Εμβόλιο Κορονοϊού: Κλείστηκαν ήδη 34.000 ραντεβού για 4η δόση

Εμβόλιο Κορονοϊού: Κλείστηκαν ήδη 34.000 ραντεβού για 4η δόση
Εμβολιασμός στην Ελλάδα AP Photo/Petros Giannakouris

Ικανοποιητική κρίνεται η ανταπόκριση των πολιτών άνω των 80 ετών στη σύσταση για 4η δόση εμβολιασμού. Μέσα στην εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα και για τους άνω των 70 ετών.

Περί τα 34.000 ραντεβού για χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης εμβολίου (4η δόση) έχουν κλειστεί από τους δικαιούχους πολίτες άνω των 80 ετών μέχρι χθες. Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Υγείας βλέποντας την πορεία των ραντεβού θα ανοίξει μέσα στις επόμενες 2-3 μέρες την πλατφόρμα ώστε να μπορούν και οι δικαιούχοι ηλικίας 70-79 ετών να κλείνουν επίσης ραντεβού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα των ραντεβού για τους άνω των 80 ετών, άνοιξε την προηγούμενη Πέμπτη και η μέχρι τώρα ανταπόκριση των πολιτών δείχνει ικανοποιητική.

Όπως είχε σημειώσει δε την προηγούμενη Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, συνολικά οι δικαιούχοι πολίτες άνω των 60 ετών για τους οποίους συστήνεται η 4η δόση, υπολογίζονται στους 1,3 εκατομμύριο πολίτες.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, το άνοιγμα της πλατφόρμας θα γίνει σταδιακά, ανά δεκαετίες, με ηλικιακές ομάδες ανά δεκαετία. Έτσι λοιπόν η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείσουν οι πολίτες ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 80 και άνω άνοιξε την Πέμπτη 7 Απριλίου, και την τρέχουσα εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 70-79 και ακολούθως μια εβδομάδα μετά για την ηλικιακή ομάδα 60-69.

Επισημαίνεται ότι η 4η δόση χορηγείται 4 μήνες μετά την χορήγηση της τρίτης δόσης, σε άτομα τα οποία δεν έχουν νοσήσει μετά τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα, από τα 5.942.000 πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, 7 μήνες για τα διδοσικά και τρεις μήνες για το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, εμβολιάστηκε με την αναμνηστική δόση το 91,6% που αντιστοιχεί σε 5.443.117 πολίτες.

Όπως είπαμε, από αυτούς 1,3 εκατομμύριο είναι οι άμεσοι δικαιούχοι για 4η δόση.

Γιατί συστήνεται η 4η δόση

Πριν λίγες μέρες η Ομότιμος Καθηγήτρια και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου ανέπτυξε το σκεπτικό για την 4η δόση. Όπως είπε, λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας της παραλλαγής «Όμικρον» και ιδιαίτερα της υποπαραλλαγής «Όμικρον 2», της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων καθώς και της συνακόλουθης μεταβολής της συμπεριφοράς των πολιτών, εξακολουθούμε να παρατηρούμε διεθνώς αυξημένο αριθμό μολύνσεων οι οποίες, ευτυχώς, κυρίως λόγω του εμβολιασμού, οδηγούν σε αναλογικά μικρότερο αριθμό νοσηλειών.

Παρά τα περιορισμένα μέχρι σήμερα δεδομένα αποτελεσματικότητας, ορισμένες χώρες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ποσοστά εμβολιασμού και την τοπική επιδημιολογική κατάσταση, αποφάσισαν να προτείνουν την χορήγηση δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.

Συνεκτιμώντας τη διεθνή βιβλιογραφία, τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας σε συνδυασμό με την εμβολιαστική κάλυψη και τον χρόνο που έχει παρέλθει από την πρώτη αναμνηστική δόση, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εκτιμά ότι το πιθανό σχετικό όφελος από τη μια δεύτερη αναμνηστική δόση, την τέταρτη δόση όπως αναφέρεται, αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, καθώς και σε όσα διαμένουν σε Μονάδες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων. Επιπλέον, σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω με ισχυρή σύσταση σε εκείνα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Η δεύτερη αυτή αναμνηστική δόση αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα νοσηλείας. Για τις παραπάνω ομάδες πληθυσμού η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προτείνει τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης με mRNA εμβόλιο σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών μετά τον εμβολιασμό με την 1η αναμνηστική δόση.

Σε άτομα που έχουν νοσήσει- και αυτό θα πρέπει να το θυμόμαστε- μετά τη χορήγηση της 1ης αναμνηστικής δόσης, δεν προτείνεται 2η αναμνηστική δόση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα