Εμβόλιο κορονοϊού: Τα 8 νέα πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε

Εμβόλιο κορονοϊού: Τα 8 νέα πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε
Εμβόλιο κατά του κορονοϊού ⓒ 2021 Charles Krupa/Associated Press

Αναγκαία η χορήγηση μίας δόσης σε όσους νόσησαν, αχρείαστη σ' αυτούς η αναμνηστική δόση, καμία παρενέργεια από την παράλληλη χορήγηση εμβολίων κορονοϊού και γρίπης.

Σε ιδιαίτερα σημαντικές επισημάνσεις για τη διαδικασία εμβολιασμών προχώρησαν χθες κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης. ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Μεταξύ αυτών ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι αναφορές για την χορήγηση της τρίτης δόσης, τους νοσήσαντες και το εμβολιασμό για τη γρίπη.

Ειδικότερα, αποκωδικοποιώντας τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από τη χθεσινή ενημέρωση σημειώνουμε τα εξής:

1. Ενώ για όσους έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις με τα εμβόλια Pfizer, Moderna και Astra Zeneca, η τρίτη θα γίνεται πάλι με mRNA εμβόλιο της Pfizer, για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson είμαστε σε αναμονή των συστάσεων. Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα ότι θα είναι πάλι ή με mRNA ή με το ίδιο εμβόλιο της Johnson & Johnson.

2. Τα άτομα τα οποία έχουν νοσήσει από Covid και έχουν λάβει μετά μία ή δύο δόσεις εμβολίων, θεωρούνται επαρκώς ανοσοποιημένα και δεν χρειάζονται τη χορήγηση τρίτης δόσεως.

3. Σύμφωνα με μελέτες οι ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τη χορήγηση τρίτης δόσης ήταν, όπως καταγράφονται, οι συνήθεις απλές ανεπιθύμητες ενέργειες, δηλαδή ο πόνος, η ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού. Χαρακτηρίζονται ως ηπιότερες συγκριτικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες από την πρώτη ή τη δεύτερη δόση. Η μόνη εκδήλωση, και αυτό ας το έχουμε υπόψη μας, που φαίνεται ότι είναι συχνότερη είναι η διόγκωση η σύστοιχη με το σημείο του εμβολιασμού του μασχαλιαίου λεμφαδένα που αναφέρεται μία συχνότητα της τάξεως του 5,2%.

4. Δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ του εμβολίου Covid για τα άτομα που θα κάνουν την τρίτη δόση και του εμβολίου της γρίπης ή και άλλων εμβολίων, όπως του πνευμονιόκοκκου. Αυτό έχει μελετηθεί και η μελέτη λέγεται Com.Flu.Cov. Δεν υπάρχει βιολογικός μηχανισμός αλληλεπίδρασης που να απαγορεύει την παράλληλη χορήγηση αυτών των εμβολίων.

5. Σύντομα ξεκινά το πρόγραμμα με τους ιδιώτες γιατρούς για δυνατότητα εμβολιασμού με το εμβόλιο της Pfizer. Η δράση αυτή αναπτύχθηκε κυρίως για τους παιδιάτρους, αλλά μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε ιδιώτης, ανεξαρτήτου ειδικότητας.

6. Την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα, έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών και υγειονομικοί που έχουν περάσει 6 μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους με τη δεύτερη δόση, για το ραντεβού της αναμνηστικής δόσης.

7. Ίσως και μέχρι τέλος Οκτωβρίου να έχει διατυπωθεί η σύσταση και για εμβολιασμό και στις μικρότερες ηλικίες (5-11 ετών). Αλλά προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία, πώς θα διατυπωθούν οι συστάσεις σε κάθε χώρα, αυτές θα πάρουν χρόνο.

8. Το πιστοποιητικό νόσησης έχει ημερομηνία λήξης. Από κει και πέρα για να συνεχίσει κάποιος να μην αντιμετωπίσει προσκόμματα όπως οι ανεμβολίαστοι, θα πρέπει να θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος και γι’ αυτό θα πρέπει να έχει κάνει στους έξι μήνες μια δόση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα