Στην Ευρωπαϊκή εισαγγελία η έρευνα για τα SMS φον ντερ Λάιεν – Μπουρλά

Διαβάζεται σε 2'
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Άλμπερτ Μπουρλά
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Άλμπερτ Μπουρλά John Thys/Pool Photo via AP, File

Ευρωπαίοι εισαγγελείς αναλαμβάνουν την έρευνα του “Pfizergate”, διερευνώντας ποινικά αδικήματα για τα SMS ανάμεσα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον CEO της Pfizer.

Τις διαπραγματεύσεις και τα μηνύματα ανάμεσα στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά για το εμβόλιο του κορονοϊού ερευνούν πλέον κορυφαίοι ευρωπαίοι εισαγγελείς, αναζητώντας ποινικά αδικήματα, σύμφωνα με το POLITICO που επικαλείται εκπρόσωπο της εισαγγελίας της Λιέγης.

Το “Pfizergate”, όπως χαρακτηρίζει την υπόθεση η ιστοσελίδα, την οποία ερευνούσαν οι βελγικές αρχές, περνά πια στον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας κάνοντας λόγο για “παρέμβαση σε δημόσιες λειτουργίες, καταστροφή SMS, διαφθορά και σύγκρουση συμφερόντων”. Μάλιστα, το POLITICO αναφέρει πως έχει στη διάθεσή του νομικά έγγραφα και πως πλέον οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς διερευνούν ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα.

Η έρευνα ξεκίνησε αρχικά από τις βελγικές αρχές στη Λιέγη στις αρχές του 2023 μετά από καταγγελία που υπέβαλε ο τοπικός λομπίστας Frédéric Baldan. Στην υπόθεση ενεπλάκησαν στη συνέχεια οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Η καταγγελία του Baldan επικεντρώθηκε σε φερόμενη ανταλλαγή SMS μεταξύ της φον ντερ Λάιεν και του αφεντικού της Pfizer, Άλμπερ Μπουρλά για τη μεγαλύτερη συμφωνία εμβολίων της ΕΕ την περίοδο της πανδημίας. 

Οι New York Times, οι οποίοι πρώτοι αποκάλυψαν την ανταλλαγή μηνυμάτων, έκαναν αγωγή κατά της Κομισιόν, αφού αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενο των μηνυμάτων μετά από αίτημα πρόσβασης σε έγγραφα.

Η ανάληψη των ερευνών από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία σφίγγει τον κλοιό γύρω από τον ρόλο της προέδρου της Κομισιόν στη συμφωνία για το εμβόλιο, η οποία φέρεται να είχε αξία μεγαλύτερη των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, η εξέλιξη έρχεται τη στιγμή που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιε έχει θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για μια δεύτερη θητεία ως επικεφαλής της ΕΕ.

Η Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να αποκαλύψει το περιεχόμενο των γραπτών μηνυμάτων ή ακόμη και να επιβεβαιώσει την ύπαρξή τους.

Υπενθυμίζεται πως, πριν από μερικούς μήνες, το POLITICO είχε αποκαλύψει ότι δόσεις αξίας τουλάχιστον 4 δισεκατομμυρίων ευρώ έκαναν… φτερά, σημειώνοντας ότι, έκτοτε, η σύμβαση για το εμβόλιο της Pfizer έχει επαναδιαπραγματευτεί. Η ίδια η φον ντερ Λάιεν είχε δηλώσει στην ιστοσελίδα: “Ό,τι είναι απαραίτητο με αυτό έχει ειπωθεί και ανταλλαχθεί. Και θα περιμένουμε τα αποτελέσματα“.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα