Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών 2023: Τι ισχύει τελικά για το εμβόλιο του έρπητα ζωστήρα

Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών 2023: Τι ισχύει τελικά για το εμβόλιο του έρπητα ζωστήρα
Σημαντικός ο εμβολιασμός κατά του έρπητα ζωστήρα με το νέο εμβόλιο σε άτομα άνω των 50 ετών Getty Images/iStockphoto

Σημαντικός ο εμβολιασμός κατά του έρπητα ζωστήρα με το νέο εμβόλιο σε άτομα άνω των 50 ετών. Παρά τις πολύ συγκεκριμένες συστάσεις για εμβολιασμό κατά του Έρπητα Ζωστήρα από την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων και την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, οι αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δυστυχώς, είναι διαφορετικές. Ως εκ τούτου, ασθενείς που κανονικά δικαιούνται το καινούργιο εμβόλιο, θα πρέπει να το πληρώσουν από την τσέπη τους.

Κομφούζιο έχει προκαλέσει στους πολίτες η ανάρτηση του νέου Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών 2023 για τους ενηλίκους, καθώς οι αποφάσεις της επιτροπής, δεν ευθυγραμμίζονται με τις συστάσεις που είχαν ανακοινώσει πρόσφατα η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

Συγκεκριμένα, πριν από περίπου ένα μήνα, η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, πρόεδρος της οποίας είναι ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία δίνει σαφείς οδηγίες για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Οι οδηγίες ορίζουν ως προτιμητέο το νέο ανασυνδυασμένο εμβόλιο του Έρπητα Ζωστήρα (RZV), το οποίο, πέρα από το γενικό πληθυσμό, είναι το μοναδικό που έχει ένδειξη και για τους ανοσοκατεσταλμένους.

Παράλληλα, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, είχε υιοθετήσει και ανακοινώσει τις οδηγίες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Σύμφωνα με αυτές, είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν όλοι οι ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και άσθμα άνω των 50 ετών.

Μάλιστα, οι οδηγίες εκδόθηκαν καθώς το νέο ανασυνδυασμένο εμβόλιο του Έρπητα Ζωστήρα αναγνωρίστηκε για την υψηλή του αποτελεσματικότητα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του Μπάμπη Καραθάνου, ο οποίος είναι σύμβουλος του υπουργού Υγείας για την φαρμακευτική πολιτική.

«Το νέο εμβόλιο του έρπητα ζωστήρα θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικό και θα βοηθήσει πολύ την κοινότητα, δηλαδή τους ανθρώπους που χρειάζονται ένα καλό εμβόλιο. Σε αυτήν την περίπτωση είπαμε ότι αυτό θα μπει στη θετική λίστα και θα αποζημιώνεται, αν και έχουμε καθυστέρηση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Είναι προϊόν για μία σοβαρή ασθένεια που ξέρουμε ότι θα καλύψει παλιές θεραπείες και το υπολογίσουμε», είχε τονίσει μερικές ημέρες πριν από την έκδοση του νέου Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών.

Την αποτελεσματικότητα του νέου εμβολίου υπογραμμίζει και από τη μεριά της η Ελληνική Ακαδημία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και ΠΦΥ και ειδικότερα από το γενικό γραμματέα της, Ευάγγελο Φραγκούλη, ο οποίος μέσωανάρτησηςτου αναφέρει ότι το εν λόγω εμβόλιο έχει κριθεί ως πλέον αποδοτική παρέμβαση από πολλά συστήματα υγείας (πχ. ΗΠΑ, Γερμανία) και έχει εκτοπίσει πλήρως το παλιότερης γενιάς πολύ λιγότερο αποτελεσματικό εμβόλιο.

Διαφορετική η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Ωστόσο, το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του 2023, όπως διαμορφώθηκε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, περιορίζει τη χορήγηση του εμβολίου RZV για τον Έρπητα Ζωστήρα μόνο σε ειδική ομάδα ανοσοκατεσταλμένων ασθενών και όχι στον γενικό πληθυσμό.

Η συγκεκριμένη απόφαση, πέραν του ότι έρχεται σε αντίθεση με τους επιστημονικούς φορείς, δεν ικανοποιεί ούτε τις εκκλήσεις των συλλόγων ασθενών.

Υπενθυμίζεται ότι οι σύλλογοι ασθενών από την πλευρά τους είχαν ζητήσει αφενός αποκατάσταση της πρόσβασης του γενικού πληθυσμού στον εμβολιασμό για τον έρπητα ζωστήρα, λόγω των περισσότερων των 5 μηνών έλλειψης του άλλου εμβολίου που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά και αφετέρου πλήρη πρόσβαση των ανοσοκατεσταλμένων στο καινούργιο εμβόλιο.

Έκπληξη προκαλεί και το γεγονός ότι ακόμα και η υπάρχουσα σύσταση για τον εμβολιασμό των ανοσοκατεσταλμένων, δεν καλύπτει τις ανάγκες των εν λόγω ασθενών, λόγω των περιορισμών που θέτει.

Περιορισμοί ακόμα και για τους καρκινοπαθείς

Σύμφωνα με τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς θα πρέπει πρώτα να έχουν νοσήσει δύο φορές με Έρπητα Ζωστήρα (2 ή παραπάνω περιστατικά νόσησης) και να έχουν βιώσει τις συνέπειες τις νόσου και ακολούθως έχουν το δικαίωμα να κάνουν δωρεάν το εμβόλιο.

Όπως γίνεται ξεκάθαρο η συγκεκριμένη σύσταση έρχεται και σε αντίθεση με τη βασική αρχή της πρόληψης, καθώς για να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς ηλικίας 18-59 ετών, θα πρέπει να έχουν εκδηλώσει τα επώδυνα συμπτώματα 2 φορές.

Καθώς οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς διατρέχουν έως και 9 φορές υψηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση έρπητα ζωστήρα, είναι ξεκάθαρο πως η σύσταση δε συμβάλει πρακτικά στην πρόληψή του σε αυτή την κατηγορία ασθενών (ηλικίας 18-59).

Εντύπωση προκαλεί, επίσης, ότι για τον έρπητα ζωστήρα δίνεται προβάδισμα στο εμβόλιο από ζώντα εξασθενημένο ιό (παλαιότερο), ενώ το νεότερο ανασυνδυασμένο εμβόλιο αποζημιώνεται μόνο σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.

Τα πλεονεκτήματα του νέου εμβολίου είναι καταλυτικά. Τα επιβεβαιώνουν ήδη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) που το ενέκρινε, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και πολλές ευρωπαϊκές χώρες που συνιστούν χορήγηση στον γενικό πληθυσμό (άνω των 50 ετών, ή και άνω των 18 ετών εφόσον πρόκειται για ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς).

Τι είναι ο έρπητας ζωστήρας

Ο ιός του έρπητα ζωστήρα (VaricellaZosterVirus – VZV) μολύνει τον άνθρωπο κατά την παιδική ηλικία και προκαλεί ανεμοβλογιά.

Στη συνέχεια ο ιός μεταπίπτει σε λανθάνουσα κατάσταση, συνήθως στα γάγγλια των νεύρων.

Ο ιός ενεργοποιείται εκ νέου στη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, όταν εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αυτό συμβαίνει είτε με τη λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, από κακόηθες νόσημα όπως ο καρκίνος, από HIV λοίμωξη και φυσικά με την πρόοδο της ηλικίας και λόγω της λεγόμενης ανοσογήρανσης.

Η επανενεργοποίηση του ιού προκαλεί έρπητα ζωστήρα, που χαρακτηρίζεται από επώδυνες δερματικές βλάβες.

Η συχνότητά του αυξάνει από 5 κρούσματα ανά 1.000 άτομα πληθυσμού ενηλίκων ηλικίας από 50 έως 59 ετών, σε 11 κρούσματα ανά 1.000 σε άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών.

Ο έρπης ζωστήρας εκδηλώνεται στο άνω μέρος του σώματος, τον θώρακα, τον λαιμό ή γύρω από το μάτι, με ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα που μετατρέπεται σε επώδυνες, γεμάτες υγρό φυσαλίδες, οι οποίες σπάνε, σχηματίζουν κρούστα και επουλώνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Το εξάνθημα συνοδεύεται από διαπεραστικό πόνο, που πολλές φορές είναι αφόρητος.

Για την αντιμετώπιση του δερματικού εξανθήματος και την ανακούφιση του πόνου συνήθως συνταγογραφούνται θεραπευτικά σχήματα που περιλαμβάνουν αναλγητικά και αντιβιοτικά.

Ωστόσο, το 30% των ασθενών εμφανίζει μεθερπητική νευραλγία. Πρόκειται για τον μακροχρόνιο νευροπαθητικό πόνο (διαρκεί από μερικούς μήνες έως και χρόνια), ο οποίος επηρεάζει καταλυτικά την καθημερινότητα τους.

Η μεθερπητική νευραλγία είναι η συνηθέστερη επιπλοκή που χαρακτηρίζεται από επίμονο και δυσίατο πόνο μετά την αποδρομή των δερματικών βλαβών, που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Η συχνότητα της νευραλγίας είναι από 10% έως 13% σε άτομα άνω των 50 ετών που εμφάνισαν έρπητα ζωστήρα και αυξάνεται περισσότερο με την ηλικία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα