Ευλογιά των πιθήκων: Δυσμενής πρόβλεψη ΠΟΥ - Αναμένεται αύξηση των θανάτων στην Ευρώπη

Ευλογιά των πιθήκων
Ευλογιά των πιθήκων ISTOCK

Μετά τους τρεις θανάτους ανθρώπων που προσβλήθηκαν από ευλογιά των πιθήκων σε Ισπανία και Βραζιλία, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι ο αριθμός των θανάτων στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί. Στους οκτώ οι νεκροί παγκοσμίως από τον Μάιο.

Αύξηση αναμένεται του αριθμού των θανάτων από την ευλογιά των πιθήκων, εκτίμησε σήμερα το περιφερειακό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη μετά την ανακοίνωση των πρώτων θανάτων εκτός Αφρικής.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμια κλίμακα για την ευλογιά των πιθήκων, ενώ, παράλληλα, υπογραμμίζει ότι οι σοβαρές επιπλοκές παραμένουν σπάνιες.

Δύο θάνατοι ανθρώπων που προσβλήθηκαν από την ευλογιά των πιθήκων ανακοινώθηκαν από την Παρασκευή στην Ισπανία και άλλος ένας στη Βραζιλία, χωρίς να είναι γνωστό εάν πράγματι ο ιός είναι η αιτία αυτών των θανάτων.

Αυτά τα τρία κρούσματα αυξάνουν σε οκτώ τον αριθμό των θανάτων που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως από τον Μάιο, οι πέντε πρώτοι καταγράφηκαν στην Αφρική, όπου η ασθένεια είναι ενδημική και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο το 1970.

"Δεδομένης της συνέχισης της εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη, περιμένουμε ότι θα υπάρχουν περισσότεροι θάνατοι", δήλωσε σε ανακοίνωση η Κάθριν Σμόλγουντ, υπεύθυνη για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ Ευρώπης.

Ο στόχος πρέπει να είναι "να σταματήσει γρήγορα η μετάδοση του ιού στην Ευρώπη και να πάψει αυτή η πανδημία", τονίζει η Σμολγουντ, που υπογραμμίζει ωστόσο ότι στην πλειονότητα των κρουσμάτων, η ασθένεια θεραπεύεται από μόνη της, χωρίς να χρειάζεται θεραπεία.

"Η αναφορά των θανάτων που σχετίζονται με την ευλογιά των πιθήκων δεν αλλάζει την εκτίμησή μας για την επιδημία στην Ευρώπη. Γνωρίζουμε ότι, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις περνά από μόνη της, η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές", σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περισσότερα από 18.000 κρούσματα έχουν εντοπιστεί παγκοσμίως εκτός Αφρικής από τις αρχές Μαΐου, τα περισσότερα από αυτά στην Ευρώπη.

Προς το παρόν, ο ΠΟΥ τονίζει ότι δεν υπάρχουν εμβόλια για όλους και ως εκ τούτου συνιστά να δοθεί προτεραιότητα σε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο, στους ασθενείς και σε αυτούς που τους φροντίζουν ή σε αυτούς που κάνουν έρευνα.

Ευλογιά των Πιθήκων: Όσα χρειάζεται να ξέρετε

Σε Ισπανία και Βραζιλία οι πρώτοι θάνατοι εκτός Αφρικής

Ένας 41χρονος άνδρας στη Βραζιλία έγινε ο πρώτος νεκρός από τον ιό εκτός Αφρικής. Η Ισπανία ανακοίνωσε δύο θανάτους αμέσως μετά - τους πρώτους στην Ευρώπη.

Την Παρασκευή το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας δήλωσε ότι το θύμα εκεί έπασχε από λέμφωμα και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και "οι ταυτόχρονη νόσηση επιδείνωσε την κατάστασή του".

Η Βραζιλία έχει αναφέρει μέχρι στιγμής 1.066 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 513 ύποπτα κρούσματα του ιού. Τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Βραζιλίας δείχνουν ότι πάνω από το 98% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αφορούσαν άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, όπως αναφέρει το BBC.

Λίγο αργότερα, το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας επιβεβαίωσε τον πρώτο θάνατο στην Ευρώπη από τον ιό - έναν ασθενή που έπασχε από εγκεφαλίτιδα.

Ένας δεύτερος θάνατος που σχετίζεται με τον ιό επιβεβαιώθηκε από τις ισπανικές αρχές το Σάββατο.

Το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι από τους 3.750 ασθενείς που είχαν διαθέσιμες πληροφορίες, οι 120 ή το 3,2% είχαν νοσηλευτεί σε νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, υπάρχουν 21.148 κρούσματα παγκοσμίως.

Στα 32 τα κρούσματα στην Ελλάδα

Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 32 (όλοι άνδρες, διάμεση ηλικία: 38 έτη (22-59), εκ των οποίων 12 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (38%).

Σημειώνεται ότι τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ευλογιά των Πιθήκων, Ευρώπη, ΠΟΥ, Ισπανία, Βραζιλία
SHARE:

24Media Network