Εμβόλιο Κορονοϊού: Ξεκινά η χορήγηση τρίτης δόσης-Ποια άτομα αφορά

Εμβόλιο Κορονοϊού: Ξεκινά η χορήγηση τρίτης δόσης-Ποια άτομα αφορά
Εμβολιασμός κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Τις ειδικές κατηγορίες πολιτών οι οποίοι λόγω χρονίων προβλημάτων υγείας που θα λάβουν την τρίτη δόση εμβολίου, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμών.

Την έναρξη των εμβολιασμών με αναμνηστική δηλαδή τρίτη δόση εμβολίου, ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης. Οι εμβολιασμένοι των εν λόγω κατηγοριών θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους σε περίπου μία εβδομάδα από σήμερα όταν και θα ανοίξει σχετική πλατφόρμα, με βάση τις διευκρινίσεις που έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίοδου, η τρίτη δόση στοχεύει στη θωράκιση ατόμων που λόγω νόσου η θεραπείας δεν κατάφεραν την απαιτούμενη ανοσοαπόκριση. Επίσης με τη συγκεκριμένη διαδικασία δημιουργούνται υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων ώστε να αναπληρώσουν τη μείωση που σημειώνεται με την πάροδο του χρόνου

Στις 17/8 στην κοινή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για την αναμνηστική δόση εμβολίου (τρίτη δόση) αποφασίστηκε η εισήγηση για τη χορήγηση που θα είναι με mRNA για όλους. Οι επιτροπές με βάση τα επιστημονικά δεδομένα προέβησαν στη σύσταση για χορήγηση στις 4 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.

Τα άτομα στα οποία θα χορηγηθεί αφορούν σε:

μεταμοσχευμένα άτομα συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων

Άτομα που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση

Καρκινοπαθείς υπό αγωγή/ υπό χημειοθεραπεία/ακτινοθεραπεία/ ανοσοθεραπεία ή άλλου τύπου θεραπεία

ατομα με αιματολογικό καρκίνο κατά την τελευταία 5ετία

Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση

Ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα σε ανοσοκαταστολή. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται άτομα με αντιφλεγμονώδη αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες. Για τα τελευταία αυτά άτομα υπάρχει συγκεκριμένος κατάλογος, και μάλιστα σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονται και άτομα που κάνουν χρήση κορτιζόνης άνω των 20mg.

Άτομα με HIV λοίμωξη.

Ας σημειωθεί ότι το χρονικό όριο των 4 εβδομάδων αφορά τα άτομα που μπαίνουν τώρα σε αυτήν την κατηγορία. όλοι οι εμβολιασμένοι ανοσοκατασταλμένοι μπορούν άμεσα να κλείσουν το ραντεβού τους και να εμβολιαστούν.

Πάντως η κα Θεοδωρίδου τόνισε ότι ο εμβολιασμός με δυο δόσεις είναι αυτός που προστατεύει και μάλιστα κατά 92% από το θάνατο. Επίσης οι εμβολιασμένο κολλούν τον ιό όμως κατά 65% οι εμβολιασμένοι έχουν λιγότερες πιθανότητες για να τον μεταδόσουν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα