Εξαφανίστηκε φάρμακο για τον διαβήτη – Με ψευδείς βεβαιώσεις οι γιατροί το δίνουν για αδυνάτισμα

Εξαφανίστηκε φάρμακο για τον διαβήτη – Με ψευδείς βεβαιώσεις οι γιατροί το δίνουν για αδυνάτισμα
Φαρμακείο INTIME NEWS

Γιατρούς δείχνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ως υπεύθυνους για τις σοβαρές ελλείψεις του αντιδιαβητικού φαρμάκου Ozempic, οι οποίοι, όπως ισχυρίζεται, εκδίδουν ψευδείς γνωματεύσεις.

Να ελεγχθούν γιατροί για «το ενδεχόμενο έκδοσης ψευδών γνωματεύσεων» ζητά με ανακοίνωσή του την Μεγάλη Τετάρτη ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), με αφορμή τις σημαντικές ελλείψεις που παρατηρούνται αιφνιδίως στο ενέσιμο αντιδιαβητικό φάρμακο Ozempic.

Όπως εξηγεί ο ΠΦΣ, το φάρμακο έχει ένδειξη μόνο για τη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο «πανθομολογείται ότι συνταγογραφείται τελικά για τον έλεγχο του βάρους, με πολλούς χρήστες του φαρμάκου να το βεβαιώνουν».

Το Ozempic έχει γίνει γνωστό παγκοσμίως, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να συμβάλλει στο αδυνάτισμα, όταν συνδυάζεται με δίαιτα.

Μάλιστα το προωθούν και πολλοί διάσημοι αστέρες της Τέχνης, της τηλεόρασης κ.λπ.

Εν τούτοις, στη μορφή που κυκλοφορεί δεν έχει έγκριση για το αδυνάτισμα και πολλοί γιατροί το χορηγούν off-label.

Το αποτέλεσμα στη χώρα μας είναι να μένουν ακάλυπτοι οι διαβητικοί ασθενείς που το λάμβαναν για να ρυθμίσουν το σάκχαρό τους.

Ανύπαρκτες οι ποσότητες Ozempic

Χρησιμοποιώντας αυστηρή γλώσσα, ο ΠΦΣ τονίζει στην ανακοίνωσή του ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα «είναι σχεδόν ανύπαρκτες» οι ποσότητες του Ozempic που διακινούνται από την εταιρεία προς τα φαρμακεία.

Για προφανείς λόγους, λοιπόν, δεν επαρκούν για να καλύψουν την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση και συνταγογράφησή του.

Μάλιστα, το φαινόμενο αυτό παρατηρείται παρά την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, την ένταξη του συγκεκριμένου φαρμάκου στη λίστα απαγόρευσης των εξαγωγών και την αποκλειστική χορήγησή του με ηλεκτρονική συνταγή

«Όλα δείχνουν ότι για τη συγκεκριμένη περίπτωση, τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί δεν είναι ικανοποιητικά», σημειώνει δεικτικά ο ΠΦΣ. Αυτός, δε, είναι και ο λόγος που ζητά τον έλεγχο των ιατρών.

Ο ΠΦΣ προειδοποιεί ότι οι ελλείψεις καθιστούν αβέβαιη και προβληματική τη χορήγηση του φαρμάκου σε νέους διαβητικούς ασθενείς. Δηλαδή στους ασθενείς που πραγματικά το χρειάζονται.

Συμπαρασύρει και άλλα φάρμακα

Επιπλέον, η έλλειψη του Ozempic συμπαρασύρει και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα και σε άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα.

Ενδεικτικά ο ΠΦΣ αναφέρει τα:

  • Trulicity
  • Saxenda και
  • Victoza

Ο ΠΦΣ προειδοποιεί ότι «προκύπτει μείζον θέμα Δημόσιας Υγείας για όσους ασθενείς έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν χρόνια θεραπευτική αγωγή με τα εν λόγω φαρμακευτικά σκευάσματα». Και αυτό, διότι η «μη επαρκής τροφοδοσία της αγοράς» θέτει σε κίνδυνο την ρύθμιση του σακχάρου τους.

«Ο ΠΦΣ ζητά επιτέλους να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προς κάθε κατεύθυνση ώστε να εξασφαλιστεί η ορθολογική χρήση των φαρμάκων της συγκεκριμένης κατηγορίας, βάσει των εγκεκριμένων ενδείξεων και πρωτοκόλλων. Επίσης, ο ΕΟΦ θα πρέπει να ελέγξει τις εν λόγω εταιρείες για τη διαπίστωση της κάλυψης των εγχώριων αναγκών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα