Έρευνα: Η χρήση κάνναβης από νέους μπορεί να προκαλέσει καρδιολογικά προβλήματα

Έρευνα: Η χρήση κάνναβης από νέους μπορεί να προκαλέσει καρδιολογικά προβλήματα
Χρήση κάνναβης shutterstock

Σύμφωνα με έρευνα, οι νέοι που κάνουν χρήση κάνναβης έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή, σε σχέση με τους μη χρήστες.

Η κάνναβη μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, σε ενήλικες κάτω των 45 ετών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο Canadian Medical Association Journal.

Συγκεκριμένα, όσοι νέοι έκαναν χρήση κάνναβης τις τελευταίες 30 ημέρες, είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή, σε σχέση με όσους δεν έκαναν χρήση.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από πάνω από 33.000 ενήλικες ηλικίας 18 έως 44 ετών που συμπεριλήφθησαν στις έρευνες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ το 2017 και το 2018.

Σύμφωνα με το CNN, από το 17% των ενηλίκων που ανέφεραν ότι έκαναν χρήση κάνναβης τον προηγούμενο μήνα, το 1,3% αργότερα υπέστη καρδιακή προσβολή, ενώ μόνο το 0,8% των μη χρηστών κάνναβης ανέφερε ότι αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα.

Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι η χρήση κάνναβης είναι ασφαλής και δεν προκαλεί προβλήματα υγείας, ωστόσο αυτό είναι λάθος, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Karim Ladha, κλινικός-επιστήμονας και αναισθησιολόγος στο Νοσοκομείο St. Michael’s και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά.

“Υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία ότι η χρήση θα μπορούσε να είναι επιβλαβής, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα”, δήλωσε.

Η μελέτη δεν εξέτασε πώς η κάνναβη επηρεάζει την υγεία της καρδιάς, είπε ο Ladha, αλλά σημείωσε ότι προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι το εν λόγω ναρκωτικό μπορεί να επηρεάσει τον καρδιακό ρυθμό του χρήστη.

Η σύγχρονη κάνναβη είναι εξαιρετικά ισχυρή

Η κάνναβη που πωλείται στην αγορά σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρή από την κάνναβη που πωλούνταν τα τελευταία 50 χρόνια, δήλωσε ο δρ. Robert Page, πρόεδρος του American Heart Association.

“Η συγκεκριμένη κάνναβη δεν είναι η ίδια που συνήθιζε να καπνίζει ο παππούς σου…. Αυτή είναι εξαιρετικά ισχυρή”, είπε χαριτολογώντας.

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι η κάνναβη μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις όταν συνδυάζεται με άλλα ναρκωτικά, πρόσθεσε ο Page.

Όπως και τα περισσότερα ναρκωτικά, η κάνναβη μεταβολίζεται μέσω του ήπατος, πράγμα που σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει προβλήματα στην καρδιά, υποστήριξε.

Έρευνα του American Heart Association αναφέρει επίσης τα πιθανά οφέλη από τη χρήση κάνναβης για ανακούφιση από τον πόνο και άλλους ιατρικούς σκοπούς, αλλά οι αρνητικές συνέπειες δεν πρέπει να αγνοηθούν, δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο δρ. David Mazer, αναισθησιολόγος στο Νοσοκομείο St. Michael και καθηγητής στα τμήματα αναισθησίας και φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά, τονίζοντας πως τόσο τα θετικά της χρήσης, όσο και τα αρνητικά πρέπει να αξιολογηθούν μέσα από μεταγενέστερες έρευνες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα