Γιατί είναι πολύ κακή συνήθεια να μην αφαιρείτε τελείως τις προστατευτικές μεμβράνες των προϊόντων

Γιατί είναι πολύ κακή συνήθεια να μην αφαιρείτε τελείως τις προστατευτικές μεμβράνες των προϊόντων
Το φύλλο αλουμινίου προσφέρει φωτοπροστασία, με ανακλαστικότητα έως και 95%. iStock

Πού μπαίνει φύλλο αλουμινίου και πού από πλαστικό στα προϊόντα τροφίμων, ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης τους και πότε γίνονται ‘εχθροί’.

Παίρνετε το γιαούρτι από το ψυγείο, τραβάτε το φύλλο αλουμινίου που υπάρχει στην επιφάνεια και από κάτω βρίσκετε δεύτερο φύλλο, άλλου υλικού. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις συσκευασίες που περιέχουν σαλάτες/αλοιφές.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης διπλής ασφάλειας; Ή γιατί κάποια προϊόντα έχουν πλαστικό φύλλο και άλλα από -ειδικό για τρόφιμα- αλουμίνιο;

Eπίσης, τι κάνετε με αυτές; Αφαιρείτε τελείως ή τις κρατάτε μισάνοιχτες έως ότου εξαντλήσετε το προϊόν; Γιατί αν έχετε αυτήν τη συνήθεια, είναι χρήσιμο να ξέρετε ότι είναι επικίνδυνη.

Κατά τον μικροβιολόγο Τζέισον Τίτρο οι λόγοι της δεύτερης ‘προστασίας’ είναι δύο.

Κατ’ αρχάς, υπάρχουν για να βοηθούν στην επιμήκυνση της διάρκειας ζωής της συσκευασίας. Βλέπετε, το δοχείο συνήθως ξεπλένεται με άζωτο πριν σφραγιστεί, γεγονός που μειώνει την ποσότητα οξυγόνου που διαθέτει.

Ο δεύτερος λόγος είναι η προστασία του ίδιου του περιεχομένου από χημικές ουσίες και μικρόβια που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν τα προϊόντα και/ή να προκαλέσουν ασθένειες,

Επιπροσθέτως, όταν βλέπουμε την εξτρά σφράγιση ξέρουμε πως το προϊόν δεν έχει ‘παραβιαστεί’ πριν φτάσει στα χέρια μας.

Κρατήστε πως ο κύριος στόχος της επιπλέον σφράγισης είναι να διασφαλιστεί πως το προϊόν θα φτάσει με ασφάλεια από το εργοστάσιο παραγωγής, στα χέρια μας.

Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη φρεσκάδα του προϊόντος, πρέπει να βγάλουμε τελείως το φύλλο αλουμινίου, άπαξ και ανοίξουμε τη συσκευασία.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για το φύλλο από πλαστικό.

Μόλις πάψουν να προσφέρουν αεροστεγείς υπηρεσίες, εισέρχονται στο προϊόν ο αέρας και το οξυγόνο κι έτσι αρχίζει η μικροβιακή ανάπτυξη. Κάθε φορά που ακουμπάμε το μισάνοιχτο φύλλο, του μεταφέρουμε ό,τι υπάρχει στα χέρια μας. Άρα για να προστατευτούμε χρειάζεται ή να αφαιρέσουμε τελείως ή να πλένουμε τα χέρια μας πριν κάθε επαφή.

Πού μπαίνει φύλλο αλουμινίου και πού από πλαστικό

Το φύλλο αλουμινίου (που προφανώς είναι ειδικά κατασκευασμένο για τρόφιμα) προσφέρει φωτοπροστασία, με ανακλαστικότητα έως και 95%. Μπορεί να προστατεύσει τα τρόφιμα από την έκθεση στο ηλιακό φως, την είσοδο οξυγόνου και υγρασίας και έτσι αποτρέπει την οξείδωση, το ‘στέγνωμα’ και τον αποχρωματισμό των τροφίμων. “Μπλοκάρει” και το άρωμα που βγάζουν τα πλαστικά δοχεία.

Το φύλλο από πλαστικό έχει εξαιρετική αντοχή. Δεν σπάει και δεν καταστρέφεται εύκολα κατά τη μεταφορά. Εκτός από την ανθεκτικότητα και τη μη θραύση, το πλαστικό δοχείο τροφίμων είναι διαφανές, επιτρέποντας στους καταναλωτές να γνωρίζουν τι υπάρχει μέσα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα