Ευλογιά των πιθήκων: Ακόμη ένα κρούσματα καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας

Ευλογιά των πιθήκων: Ακόμη ένα κρούσματα καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας
Ευλογιά των πιθήκων /iStock

Νέο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων καταγράφηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ECDC. Παρατηρήθηκε αύξηση την τελευταία εβδομάδα σε ευρωπαϊκές χώρες.

Τουλάχιστον 23 νέα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων καταγράφηκαν τον τελευταίο μήνα σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες.

Μεταξύ αυτών, βρίσκεται και η Ελλάδα, όπου καταγράφηκε ένα νέο κρούσμα.

Συνολικά στη χώρα μας και σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση του ΕΟΔΥ (10 Νοεμβρίου), τα κρούσματα είχαν φτάσει στα 85.

Ωστόσο, στην ενημέρωση του ECDC φαίνεται ότι από τον Νοέμβριο του 2022 μέχρι και σήμερα, έχουν δηλωθεί στη χώρα μας 87 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων.

Τα δεδομένα του ECDC στις 6 Μαρτίου

Όπως αναφέρει το ECDC, από τις 28 Φεβρουαρίου 2023 έως και τις 4 Απριλίου 2023 καταγράφηκαν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης 23 νέα κρούσματα της νόσου mpox: Γαλλία (15), Ισπανία (5), Ελλάδα (1), Μάλτα (1) και Πορτογαλία (1).

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του Νοεμβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε αποφασίσει να αρχίσει να χρησιμοποιεί τον όρο «ευλογιά π» (mpox) αντί για τον όρο «ευλογιά των πιθήκων» (monkeypox), εξαιτίας των διαμαρτυριών για το ότι η ονομασία της ασθένειας συνεπάγεται στιγματισμό και ρατσιστική αντιμετώπιση των ασθενών.

Η ευλογιά των πιθήκων ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1958 και πήρε την ονομασία της από το πρώτο ζώο το οποίο είχε εμφανίσει συμπτώματα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα