Ευρυαγγείες: Μια ολιγόλεπτη εξέταση θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε οριστικά

Ευρυαγγείες: Μια ολιγόλεπτη εξέταση θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε οριστικά

Όσα πρέπει να ξέρετε για ένα σοβαρό θέμα υγείας που αφορά το φλεβικό μας σύστημα και πώς θα απαλλαγείτε από αυτό.

Πριν από μερικά χρόνια οι ευρυαγγείες αποτελούσαν, για τους περισσότερους τουλάχιστον ασθενείς, ένα μόνο αισθητικό πρόβλημα, για το οποίο οι περισσότερες συζητήσεις ξεκινούσαν στις αρχές του καλοκαιριού και κρατούσαν μέχρι το φθινόπωρο. Το χρονικό διάστημα, δηλαδή, που τα πόδια είναι, συνήθως, εκτεθειμένα και οι ευρυαγγείες περισσότερο ορατές.

Σήμερα, όμως, αυτά τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην, καθώς η πλειονότητα του κόσμου γνωρίζει πως οι ευρυαγγείες δεν αποτελούν μόνο ένα απλό αισθητικό πρόβλημα των κάτω άκρων, αλλά, κάποιες φορές, και ένα σοβαρό θέμα υγείας, το οποίο αφορά το δαιδαλώδες φλεβικό μας σύστημα.

Η αξία του διαγνωστικού ελέγχου στις ευρυαγγείες

Τα τελευταία χρόνια έχει πλέον αποδειχθεί ο σημαντικός ρόλος που έχει ο υπερηχογραφικός έλεγχος του φλεβικού συστήματος, πριν από την έναρξη της θεραπείας για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών. Αυτός ο διαγνωστικός έλεγχος είναι απαραίτητος τόσο για τη χαρτογράφηση των κιρσών όσο και των ευρρυαγγειών αφού και οι δύο ασθένειες είναι χαρακτηριστικά αυτού που ονομάζουμε φλεβική ανεπάρκεια. Μάλιστα, η παρουσία ευρυαγγειών χαρακτηρίζεται ως πρώτου βαθμού ανεπάρκεια και οι κιρσοί ως δευτέρου. Για την αντιμετώπιση των κιρσών, όλοι συμφωνούν ότι αρχικά είναι απαραίτητος ο υπερηχογραφικός έλεγχος των φλεβών (triplex) και στην συνέχεια η χειρουργική τους αντιμετώπιση.

Ευρυαγγείες χωρίς ύπαρξη κιρσών: Είναι απαραίτητο το triplex;

Η αλήθεια είναι ότι ένας στους τέσσερις ασθενείς οι οποίοι παρουσιάζουν ευρυαγγείες, χωρίς να έχουν κιρσούς, πάσχει από ανεπάρκεια κεντρικού φλεβικού στελέχους, όπως η μείζονα ή η ελάσσονα σαφηνή φλέβα. Οι ασθενείς αυτοί δεν έχουν κιρσούς, ούτε καμία άλλη κλινική εκδήλωση φλεβικής ανεπάρκειας. Παρόλα αυτά, αν δεν αντιμετωπιστεί πρώτα η ανεπάρκεια των κεντρικών φλεβικών στελεχών, η επακόλουθη θεραπεία των ευρυαγγειών τους έχει μικρές πιθανότητες επιτυχίας και ο κίνδυνος υποτροπής, σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι υψηλός. Η σύγχρονη πρακτική στα περισσότερα κέντρα ακολουθεί τον κανόνα ότι όλοι οι ασθενείς με ευρυαγγείες χρειάζονται triplex φλεβών, εκτός από αυτούς με μικρής έκτασης ευρυαγγείες στην έξω επιφάνεια του μηρού.

Επιπλέον προσοχή απαιτείται

Επιπλέον, αυξημένος βαθμός υποψίας για ύπαρξη ανεπάρκειας κεντρικού φλεβικού στελέχους, σε ασθενείς με ευρυαγγείες, θα πρέπει να υπάρχει όταν: 1) οι ευρυαγγείες είναι εκτεταμένες και σε πολλές διαφορετικές περιοχές του κάτω άκρου, 2) όταν είναι πολλές στην περιοχή του αστραγάλου, 3) όταν υπάρχει ιστορικό σχετικά σύντομων υποτροπών, 4) όταν υπάρχει ιστορικό σκληροθεραπειών μικρής αποτελεσματικότητας και 5) όταν οι ασθενείς αναφέρουν συμπτώματα όπως: βάρος, καύσο, οίδημα και κράμπες.

Ευρυαγγείες: Υπάρχει φιλική για τον ασθενή θεραπεία;

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών γίνεται πλέον ανώδυνα και αναίμακτα χάρη στη νέα γενιά του ενδοαυλικού laser . Η θεραπεία γίνεται με τοπική αναισθησία, δεν απαιτεί τομές, δεν αφήνει ουλές ενώ συντομεύει εξαιρετικά το χρόνο αποθεραπείας. Παράλληλα επιτρέπει την ταυτόχρονη θεραπεία και των δύο ποδιών ή τη θεραπεία ασθενών με βεβαρημένη υγεία.

Τσεκούρας Νικόλαος, MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργός.

Διευθυντής Γ’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Metropolitan General.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.dr-tsekouras.gr ή καλέστε στο 2106215855 , 6977741191

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα