης ο Γενικός Γραμματέας αναφερόμενος στην πορεία εμβολιασμού σημείωσε ότι παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, σήμερα δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα στους εμβολιασμούς και μέχρι το απόγευμα είχαν γίνει 25.000 εμβολιασμοί, που αποτελεί ημερήσιο ρεκόρ, ενώ συνολικά πλέον έχουμε ξεπεράσεις τους 550 χιλιάδες εμβολιασμούς.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που σήμερα είχαν ραντεβού για να εμβολιαστούν προσήλθαν στα κέντρα, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους με συμμετοχή που ξεπέρασε το 90%. Λίγα ήταν δε τα προβλήματα τα οποία σημειώθηκαν σε ελάχιστα από τα συνολικά 750 εμβολιαστικά κέντα της χώρας, όπως στο Καπανδρίτι και το Ολυμπιακό, ενώ υπήρξε και πρόβλημα στην Κεφαλονιά και την Ικαρία καθώς δεν έγιναν οι πτήσεις για τη μεταφορά εμβολίων.

Όσα ραντεβού χάθηκαν θα κλειστούν εκ νέου είπε και όσοι είχαν ραντεβού για πρώτη δόση θα μπορέσουν να το επαναπρογραμματίσουν χωρίς “ποινή” (αναμονή ενός μήνα), ενώ όσοι έχασαν το ραντεβού για δεύτερη δόση, θα ενημερωθούν τις επόμενες μέρες για το πως θα μπορέσουν να την κάνουν.

Ανέφερε ακόμη ότι σήμερα στο Mega εμβολιαστικό κέντρο της Αθήνας στη Helexpo εμβολιάστηκαν 1.400 άτομα και 600 στο αντίστοιχο στην Θεσσαλονίκης, ενώ στην πλήρη ανάπτυξή τους θα εμβολιάζονται 5.500 άτομα καθημερινά στο καθένα

Ο Γενικός Γραμματέας ανάφερε ακόμη ότι έχουν κλειστεί μέχρι σήμερα 235.000 ραντεβού στις ηλικίες 60-64 και 150.000 ραντεβού για άτομα ηλικίας 75-79.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι στόχος ειναι η δημιουργία τοίχους προστασίας στις μεγαλύτερες ηλικίες καθώς και στις ευπαθείς ομάδες. Αναφέρθηκε δε στην προτεραιοποίηση η οποία γίνεται, τονίζοντας ότι μετά τους εμβολιασμούς σε άτομα ηλικίας 75-79 ετών οι οποίοι ξεκινούν μέσα στην εβδομάδα σειρά παίρνουν άτομα με πολύ σοβαρά νοσήματα.

Μεταξύ αυτών είναι άτομα που έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνων ή βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μόσχευμα, άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, που πάσχουν από κυστική ίνωση, καρκινοπάθείς υπό αγωγή, με σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον, με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, σοβαρή ηπατική νόσος, σύνδρομο Ντάουν, ανοσοκατεσταλμένοι κ.α.

Στη συνέχεια θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός σε άτομα 18-59 ετών, με ηλικιακό κριτήριο που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, διαφόρων τύπων και βαρύτητας. Νοσήματα όπως χρόνια καρδιολογικά, διαβήτης, νοσογόνος παχυσαρκία, ΧΑΠ, καρκίνος, ανοσοκαταστολή πιο ήπια, χρόνια νεφρική νόσος, χρόνια ηπατική νόσος, κ.α. όπως και φροντιστές αυτών.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα