Ευλογιά των πιθήκων: Ανεμοβλογιά έδειξαν και οι δεύτερες εξετάσεις του ύποπτου κρούσματος στην Ελλάδα

Ευλογιά των πιθήκων: Ανεμοβλογιά έδειξαν και οι δεύτερες εξετάσεις του ύποπτου κρούσματος στην Ελλάδα
Ιατρικό εργαστήριο ISTOCK

Από ανεμοβλογιά νοσεί τελικά ο 29χρονος Άγγλος τουρίστας που νοσηλεύεται στο "Αττικόν" και αρχικά θεωρείτο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων. Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Ανεμοβλογιά και όχι ευλογιά των πιθήκων έδειξαν τα τελικά αποτελέσματα του 29χρονου Άγγλου τουρίστα, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο “Αττικόν” ως ύποπτο κρούσμα.

Υπενθυμίζεται πως ο 29χρονος άντρας και η σύντροφός του μεταφέρθηκαν με ειδικές αποστειρωμένες κάψουλες από την Κεφαλονιά στο “Αττικόν”, όπου νοσηλεύονται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Το περιστατικό έχει αναλάβει ο καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας -Λοιμώξεων, Αναστασία Αντωνιάδου.

Για την πορεία της υγείας του 29χρονου μίλησε νωρίτερα ο καθηγητής Μικροβιολογίας του νοσοκομείου “Αττικόν” όπου νοσηλεύεται, Σπυρίδων Πουρνάρας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο 29χρονος δεν έχει πυρετό, είναι ευδιάθετος, ενώ και η σύντροφος του δεν έχει εκδηλώσει συμπτώματα.

Ο 29χρονος φέρει δερματικά εξανθήματα και οι υγειονομικές αρχές της Κεφαλονιάς που αξιολόγησαν το περιστατικό, το θεώρησαν ύποπτο για τη νόσο που έχει δημιουργήσει αναστάτωση με τη σταδιακή εξάπλωση της σε ολοένα και περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

“Σε εργαστηριακή εξέταση δείγματος από το ύποπτο κρούσμα του άνδρα που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ δεν ανιχνεύθηκε ιός Ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) ενώ το δείγμα βρέθηκε θετικό σε δύο επαναλαμβανόμενους ελέγχους για τον ιό της Ανεμοβλογιάς (varicella – chickenpox). Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Εργαστήριο Αναφοράς (Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) για Ευλογιά και στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ.

Ο ιός της Ανεμοβλογιάς παρότι περιλαμβάνει το συνθετικό -pox είναι διαφορετικός από τον ιούς που προκαλούν Ευλογιά ή Ευλογιά των πιθήκων. Υπάρχει συνάφεια αναφορικά με τα συμπτώματα και την εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων που προκαλούνται από την Ανεμοβλογιά και την Ευλογιά, Ευλογιά των πιθήκων.

Η Ευλογιά έχει εκριζωθεί από τον ανθρώπινο πληθυσμό από το 1980 ενώ η Ανεμοβλογιά αποτελεί μια συχνή νόσο που προκαλεί περίπου 4 εκατομμμύρια λοιμώξεις σε παιδιά. Για την Ανεμοβλογιά υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο και προκαλεί ηπιότερη νόσο από την Ευλογιά”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα