Εμβόλιο Novavax: Την επόμενη εβδομάδα οι πρώτες δόσεις στην Ελλάδα

Εμβόλιο Novavax: Την επόμενη εβδομάδα οι πρώτες δόσεις στην Ελλάδα
Το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας Novavax Alastair Grant, File/AP Photo

Αναμένεται την επόμενη εβδομάδα η πρώτη παράδοση, 168.000 δόσεων, του αμερικανικού εμβολίου της Novavax στην Ελλάδα, από το σύνολο των 474.000 δόσεων. Πότε ανοίγουν τα ραντεβού στην πλατφόρμα.

Την επόμενη εβδομάδα φθάνουν στην χώρα μας 168.000 δόσεις του αμερικανικού εμβολίου Novavax κατά του κορονοϊού, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, επανέλαβε ότι η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει Φεβρουάριο και Μάρτιο, 474.000 δόσεις, με την πρώτη παράδοση, 168.000 δόσεων, να αναμένεται την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους “δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαιωμένη ημερομηνία παράδοσης και έτσι μέχρι να υπάρξει επιβεβαίωση από την εταιρεία δεν θα ανέβουν τα ραντεβού εμβολιασμού”.

Επίσης, στις επόμενες μία ή δύο ημέρες αναμένεται να ανοίξουν τα ραντεβού στην πλατφόρμα.

Σχετικά με την αναμνηστική δόση, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε: “Δικαιούχοι είναι 5.825.000 πολίτες, ποσοστό 77,8% επί των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί περίπου 5.160.000 εμβολιασμοί ποσοστό 88,5% επί των δικαιούχων και 120.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 2,1%. Από τους 4.800.000 πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, επτά μήνες με τα εμβόλια δύο δόσεων και τρεις μήνες με το μονοδοσικό, εμβολιάστηκαν με την αναμνηστική δόση σε ποσοστό 93,2%, δηλαδή 4.473.000, πολίτες και μόνο ένα 6,8% δεν έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα την αναμνηστική δόση”.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε επίσης, ότι εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί τι θα γίνει με τα πιστοποιητικά νόσησης όσων νόσησαν δεύτερη φορά.

Υπενθυμίζεται ότι αναφορικά με το εμβόλιο της Novavax, η πρωτεϊνική ακίδα χορηγείται έτοιμη σε αυτόν που εμβολιάζεται, χωρίς να χρειαστεί να την παράγει ο οργανισμός, ενώ το εμβόλιο είναι παλιάς τεχνολογίας η οποία χρονολογείται από το 1980 και σε αυτήν βασίζεται η παρασκευή του εμβολίου της γρίπης και άλλων εμβολίων.

Το εμβόλιο μπορεί να συντηρηθεί σε ψύξη για 9 μήνες και οι 10 δόσεις που περιέχονται σε κάθε μπουκαλάκι, μπορούν να μείνουν για έξι μέρες σε θερμοκρασία δωματίου. Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις και το μεσοδιάστημα ανάμεσα στην πρώτη και στη δεύτερη είναι 28 ημέρες και μπορεί να γίνει από τους ενήλικες άνω των 18 ετών. Η ανάπτυξη αντισωμάτων και η παροχή προστασίας ξεκινά μετά από 14 ημέρες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα