Εμβόλιο κορονοϊού: Σε λίγες εβδομάδες θα ξέρουμε τι θα γίνει το Φθινόπωρο

Εμβόλιο κορονοϊού: Σε λίγες εβδομάδες θα ξέρουμε τι θα γίνει το Φθινόπωρο
Εμβολιασμός κατά του κορονοϊού. Getty Images

Κλειδί η ανακάλυψη ενός εμβολίου για ετήσια κάλυψη. Σκέψεις για 5η δόση στην ειδική κατηγορία των ανοσοκατεσταλμένων συμπολιτών μας, αναφέρει ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Δεδομένη θεωρείται η έναρξη ενός νέου κύκλου εμβολιασμού των πολιτών μετά το τέλος του καλοκαιριού και ευχή της επιστημονικής κοινότητας είναι μέχρι τότε να έχουμε ένα εμβόλια το οποίο να θωρακίζει σε ετήσια βάση. Το κατά πόσο θα γίνει αυτό θα το γνωρίζουμε μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Το σχεδόν βέβαιο είναι ότι θα χρειαστεί να γίνει εμβολιασμός στα πλέον ευάλωτα άτομα μεγάλης ηλικίας και ειδικά στους ανοσοκατεσταλμένους, όπως αναφέρει και ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

“Ήδη είμαστε σε συνεννόηση με τις εταιρίες διότι αυτό το οποίο επιθυμούμε όλοι είναι να καταφέρουμε το Σεπτέμβριο να έχουμε ένα εμβόλιο το οποίο θα ακολουθεί την πορεία που ακολουθεί και το εμβόλιο της γρίπης. Δηλαδή να μην πηγαίνουμε σε επαναληπτικές δόσεις αλλά να ξέρουμε ότι έχουμε ένα εμβόλιο ετήσιο.” δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας χθες στο Open τονίζοντας ότι “Δεν εφησυχάζουμε”.

“Ωστόσο μπορεί ενδεχομένως να μην έχουμε το ένα εμβόλιο και να συνεχίσουμε να έχουμε χαρακτηριστικά επαναληπτικών δόσεων. Ευελπιστώ ότι άμεσα δηλαδή και μέσα στον Ιούνιο όλο αυτό θα έχει ξεκαθαρίσει γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξέρουν και οι πολίτες από τώρα ποιος είναι ο προγραμματισμός εμβολιασμού το φθινόπωρο. Οι πιθανότητες είναι συντριπτικές ότι θα υπάρξει αναγκαιότητα εμβολιασμού”.

Όπως εξήγησε πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι καθώς όλοι οι ειδικοί στην Ελλάδα, και οι ομόλογοι Υπουργοί Υγείας, εκφράζουν το ότι υπάρχει μία έντονη ανησυχία ότι από το Σεπτέμβριο και όταν πια μπαίνουμε στους φθινοπωρινούς μήνες, ότι θα υπάρχει γύρισμα της πανδημίας και ότι θα υπάρξει μία άνοδος φυσιολογική.

Από την πλευρά του ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε χθες στον Ant1 ότι “Για τον κορονοϊό, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει «επικαιροποιημένη» δόση εμβολίου, που να αντιμετωπίζει και τις παραλλαγές, οπότε αυτό που τώρα συζητάμε με ορίζοντα μέχρι τον χειμώνα είναι κάποια «ενισχυτική» δόση εμβολίου, σε μικρότερη ομάδα πληθυσμού από ότι μέχρι τώρα, ηλικίας άνω των 65 ετών. Η αναφορά αυτή διευκρινίζεται, έχει να κάνει με ανοσοκατεσταλμένους πολίτες.

Επαναφορά μέτρων

Σχετικά με τα μέτρα και τι πρόκειται να γίνει μετά το τέλος της θερινής περιόδου, ο Υπουργός Υγείας προανήγγειλε την επαναφορά τους, αν η πανδημία δείξει ότι έχει δυναμική, εξηγώντας τα δύο σενάρια που εξετάζονται.

“Υπάρχουν δύο σενάρια. Το ένα σενάριο, που ελπίζουμε κιόλας ότι αυτό θα υλοποιηθεί, είναι ότι και η συγκεκριμένη πανδημία ακολουθεί τη χρονική διάρκεια των προηγούμενων πανδημιών, άρα από το δεύτερο προς το τρίτο έτος έχει μια σαφή πτώση και σιγά-σιγά μετατρέπεται σε μια ενδημική κατάσταση. Άρα αυτό θα μας κάνει να μην χρειαστεί να πάμε σε πολύ αυστηρά μέτρα και να πάμε στα απολύτως απαραίτητα. Αν όμως δούμε μια κατάσταση έξαρσης ή υπάρχει μια μετάλλαξη προφανέστατα όλα είναι στο τραπέζι” επεσήμανε ο υπουργός.

“Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πλέον μπαίνουμε όχι στην κανονικότητα, σε μια άλλη κανονικότητα, δηλαδή τη συνύπαρξή μας πια με τον κορονοϊό που σημαίνει ότι τα όποια μέτρα θα είναι στοχευμένα θα αφορούν κυρίως ευάλωτο πληθυσμό. Δηλαδή πληθυσμός που κατά βάση κινδυνεύει από τη νόσηση γιατί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας έχει επιτευχθεί και μια ανοσία από το μεγάλο ποσοστό πλέον των συμπολιτών μας που έχουν εμβολιαστεί αλλά υπάρχει και μια φυσική ανοσία γιατί πλέον έχει νοσήσει και αρκετό τμήμα του πληθυσμού”, συμπλήρωσε ο κ. Πλεύρης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα